Fans i Fokus: Degerforsare i vått och torrt
Fans i Fokus stafettpinne hamnade hos Johan Emdemalm - Degerforsare i vått och torrt.

Fans i Fokus: Degerforsare i vått och torrt

Fans i Fokus har nått fram till Johan Emdemalm - Vulkanernas webmaster och Degerforsare sedan barnsben.

Johan Emdemalm, du har funnits med på Vulkanerna ett bra tag. Vid vilken tidpunkt kom du in i SvenskaFans-familjen och vad fick dig att börja skriva där?
– Jag hade gjort vulkanernas hemsida under några år när Anders Nettelbladt på Svenska Fans skickade en fråga om vi var intresserade av att flytta över våran sida och börja skriva på Svenska Fans istället för på en helt egen sida. Det var 2003 och det var efter man beslutat sig för att börja bjuda in fler lag än de i de högsta serierna.
– Skrivandet samt Degerfors IF har alltid intresserat mig, jag började med att göra Degerfors IFs officiella hemsida redan 1995 och gjorde den i drygt fem år, sedan började jag göra vulkanernas hemsida istället och när vi fick möjlighet att få finnas på en sida som Svenska Fans så var valet ganska enkelt.

Vad var det som fick dig att börja hålla på det gamla brukslaget Degerfors IF?
– Jag är uppvuxen ca en mil utanför Degerfors och min pappa som också hjälper till lite och skriver på vulkanerna.nu har varit stor degerforsfantast i många år. Det var han som började ta med mig på matcherna och sedan början av 90-talet har jag följt laget så mycket som det går. Försöker se alla matcher, både hemma och borta, men ibland tvingas jag missa några bortamatcher på grund av jobbet.

Inledningen på serien har ju varit allt annat än bra för Degerfors. Vad ser du för orsaker till det?
– Den stora och ganska enkla förklaringen är lite mål gjorda och mycket insläppta. Men förklaringen bakom det handlar mycket om ett centralt mittfält som inte lyckats fullt ut samt anfallare som inte satt sina chanser. Spelet har inte alls varit bra men i de senaste matcherna har det börjat gå lite bättre. Laget är inte så dåligt som tabellen visar, ett mittenlag ska man vara.

Degerfors har den senaste tiden förkommit flitigt i media, på grund av hot mot tränaren Mark Selmer, som också ledde till hans avgång. Hur har snacket gått bland alla Degerforssupportrar om det inträffade?
– Det har varit ganska mycket diskussioner. Självklart tar ju alla supportrar avstånd för det men samtidigt är det många som är glada att Selmer är borta då resultaten inte varit vad man hoppats på. Tyvärr så om en tränare ska avgå ska det inte gå till på det sätt som nu skedde. Våld och hot ska ALDRIG tvinga någon att kliva åt sidan.

Vad kan ni som Degerforssupportrar göra för att förhindra att något sådant inträffar i framtiden?
– Egentligen kan man inte göra mycket då man inte vet vem det är som gjort det. Kan ju lika gärna vara en galning som inte har något med Degerfors att göra.
– Samtidigt så är ett sätt att försöka ha en så positiv läktarkultur som möjligt där man tar starkt avstånd från allt våld och jobbar aktivt för det. Men det är ett svårt problem att som supporterklubb ansvara för sina medlemmar. Individen är svår att kontrollera och det ska man heller inte göra, varje individ är ansvarig för sina handlingar.

Nu får ni göra en omstart med sportchefen Andreas Andersson som tränare. Tror du att det kan vara en väckarklocka för laget Degerfors och även supportrarna runt laget?
– Förhoppningsvis. Resultaten hittills visar på det. På de två matcherna ”Adde” varit tränare har man tagit fyra poäng. Knappast hans förtjänst rent taktiskt då en tränare inte hinner förändra ett lag på drygt en vecka, men förändringen i sig kan bidra till att det blir just en väckarklocka.

För ett par veckor sedan bildades Degerfors Spelarinvest AB. Hur tror att händelserna kring Mark Selmer påverkar det arbetet?
– Inget alls. Det är redan bildat och man har fått in ett kapital. Förhoppningsvis använder man en del nu till sommaren då laget behöver förstärkas. Bolaget är fristående från Degerfors IF och det finns egentligen ingen anledning att ta hänsyn till Selmers avgång. Koncentrationen ligger på att ta fram spelare som platsar i Degerfors IF.

Vart tror du att vi hittar Degerfors IF när sista matchen är färdigspelad?
– Jag tror att DIF blir ett mittenlag och att man slutar på en tiondeplats.

- - - - - - - - - -

Johan Emdemalm skickar stafettpinnen vidare till Tomas Ericson på Alltid Blåvitt.

Göran Åbergmickael.moller@svenskafans.com2007-06-10 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans