Om Åtvids förvandling, BoIS ras, ångloket IFK Norrköping och mer ändå

Om Åtvids förvandling, BoIS ras, ångloket IFK Norrköping och mer ändå

Superpanelen kastar idag ett särskilt öga på Åtvidaberg som verkar ha hittat formen. Det blir också en del om BoIS, IFK Norrköping och lite annat smågodis.

Superpanelen består idag av Göran Åberg från Parkens vita hjältar (Norrköping), Johan Emdemalm från Vulkanerna (Degerfors) och Anders ”Bromme” Brommesson från Kopparslagarna (Åtvidaberg). Frågor & protokoll: Micke Möller.
- - - - - - - - - -

För en månad sedan snackade vi om Åtvidaberg som då låg i botten av tabellen. Nu, fyra omgångar senare, ligger Åtvid på en femteplats, två poäng efter trean. Och på de senaste fem matcherna har de fyra segrar. Vad är det egentligen som har hänt med Åtvidaberg?

Göran (Peking):
– Det är svårt att säga. Man vann en mycket viktig bortamatch mot Degerfors, då båda lagen låg under strecket. Matchen efter kunde man vinna mot Ljungskile, i en match som gick ÅFF rätt i händerna. LSK fick sin duktiga målvakt Nicklas Svensson skadad i ett tidigt skede och sedan fick man en man utvisad efter 9 minuter i andra halvlek. Fram till dess var ställningen 0-0, men sedan kunde ÅFF gå ifrån till 3-0. Det gav laget det självförtroende man behövde och sedan har det rullat på. Vad jag förstod av senaste matchen, så spelade man inte bra, men kunde, efter en ny utvisning på en motståndare, vinna med 1-0. De tre kommande matcherna tror jag kommer att avgöra om ÅFF blir fågel eller fisk. Först ett östgötaderby mot Sylvia på bortaplan, sedan BK Häcken hemma och Öster borta.

Johan (Degerfors):
– Mycket tror jag handlar om att Kristian Bergström har vaknat till liv. Han måste fungera för att Åtvid ska fungera. Annars tror jag att man spelar lite över sin förmåga. Åtvidaberg är inget topplag, utan på sin höjd ett mittenlag. Jag är övertygad om att man kommer att falla tillbaka snart igen, vilket är lite synd då det är kul när små klubbar hänger med i toppen.

Bromme (Åtvid):
– Nya tränaren Peter Swärdh började från grunden med ett nytt spelsystem vilket var naturligt med den katastrofala avslutningen förra säsongen. Nu börjar pusselbitarna falla på plats och killarna i laget vet vad de ska göra vilket gett en bra defensiv med bara sex insläppta på åtta omgångar varav bara ett tillkommit på en fast situation (en feldömd straff mot IFK i första omgången). Efter hand har de även kommit in på det offensiva spelet vilket gett ett snabbt och bra spel med många målchanser som gett fyra raka segrar. Laget har efter de två första hemmamatcherna kommit in i det gamla härliga ÅFF –spelet som visar lagen att när man kommer till Kopparvallen så är det ÅFF som bestämmer takten och det kommer att ge många sköna poäng.

– Nu är dessutom alla skadefria i en trupp med en bredd som jag inte minns när vi hade i Åtvidaberg senast men det är säkert minst 25 år sedan. Så allt snack som man kan läsa på diverse ställen om ÅFF:s tunna trupp har jag mycket svårt att förstå.
De lag som ligger på 1-3 plats har vi redan mött varav två på bortaplan så det gör ju inte tabelläget sämre för ÅFF.

– Peter Swärdh har gjort ett bra jobb med organisationen i laget och alla tar sina uppgifter fullt ut och man jobbar i år som ett lag vilket börjar ge resultat nu. Dessutom så ger han spelarna ledig om det finns möjlighet till det vilket jag tror är en stor del i den glädje som verkar vara tillbaka i truppen och den var ett tag sedan vi såg.



Landskrona BoIS fortsätter att gå på den ena minan efter den andra. Skribenterna för Superettanlagen på SvenskaFans tippade annars laget som fyra i sluttabellen i den sondering vi gjorde inför serien. Nu sprattlar de som en fisk på torra land, där i botten av tabellen. Har vi överskattat BoIS tror ni, eller kan de fortfarande på allvar utmana lagen i topp?

Johan (Degerfors):
– Det är konstigt att man inte får ut mer av den truppen man har. Det snackas ju en del om tränarbyte och frågan är om det inte är dags. Jag tror inte längre att man blir något topplag som jag trodde innan serien, men till slut hamnar man i mitten av tabellen. Med det laget ska man inte åka ur. Det finns lag med klart sämre trupper, men då gäller det att man tar sig i kragen och börjar plocka poäng.

Göran (Peking):
– Det är möjligt att man överskattat BoIS, men jag tror att laget är bättre än vad de visat. Jag tror att ett tränarbyte är deras enda chans att vända trenden. Det spel jag sett av BoIS är alldeles för naivt och puttenuttigt. De tror fortfarande att man kan "passa ihjäl sig" och vinna matcher i SE. De har ett anfall som lyser med sin frånvaro.
Jag tror inte att de kommer ha en chans att ta sig upp mot toppen. Med ett tränarbyte kan de bli ett mittenlag, inte mer.

Bromme (Åtvid):
– Jag har svårt att bedöma vad som händer i Bois, men i en klubb med ambitionen att så snabbt som möjligt ta sig tillbaka till AS så är det nog ingen som mår bra av fem raka torskar.
– Ska de utmana toppen så måste det nog hända något inom de närmaste omgångarna annars så kommer det nog att tvingas fram en massa lösningar som jag tror gör att det absolut inte kommer att tillhöra toppen.



IFK Norrköping däremot stormar fram som ett ånglok. Laget är fortfarande obesegrat efter nio omgångar, och har imponerande 20-4 i målskillnad. Vad är förklaringen till Pekings framgång just nu, och hur längre tror ni deras succé kan hålla i sig?

Göran (Peking):
– Eftersom jag är part i målet, så skulle jag vilja påstå att det är kontinuiteten och bra värvningar som har gett IFK den framgång man nu har. Efter fyra år i SE, så förstod ledningen vad som krävdes för att hänga med i toppen från början. Värvningarna av Blomberg och Samuelsson har varit klockrena. De har gjort ett grymt jobb på mittfältet och även betytt mycket för sina lagkamrater. Bambergs återkomst har också varit viktig. Den stora styrkan sitter i laget IFK Norrköping. Det finns en enorm vilja och fokusering i år. Hur länge det håller i sig är inte lätt att säga, men just nu måste motståndarna vara både bra och smarta i nittio minuter plus tillägg. Dock tror jag att det håller ett tag till.

Bromme (Åtvid):
– IFK har fått precis den start som klubben behövde, återtåget är nu äntligen på spåret efter fyra misslyckade försök.
– De har haft lite flyt i några matcher jag sett (feldömd straff i slutet mot ÅFF, och så såg jag matchen mot Öster på tv där Öster skapade mest, men IFK vann med 1-0. Segrarna fortsätter att ramla in så nu kan de boka värmekyrkan i höst för IFK är redan nu klara för AS.

Johan (Degerfors):
– Det ser äntligen ut som att det är Pekings år i år. Flera år på rad har jag trott att det är dags för IFK att ta steget upp, men alltid har man sviktat. Ofta har man tappat i början, men nu är inledningen i en klass för sig. Man har fått behålla större delen av spelarna och gjort smarta värvningar. Med stor sannolikhet kommer man få en svacka, men utan tvekan tar man klivet upp i år.



Hur ser ni på era egna lags insatser så här efter de här inledande åtta-nio omgångarna?

Bromme (Åtvid):
– Jag tycker att ÅFF insatser så här långt är klart godkända, och fortsätter laget och spelet att utvecklas som det ser ut nu så kommer det att bli en mycket spännande säsong för oss supportrar under året då klubben fyller 100 år.

Johan (Degerfors):
– Oj, illa. Riktigt illa. Tack vare de tre senaste matcherna så har vi i alla fall lämnat sistaplatsen vilket känns riktigt skönt. Klättringen har börjat. Jag vet inte var som har gjort att man inte spelat bättre än vad man gjort. För som sist mot Häcken så spelade DIF ett underbart spel, den bästa matchen man gjort på flera år. Men spelarna är lite för ojämna. Kvaliteten varierar väldigt mycket och förhoppningsvis kan Adde få ordning på det så dalarna inte blir så djupa.

Göran (Peking):
– Med facit i hand är jag mer än nöjd! Jag hade inte förväntat mig att IFK skulle vara obesegrade efter 9 omgångar, så för mig har det gått över förväntan, vilket jag inte varit van vid de senaste åren.



Slutligen: om ni fick värva en valfri Superettanspelare till ert eget lag – vem skulle ni välja och varför?

Göran (Peking):
– Det finns ju några att välja på, men jag skulle nog ta Örgrytes nya supertalang Ken Fagerberg. En 18-åring som debuterar i SE med ett avgörande mål är alltid intressant. Han har fått väldigt bra kritik av de som sett honom, vilket jag tyvärr inte gjort än. Han är dessutom tillräckligt stor och tung redan, med sina 185 cm och 84 kg. En mycket intressant spelare!

Bromme (Åtvid):
– Jag för min del skulle välja Daniel Hoch som är en stor stark, lite lagom ful forward med mycket rutin, vilket jag tror skulle göra en stor nytta i ÅFF som väl som vanligt har SE yngsta trupp i år med.

Johan (Degerfors):
– Liksom Bromme väljer jag Daniel Hoch. Han har målsinne och det är något som DIF behöver i dagsläget. En målskytt som på egen hand kan ge oss tre poäng. Utan Hoch skulle Sirius inte vara ett topplag.

Micke Möllermickael.moller@svenskafans.com2007-06-14 09:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans