Arenasituationen hos samtliga allsvenska klubbar
Halmstad kommun ger rött ljus för ny arena. Men i övriga Sverige är det annorlunda.

Arenasituationen hos samtliga allsvenska klubbar

HÄB har granskat samtliga allsvenska klubbars arenasituation och tittat extra på kommunernas inställning och stöd. De flesta kommunerna har satsat upp emot 100 miljoner kr, ibland ännu mer, för att erhålla en funktionell arena som motsvarar dagens krav.

De relativt nya allsvenska kommunerna Gävle och Trelleborg har inte kommit lika långt i arenafrågan. Men man har stora planer på gång och man för en dialog med kommunen. Halmstad som varit det lag i Allsvenskan som tagit flest poäng av alla lag sedan 1997 och som ofta spelat internationella matcher har fått ungefär lika stöd som Gävle och Trelleborg de senaste åren.

AIK
Svenska Fotbollsförbundet satsar stort på att bygga en ny arena i Solna. Förbundet har kommit överens med AIK att arenan ska bli det allsvenska lagets hemmaplan. Peab, Fabege, Jernhusen, Svenska Fotbollsförbundet och Solna Stad finansierar arenan. Investeringskostnaden beräknas till hela 1,8 miljarder kronor. Solna Stads kostnad beräknas till 200 miljoner kr. Arenan beräknas stå klar 2011 och kommer få en publikkapacitet för 50 000 åskådare.

Brommapojkarna
Västerortslaget gör sitt första år i Allsvenskan. Avancemanget ställde högre krav än vad BP:s hemmaplan Grimsta IP klarade av. Stockholm Stad avsatte först 18 miljoner kr för att rusta upp Grimsta till Allsvensk standard. Därefter lade man till ytterligare 12 miljoner kr. Arenan blev färdigupprustad i juli och numera slipper BP åka till Råsunda eller Stockholms Stadion för att spela sina hemmamatcher. Stockholm Stad och Svenska Bostäder planerar att bygga en helt ny arena öster om Vällingby C, ovanför tunnelbanespåren.

Djurgårdens IF
Stockholm Stadion eller Olympiastadion som den också kallas, renoverades 1990 då bl.a. fondläktaren återuppfördes precis som den såg ut från början. I år rustas den upp för ytterligare 20 miljoner kr. Men arenan är kulturminnesmärkt och får inte lov att byggas om. Djurgården vill främst ha en arena med större publikkapacitet och bättre utrymmen för loger och restauranger. Idag tvingas såväl Djurgården och Hammarby att spela derbymatcherna (förutom hemmamatcherna mot BP) på Råsunda. Detta av säkerhetsskäl, men också p.g.a. Råsundas större publikkapacitet. Det är främst mark till en ny arena som Djurgården efterlyser. Ordnar detta sig tror man inom föreningen att finansieringen kommer att lösa sig utan några större besvär. Man är ej villig att dela arena med Hammarby vid globenområdet. DIF vill vara så nära Östermalm som möjligt. Den politiska majoriteten i Stockholm Stad har lovat både Djurgården och Hammarby att deras önskemål kring ny arena ska infrias. Många av politikerna har dessutom sagt att det ska ske inom denna valperioden. Förutom att marken är extremt dyr i Stockholm kan det för staden innebära stora kostnader då infrastrukturen eventuellt tvingas göras om eller byggas ut.

IF Elfsborg
I Borås har man som bekant byggt en helt ny arena för fotboll. Arenan kostade totalt 117 miljoner kr att bygga. Marken skänktes av Borås kommun. En läktare med anslutning till affärslokaler ägs av kommunens fastighetsbolag. Övriga arenan ägs av Borås Arena AB. Det kommunala fastighetsbolaget betalade 30 miljoner kr för sin del av arenan. Arenabolaget fick in pengar enligt följande:
* 80 miljoner kr, banklån med kommunal borgen
* 9 miljoner kr från näringslivet
* 4 miljoner kr, arenabidrag från UEFA
Borås Kommun svarar för driften och hyr arenan av Borås Arena AB. Kommunen hyr sedan ut arenan till IF Elfsborg, konsertarrangörer, reklam, kiosker och restauranger samt till andra idrottsföreningar. Kommunen beräknar att detta ger ett årligt underskott på 4,5 miljoner kr. 


Gamla Ullevi har rivits och så här kommer det att se ut i framtiden.

GAIS
I Göteborg har man rivit Gamla Ullevi och håller på att bygga en helt ny arena. Ägare är det kommunalt ägda fastighetsbolaget Higab. Arenaprojektet beräknas kosta 210 miljoner. Kommersiella ytor (restauranger m.m.) tillkommer och ska vara självfinansierande. Arenan kommer att vara hemmaplan för GAIS, IFK, Örgryte, damlaget Göteborgs FF samt damlandslaget.

Gefle IF
Gefle IF gjorde come back i Allsvenskan 2005. Kommunen avsatte genast 10 miljoner kr för upprustning av arenan (belysning, konstgräs, läktare m.m.). Förra året tillkom även 750 nya sittplatser på ena kortsidan. Planer finns på att uppföra en helt ny arena med norska Viking Arena som förebild. Kommunen har ännu inte tagit ställning till projektet, men Byggnadsnämnden tyckte lösningen som visades upp var intressant, skriver Arbetarbladet. 

IFK Göteborg
Se GAIS.

Halmstads BK
1995 uppdagades problemen i och med avancemanget till cupvinnarcupen. Hemmamatchen mot Parma blev flyttad till Göteborg bl.a. för att Örjans Vall ej var funktionsduglig. Kommunen som är ägare av Örjans Vall avsatte 15 miljoner kr för att rusta upp idrottsplatsen. Men behoven var stora. Ny gräsmatta lades, ny belysning inskaffades, en provosorisk läktare byggdes, b- och c-planen fick för första gången riktig dränering och sedan var pengarna slut. Under tiden har HBK fått spela många av sina internationella matcher mestadels i Göteborg, men även i Örebro. I vintras gjorde kommunen en uppgörelse med HBK om att pånytt lägga en ny matta och förse denna med värmeslingor. Nästa år ingår detta i elitlicensen. Kommunen har i en omfattande utredning fastslagit att behovet av en ny arena är mycket stort och brådskande. Men kommunpolitikerna anser trots detta att det inte finns pengar till detta.  Mer info om arenasituationen i Halmstad finns på länken till höger "Arenafrågan - detta har hänt".

Hammarby IF
Söderstadion fick för några år sedan en ny ståplatsläktare på ena kortsidan och ett par extra rader sittplatser på långsidan. Men fortfarande är kapaciteten och faciliteterna otillräckliga. Socialdemokraterna var villiga att bygga en gigantisk arena vid Globen med löparbanor och plats för över 50 000 åskådare. Kostnaden för denna jättearena skulle kosta otroliga 2,6 miljarder kr! Men planerna har skrinlagts i och med att en ny nationalarena kommer att byggas i Solna. Dessutom vill inte Hammarby spela på en så stor arena. Nu har den borgliga alliansen tagit över makten i Stockholm. Hammarby har fastslagit en plan på en ny arena med skjutbart tak och plats för 30 000 åskådare. Arenan är alltså tillräckligt stor för EM-slutspelsmatcher. Bygget beräknas kosta 1,1 miljard kr. Finansieringen är ännu inte klar, men Hammarbys vd Henrik Appelqvist säger till Aftonbladet att intresset bland finansiärer är stort. Stockholm Stad kommer att upplåta mark för arenabygget vid Globen, en lång utspark från Söderstadion.

Helsingborgs IF
När HIF gick upp i allsvenskan samtidigt som HBK 1993 hade man redan påbörjat den renovering som gjort Olympia till en av Sveriges mest moderna fotbollsarenor. Upprustningen har bekostats av Helsingborgs kommun och Dunkers donationsfonder. Klubben och kommunen har planer på att ytterligare rusta upp arenan som beräknas vara klar 2010-2011. Eventuellt kommer arenan att finnas med i Sveriges ansökan till EM 2016 och i så fall kommer arenan att rymma hela 30 000 sittande åskådare. Helsingborgs Stad tycks inte avskräckas av att investera pengar i idrotten. För ett par år sedan räddade man "Mjölkkossan" med ett villkorslöst lån på 30 miljoner kr och man har precis som Halmstads kommun nyligen avsatt 300 miljoner kr till en inomhusarena för andra idrotter.


        Kalmar Arena

Kalmar FF
Sveafastigheter kommer att betala byggkostnaden och stå som ägare. Arenan kostar 170 miljoner kr att bygga. Utöver detta kommer Sveafastigheter bygga egna kommersiella lokaler vid arenan. Kalmar FF hyr arenan för 9,5 miljoner kr per år. I beloppet ingår driftskostnader. Kalmar kommun kommer att ge KFF 5,8 miljoner kr per år i föreningsbidrag för att klara hyran (bidraget kommer att ökas enligt konsumentprisindex). Kommunen har gett löfte om att föreningsbidraget kommer att betalas i 25 års tid. Kommunen bekostar dessutom ca 45 miljoner kr till en anpassning av infrastrukturen kring den nya arenan samt tre nya träningsplaner för ca 24 miljoner kr. Totalt har alltså kommunen beslutat att stödja Kalmar FF med 214 miljoner kr.

Malmö FF
I Malmö har man satt spaden i jorden och börjat bygga en helt ny fotbollsstadion. Arenan kommer att ha plats för 24 000 åskådare och byggs strax intill Malmö stadion. 2009 beräknas bygget stå klart. Arenan kommer att ägas av ett nybildat bolag som i sin tur ägs av Peab (50%), Erling Pålsson teknik- och fastighets AB (25%) och Malmö FF (25%). Kostnaden för arenabygget beräknas till 580 miljoner kronor. 310 miljoner kronor kommer från ett banklån från Swedbank. Malmö Stad bidrar med 145 miljoner kronor genom ett ränte- och amorteringsfritt lån. (Malmö FF får minst 50 miljoner kr för att arenan får heta Swedbank Arena under en tioårsperiod.) Arenabolaget hyr marken av kommunen för endast 1000 kr per år. MFF:s ordförande Bengt Madsen uttrycker sin belåtenhet på klubbens hemsida:
- Utan allt stöd och all hjälp från kommunens sida hade aldrig projektet kommit i hamn. Kommunstyrelsen, fritidsförvaltningen, de politiska partierna, kommunens tjänstemän - vi är skyldiga alla ett stort tack.

Trelleborgs FF
År 2001 bekostade kommunen en ny läktare för 15,9 miljoner kr. Sedan 2004 har man hyrt in olika ståplatsläktare. Kommunen och TFF har båda fått bekosta hyreskostnader av dessa extra läktare. Nästa år är det krav på plantäckning och markvärme. Då blir kommunen tvungen att bekosta detta (beräknad investeringskostnad på 7 miljoner kr), såvida laget är kvar i Allsvenskan. TFF har tillsatt en arbetsgrupp som jobbar på att få till en helt ny arena. Borås Arena är förebilden. Diskussioner förs med Trelleborgs kommun som är ägare till Vångavallen.

Örebro SK
Örebro har fått en toppmodern arena med över 7000 sittplatser under tak. 1999 renoverades den södra läktaren (långsida). 2002 påbörjades bygget av norra läktaren. I denna byggnad ingår även omklädningsrum, restaurangutrymmen, loger och toppmoderna pressrum. Samtidigt anlades en konstgräsmatta. Inför årets säsong står den norra läktaren klar och man har även byggt en helt ny ståplatsläktare på västra kortsidan. Planer finns att även bygga en likadan läktare på motsatt sida. Den totala kostnaden för alla fyra läktarna kommer då att uppgå i ca 200 miljoner kr skriver Expressen. Arenan ägs och drivs av det kommunala fastighetsbolaget Örebroporten. Örebro SK och andra idrottsföreningar är hyresgäster. Bolaget hyr även ut loger, restaurangutrymmen och affärslokaler till näringsidkare. 2005 sålde kommunen namnet för drygt 10 miljoner kr (varav ÖSK fick 7 mkr). Eyravallen kommer att heta Behrn Arena under elva år.

Bubblare vi vill upp!

Många är de kommuner som suktar efter att bli representerade i Allsvenskan. Några står väl rustade i arenafrågan i framtiden.

IFK Norrköping
Superettanklubben IFK har redan idag en funktionell arena av gott slag. Men i "Peking" vill man mera. Kommunstyrelsen klubbade för ett par månader sedan igenom att man bekostar två miljoner kr på en projektering av ett nybyggd arena. Syftet är att ta fram underlag för en ombyggnation av Idrottsparken, som i slutändan beräknas kosta 220 miljoner kronor. Kommunen väntas stå för fiolerna. Den nya arenan planeras ha 15 000 sittplatser. Ägare för arenan är det kommunala bolaget AB Norrköpings idrottspark.

GIF Sundsvall 
GIF Sundsvalls arena byggdes om under 2001-2002. Kostnaden blev 150 miljoner. Finansiärer var Fastighetsaktiebolaget Norrporten och Sundsvalls kommun, med stöd från EG's strukturfond. Idrottsparken bytte namn till Norrporten Arena 2006. Arenan har över 8000 sittplatser, 5000 under tak och hyser även stora kontors- och restauranglokaler.

Örgryte IS
ÖIS är en av de klubbar som  kommer att nyttja den nya arenan i Göteborg.




Källor:
Dagens Industri, Arbetarbladet, Aftonbladet, Helsingborgs Dagblad, Expressen, Hallandsposten, Norrköpings Tidningar,Trelleborgs Allehanda, Sveriges Television, Svensk Elitfotboll, Sveriges Radio, Kommunernas och klubbarnas hemsidor.

Jens Altnäs2007-07-31 17:00:00
Author

Fler artiklar om Halmstads BK