Forts. En dag med Läktargruppen

Hur är engagemanget för tifo hos ståplatspubliken?
- De yngre är helt klart de mest intresserade då tifo blivit känt och populärt i Sverige under de senaste åren. Engagemanget är bra i klacksektionen och en bit utanför den. Sen finns det de som inte alls är intresserade och vi kan inte tvinga någon att lyfta på ett papper eller vifta med en flagga. Men vi jobbar på att bli bättre på att informera men det känns lite som att vi är motarbetade av en del av publiken.

Det finns en del andra grupperingar som engagerar sig i läktararragemang, har ni något samarbete där?
- Vi har samarbetat inom vissa bitar. Och det är jättebra att det finns fler som engagerar sig. Vi har inget monopol när det gäller tifo. Vi håller kontakten inför matcher så att vi har koll på vad som väntas så att det inte blir pannkaka av allt. Det gäller att synkronisera så att vi inte förstör för varandra.

Hur ser samarbetet med IFK Göteborg ut?
- Samarbetet med IFK blir bättre och bättre och vi för ständigt en dialog. Det är skoj att klubben uppskattar det vi gör och de hjälper till så att det blir lättare för oss att arbeta. Däremot är inte personalen på Gamla Ullevi särskilt samarbetsvillig och där uppstår det ofta konflikter och problem.

Pyroteknik är ett ständigt problem och diskussionsämne bland fotbollssupportrar. Senast gick brandmyndigheten i Stockholm in och krävde en minskning av antalet åskådare på kortsidorna under derbyna i Stockholm efter att ett stort antal pyrotekniks pjäser tänds. Frågan är dock om det inte blivit värre sen förbudet trädde i kraft då supportrar drar sig uppåt i klackarna för att inte bli ertappade då de bränner.
- Det handlar om hur man vill att det ska fungera. Ska det bli under ordnade former med skyddshandskar och skyddsglasögon inne på planen kan det lika gärna va känns det som. Det är ett trevligt inslag i supporterkulturen och om det sköts på rätt sätt ska det inte vara några problem. Det finns alltid en risk med rök osv. men det blir inte sämre än vad det är nu. Vi har lagt fram ett förslag där man står längst ner och har folk som kan hantera bengaler och med ytterligare personer som övervakar det hela så att det går rätt till. Så som vi skötte det mot Frölunda i våras är rätt väg även om vi då kunde bränna där det inte fanns någon publik. Det handlar också om att gå ut med informationen. Personligen vill jag se bengaler igen där det sköts på ett snyggt sätt, berättar Lasse.

När man ser allt material som det arbetas med inför derbyt förstår man hur mycket pengar som krävs. Tifo ska komma från supportrarna och det är ständigt en diskussion när det gäller företag som går in och sponsrar.
- Vi tar inte emot ren sponsring där företagen vill synas på flaggor eller liknande. Vi har fått stora summor från blåvita supportrar utan att de vill ha något tillbaka. Och det kan jag personligen tänka mig när det gäller företag också. Vill ett företag gå in och skänka pengar för att gynna oss och IFK Göteborg utan att vilja ha något tillbaka i form av reklam el. dyl. så är jag för det. Att bara få in pengar genom supportrar är svårt att överleva på. I synnerhet då vi får väldigt lite pengar. Sen om det är vi som är för dåliga på att skramla in pengar eller om det beror på supportrarnas vilja att inte skänka vet jag inte. Förmodligen är det en blandning och vi försöker förbättra våra insamlingar, säger Lasse.

Läktargruppen som är en fristående grupp utanför Supporterklubben räknar med att gå framåt ännu mer under säsongen. I och med att Supporterklubben lagt ner puben och souvenirförsäljningen är det tänkt att man ska lägga mer tid på läktaren. Lars Thorman är ny i årets styrelse och det finns fler där som är involverade i Läktargruppen.
- Jag tror vi kommer att ta flera kliv framåt. Tifo är också mer vanligt och känt idag än för några år sedan. Publiken kan mer om det och fler intresserar sig och hjälper till i större utsträckning, säger han.

Intresset har också visat sig i media där man ofta vinklar det som en tävling mellan klubbarna.
- Jo, så är det ju. Det är kul att det får utrymme i pressen. Men det är ingen tävling. Det är löjligt att tävla i att visa sin kärlek till sin klubb och vi gör inga tifo för att vinna Canal plus tifopris. Även om det kan ses som dubbelmoraliskt så ställer vi dock upp i och med att det är prispengar inblandade och vi har inte råd att missa den chansen, säger Lasse.

Jag lunkar ut efter en trevlig stund på gamla Ullevi och undrar hur drömtifot skulle se ut.
- En grym koreografi som sitter till hundra procent på en ny, riktig fotbollsarena, avslutar han och jag kan inte annat än hålla med när man tittar ut över vår hemmaarena.

Andreas Kjäll2004-05-02 19:52:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel