Information om Carmarthen Town

Nu på lördag spelar AIK borta mot walesiska Carmarthen Town i första omgången av Intertoto Cup. Motståndet är inte något av de mer namnkunniga i Europa, och faktiskt inte ens i Wales.

Så sent som 1948 bildades Carmarthen Town, eller Tref Caerfyrddin som klubben heter på originalspråk, och fyra år senare flyttade man in på nuvarande hemmaarenan Richmond Park. Enda fram till 1996 levde klubben ljusskyggt i den andra divisionen men i och med att man blev uppflyttade har klubben gått från klarhet till klarhet, säger fansen. I år var man poängmässigt långt efter topplagen men en tredjeplats i League of Wales belönades med klubbens första deltagande någonsin i en europeisk cup. Under Carmarthens 53-åriga historia har klubben aldrig vunnit en titel, vilket osökt får en att tänka på söders bröder. Men man har varit nära. 1999 förlorade klubben Welsh Senior Cup på straffar mot Inter CableTel från Cardiff.

Carmarthens hemmaarena kommer inte att användas i matchen mot AIK utan istället kommer vi spela på Park Avenue i Aberystwyth.

”Park Avenue currently meets European requirements which our homeground doesn’t. It’s larger than Richmond but still relatively small and compact with a good atmosphere”, säger Vince James, 52 år, som är ansvarig för klubbens
matchprogram. Han säger vidare att trycket är stort inför klubbens första europeiska match någonsin och att matchen säkert kommer att locka drygt 2000 åskådare.

För oss som gillar fotbollsarenor kommer det att bli ett charmigt besök. Ruddalen och Sundbybergs IP i all ära. Men det här är en liten arena som ändå luktar fotboll lång väg och har alla de där små ingredienserna en fotbollsarena ska ha. Klicka här för att se bild på spelargången, huvudläktaren, kortsidan, omklädningsrummet och det underbara te-rummet så förstår ni vad jag menar. Kan inte låta bli att tycka att det är lite synd att det blir reservlaget och inte våra välbetalda stjärnor som får åka till Park Avenue.

Staden Carmarthen ligger i södra Wales, strax nordväst om Swansea. För den som aldrig varit i Wales kan meddelas att det är ett av de mest natursköna områdena i Europa. Tänk dig en blandning med gröna kullar från ’Sound of Music’ fulla med betande får, steniga och karga klippor märkta av den ständiga blåsten, små pittoreska byar med färgglada hus och gatskyltar du omöjligt kan uttala, djupa mörka skogar, fiskebyar med båtar på snedd när det är ebb, och inte långt från Aberystwyth där AIK ska spela finns till och med ett vattenfall med namnet ’Devils Bridge’ och enda sättet att ta sig dit är genom att vandra på en igenvuxen stig i trettio minuter brant neråt. Kan inte tänka mig någon plats med fler ansikten än Wales.

De flesta av de AIK-supportrar som åker till Wales nästa helg kommer säkert att bo i Cardiff, vilket kan rekommenderas. Det är en charmig men pulserande stad, full med pubar och billiga B&B’s. Intill tågstationen ligger gigantiska Millennium Stadium som agerar nationalarena i väntan på besked om Wembleys vara eller icke vara. Under vissa timmar varje dag ligger de centrala gatorna i skugga, så stor är arenan. Cardiff är en universitetsstad och det finns gott om utländska studenter från världens alla hörn.

Ska du stanna i Aberystwyth så är inte heller det en nitlott, långt ifrån! Det är en liten landsortsstad vid vattnet och längs den långa strandremsan flockas människor och njuter med en öl eller annat alkoholfritt val varma sommardagar. För den som turistar finns där en bergbana upp till en grön kulle som omger staden, samt en gammal ruin. Inne på de små gränderna blir man lätt överraskad och man kan hitta små butiker med allt från gamla nazisthjälmar till fotbollsböcker till halva priset jämfört med London. Har du inte redan ombesörjt med boende i Aberystwyth kan det nog bli tufft eftersom det är en liten men ack så populär sommarort.

Publiksiffrorna i League of Wales, som bildades bara för åtta år sedan, är ett bra bevis på att det inte är någon av de giftigare ligorna i Europa vi talar om. Senaste säsongen var publiksnittet 250 åskådare per match i högsta divisionen, dock bör det nämnas att just Carmarthen Town hamnade tvåa i publikligan med sina 462 lojala. En av anledningarna är förstås att de tre mest namnkunniga walesiska klubbarna – Cardiff City, Swansea och Wrexham – alltjämt valt att fortsätta spela i det engelska ligasystemet. Hur stor skillnad på klass det rör sig om är svårt att säga, men fakta är att Carmarthen så sent som för bara några månader sedan förlorade med uddamålet mot just både Swansea och Wrexham i direktsänd TV.

Under senare år har Carmarthen Town vuxit till sig och fått en större och större supporterbas. Vince säger stolt att man är den klubb i League of Wales med flest supportrar på sina bortamatcher. Till Sverige och Råsunda hoppas han på ett 50-tal walesiska fans. Kanske inte mycket för oss, men sätter man det i proportion till deras publiksnitt på 462 åskådare är det bara att applådera om så blir fallet.

Det är svårt att få en uppfattning om hur matchen kommer se ut, speciellt med tanke på att AIK inte kommer att spela med sitt bästa lag. Vad jag förstår på Vince och de matchrapporter jag läst försöker Carmarthen hålla bollen på marken, spela fysiskt och få ytterbackarna att följa med upp på kanterna. I laget finns dessutom ett par rutinerade herrar som spelat professionellt i andra större klubbar, dock känner jag inte igen namnet på någon av spelarna. Säkert är dock att det vore dumt att underskatta laget. Alla klubbar höjer sig i större matcher, titta bara på AIK i hemmamatchen mot Barcelona i Champions League.

”Play well and feel that we played the best we could, and hopefully score some goals. That’s enough”, säger Vince när jag frågar om han vill tippa något slutresultat.

Det låter som en sund inställning för en klubb som ska spela sin första europamatch någonsin.

Henrik Lundgren2001-06-11 10:30:00

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan