Om AIK i motlut, HIF i baklås och glädjeämnet fotboll

Om AIK i motlut, HIF i baklås och glädjeämnet fotboll

Allsvenska hörnan dissekerar de uteblivna tendenserna i serien. Även AIK:s och HIF:s svårigheter avhandlas, liksom fotbollen som glädjeämne. Och lite till.

I den Allsvenska hörnan hittar ni den här gången Peter Mikkelsen – Himlen är blå, Stefan Kappers – Röda Bröder och Jocke Hjortsberg – Svartvitt. Frågor & protokoll: Micke Möller.
- - - - - - - - - -

Nu har vi avverkat runt nio omgångar av serien, och ännu är det svårt att se några direkta tendenser. Det är liksom inga lag som sticker ut utom möjligtvis Örebro och BP som har det kämpigt i botten. Vad är er syn på Allsvenskan så här långt?

Peter (HBK):
– Serien är jämn, men är det inte så att det varje år vid den här tiden ryas om den jämnaste Allsvenskan evvörr? Ge det en handfull omgångar till, så kommer den här serien säkert att bli ganska skiktad den med. BP är det enda lag som ser självklart ut i botten. ÖSK har väldigt få poäng, men har spelat väl nog för att kunna hoppas på bättre utdelning framöver.
– HIF är väl den största negativa överraskningen. Den grymma högstanivå man visade upp i höstas i Allsvenskan och Royal League (utskåpningen av Rosenborg!) tycks fjärran. Sin vana trogen lär de handla i sommar. I toppen är HBK förstås den stora överraskningen för de flesta. Elfsborg ser riktigt starka ut, men det riktiga testet kommer först i höst, när fokus delas mellan serien och Champions League-kvalet. Malmö snubblar sig fram i toppen, och det är talande att många supportrar svär i mungipan varje gång ännu en oinspirerad insats på något sätt leder till seger – hade de förlorat vore ju kanske Snuffes dagar i klubben lite närmare sitt slut. Lik förbannat känner jag på mig att de blekblå kommer att stå där med guldmedaljerna i höst.

Jocke (ÖSK):
– Det är väl nu det är dags för de lag som vill vara med i toppen att verkligen visa det. Att vinna ett gäng matcher i rad. Jag tror att vi inom tre fyra omgångar kommer att se vilka som faktiskt på allvar kommer att slåss om pokalen. Är man mer än sju poäng efter täten då blir det svårt.
– Redan efter nästa omgång är BP avhängda längst ner efter att ha fått stryk på Behrn Arena och sedan var den bottenstriden klar.

Stefan (KFF):
– Ja, BP åker ur, det håller jag fullständigt med om. Att som enda lag utan allsvensk rutin jobba i uppförsbacke redan från början är en näst intill omöjlig uppgift. Det faktum att bara ett lag åker ur i år innebär givetvis en jämnare serie, till en början. Men nu börjar det bli längre avstånd mellan lagen i tabellen och då kan det plötsligt gå fort i ena eller andra riktningen. Allsvenskan är inne i ett avgörande skede.



I SvenskaFans undersökning inför serien såg skribenterna på SvenskaFans AIK som en klar medaljkandidat. Men Gnagets inledning har varit ganska knackig med fyra förluster och tolv insläppta mål. Det verkar som om AIK för första gången på de senaste tre säsongerna är ett AIK i motgång. Och fansen på Råsunda surar. Hur tror ni det går för Norling och hans manskap framöver, och hur sårbart är laget för publikens reaktioner (Råsundapubliken kan ju vara rätt hård mot de sina från och till…).

Jocke (ÖSK):
– Vi mötte ju Allmänna Idrottsklubben senast och jag är inte alls imponerad. Talar man om ÖSK som ett bottenlag bör man nog göra detsamma om AIK. Nu finns det ingen risk att man får ta en ny sväng i Superettan, men lika liten risk är det att man tar guld. Vad gäller publiken skall man väl hoppas på att slippa kvartssamtal…

Peter (HBK):
– Den reality check AIK just nu genomlider är i allra högsta grad nödvändig. Med vind i seglen efter en framgångsrik kampanj i ettan, en hungrig tränare och en välkomponerad, sammansvetsad trupp utan egentliga stjärnor lyckades man överraska i fjol. Till i år har de fått in ett par förstärkningar, men har också enormt mycket större förväntningar ställda på sig. Att då själva gå ut och prata om att man ska ta guld är att sätta sig i en svår sits om poängen inte kommer – gentemot såväl publiken och massmedia som internt. Och reaktionen är knappast oväntad. AIK 2006 var absolut inget dåligt lag, men nog presterade man över sin förmåga. Det går inte att räkna med att man bara ska bli bättre – eller ens förbli lika bra! – per automatik. AIK måste ta Det Svåra Andra Året för vad det är. Först då kan man komma tillbaka grundligt rustade inför nästa säsong.

Stefan (KFF):
– Jag har ingen aning om vad skribenterna såg hos AIK, jag tillhörde inte den kategorin. AIK var nykomlingar förra året och gick på vattnet, kanske mycket tack vare sin kära publik. Sedan vet ju alla, utom samma publik, att det andra året oftast blir mycket tuffare än det första. Det var självklart ingen slump att AIK ramlade ur 2004, det är dags att börja bli ödmjuka och inse det faktum att AIK inte är bättre än så här. Det blir en mittenplacering. Sexa?



När Stuart Baxter kom till Helsingborg förra sommaren märktes ganska snart en ”Baxter-effekt”. Men i år har det inte flutit på lika bra, och häromdagen åkte laget på en ny propp borta mot Kalmar på Fredriksskans. Hur ser ni på Helsingborgs prestationer fram till nu?

Peter (HBK):
– Ett mysterium. Jag har egentligen sett för lite av dem för att kunna lansera någon välgrundad teori, men det är väl knappast att famla i blindo att tro att Henkes ojämna nivå påverkar laget rejält. Mot HBK i premiären var de jättebra i en halvlek, och när de väl fått tillbaka initiativet hemma mot Örebro (efter en horribel domartabbe) rullade det på bra. Så det verkar ju som om kunnandet finns kvar. Är det så enkelt att motivationen börjar tryta för deras (hyperviktiga) veteraner?

Stefan (KFF):
–”Proppen” mot Kalmar var programenlig så den är inte mycket att snacka om. Men till skillnad mot Kalmar så tycker jag att Helsingborgs insatser är de förväntade i den aspekten att man vinner mot ”på pappret sämre” motstånd men tappar mot de tippade topplagen. KFF spelar ut det ena ”topplaget” efter det andra men tappar obegripligt mot ”sämre” motstånd. Mentalt vill KFF ha bättre och bättre motstånd för att prestera medan HIF behöver sämre för att bygga upp sitt självförtroende. Ja, ni ser ju skillnaden. HIF-fansens banderoll med texten ”Avgå Nanne” tolkar jag som att supportrarna snarast vill ersätta Baxter med Bergstrand.

Jocke (ÖSK):
– Jag har alltid sett Teddy Lucic som den spelare som inte är bättre än sin omgivning (hm, undrar om det är Falkenbergklass på honom nu alltså?), men lite av detsamma gäller för Larsson. Han är fortfarande en fantastisk spelare, men får inte ut allt sitt kunnande när han skall väggspela med Jacobsson t.ex. Det är naturligtvis ett minus för HIF, man blir lite som Island, allt skall gå via en spelare och denna kan inte bära hela laget. I övrigt vore det intressant att veta hur stor deras skuld är numera? Eller ligger man på plus igen måhända?



Nu över till något helt annat. Fotboll är ju ett slags glädjeämne för de flesta av oss. Genom fotbollen får vi en massa upplevelser som berikar våra liv. Vilken upplevelse har berikat era liv säsongen 2007?

Jocke (ÖSK):
– Michael McIndoe’s två-ett mål på Birmingham som avnjöts på plats på Molineaux i Wolverhampton. Samtidigt är det lite otäckt att se vilka ljusår Svensk fotboll ligger efter Engelska nästhögstaligan, både spel och organisationsmässigt.

Peter (HBK):
– För min del hänger det mycket ihop med den där jämra Emra. Hans inhopp mot HIF i premiären – det som kröntes med hans fantastiska segermål – var en lisa för den sargade blåsvarta själen. Sedan är det givetvis underbart att se Dusan Djuric äntligen närma sig storformen. Man kan riktigt se hur han växer för varje match.

Stefan (KFF):
– Sex mål från Cesar Santin i Kalmar FF. Han gör sin fjärde säsong i föreningen och har alltid få stå i skuggan av Dedé, Fabio, Ari ja, till och med Diogo. Nu när allt kretsar kring Aris övergång till Holland och hans måltorka kliver Cesar fram och levererar. Och som han är värd det, fan nu blir man tårögd…



Slutligen: Tobias Linderoth och Galatasaray – vad säger ni om den kombinationen?

Stefan (KFF):
– Om Tobbe vill till Galatasaray och Galatasaray vill ha Tobbe så kan det väl bli en bra kombination.

Jocke (ÖSK):
– Linderoth skulle göra en enorm nytta i vilket lag som helst och kommer med säkerhet göra det i Galatasaray också, men kommer han att trivas? Jag väljer att se det positiva för ÖSK: han lär inte spela i Elfsborg på ett tag.

Peter (HBK):
– Som kaffe och cigarretter. Linderoth är en seriös, jordnära tråkmåns – och en sådan behöver varje lag, kanske särskilt flamboyanta Galatasaray. Jag tror att han kan bli en verklig klippa hos dem.

Micke Möllermickael.moller@svenskafans.com2007-06-14 14:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans