Fans i Fokus:  &#34IFK var det givna valet&#34
Tomas Ericson - redaktör på Alltid Blåvitt och programledare i Syd-Sydväst. Med mera.

Fans i Fokus: "IFK var det givna valet"

Fans i Fokus rullar vidare och turen har kommit till Alltid Blåvitts Tomas Ericson.

Berätta om hur du hamnade på Svenska Fans och dina uppgifter på Alltid Blåvitt.
– Jag hamnade på SvenskaFans för två-tre år sedan. Det var genom en annan redaktionsmedlem som jag känner sedan tidigare. Jag skickade in lite träningsrapporter och andra texter till honom, och fick sedan frågan om jag ville vara med i redaktionen. Numera är jag redaktör och sköter nyhetsrapportering, matchbevakning och FANTV.

Varför blev det IFK? Hur länge har du följt laget och hur ser det ut nu, följer du dem via TV eller åker du på bortamatcher?
– Varför IFK? Bra fråga som man inte kan ge något riktigt svar på. Det fanns inget annat alternativ, utan IFK var det givna valet för mig när jag var liten. Det hänger väl naturligtvis ihop med framgångarna de hade då och alla profiler som spelade i laget. IFK var det laget som syntes överallt, i TV, tidningar med mera. Det föll sig naturligt, och dessutom var tröjorna väldigt snygga… Eftersom jag numera har förmånen att få arbeta med FANTV, följer jag IFK väldigt nära. Förutom ett flertal träningar i veckan är jag på plats på alla hemmamatcher och ett stort antal bortamatcher.

Det har hänt mycket kring IFK den senaste tiden. Hur har rättegången påverkat laget? Dessutom det avbrutna samarbetet med IMG, är det något som påverkar det sportsliga?
– Jag tror inte det påverkar laget någonting nästan. Förutom möjligen att de kanske kan bli lite störda av att så många frågor handlar om annat än det sportsliga. Men rent generellt är rättegången något som sköts vid sidan av, och att man bröt med IMG behöver inte vara negativt. Där är det dock upp till bevis för IFK.

IFK Göteborg var ju en storklubb på 1990-talet då man vann guld efter guld. Men 2000-talet ser annorlunda ut. Nu förtiden är det knappt någon som tippar att guldet går till Göteborg. Vad har förändrats och kommer man någonsin komma tillbaka till en sådan storhetstid igen?
– Att komma tillbaka till en sådan storhetstid kan bli svårt, åtminstone inom en överskådlig framtid. Det känns som att Allsvenskan blir alltmer jämn och inte minst resurserna hos klubbarna. På den tiden hade IFK spelat till sig en stor kassakista men också ett mycket gott rykte hos spelarna. Tyvärr är det inte bara pengarna som är borta, även om ryktet bland landets talanger är återupprättat till viss del. Nu har man återigen chansen att knyta till sig de mest lovande bland de unga, inte minst beroende på den uttalade satsningen på det och att så många unga spelare lyckas i IFK nuförtiden. Det känns som att det är rätt väg att gå, om man samtidigt skaffar sig resurser att kunna köpa någon etablerad stjärna ibland för att balansera truppen.

I år går det ganska bra sportsligt. Samtidigt är allsvenskan återigen otroligt jämn och med ett par förluster är man nere i botten och slåss. Vad tror du om resten av säsongen? Vilka kommer slåss om guldet och åker Brommapojkarna ur?
– Brommapojkarna åker ur så det sjunger om det. Det sa jag i vintras och det vidhåller jag. Truppen är alldeles för klen för Allsvenskan på lång sikt. Som sagt är serien annars väldigt jämn, och vi kan få se ett sällan skådat guldrace i höst. Jag tror att fem-sex lag är med och slåss om det in i det sista, och det är de lag som ligger där nu. Kanske med förbehåll för att AIK och Helsingborg kan få ordning på saker och ting.

Är det bra eller dåligt att allsvenskan är så jämn? Ser du hellre att ett lag dominerar som IFK gjorde på 90-talet eller ska det vara spänning i det sista som det är nu?
– Jag tycker att det är ganska roligt att det är så jämnt, det skapar ju ett stort intresse i landet. Möjligtvis att det inte behöver skilja några futtiga poäng mellan botten och toppen, men det kommer det inte heller göra under hösten. Däremot kommer toppstriden vara jämn och det ser jag endast som positivt. Visst är det många som hävdar att det vore bättre med ett eller två överlägsna lag, för att man ska kunna hävda sig gentemot andra länder. Men då kanske man ska börja med att träna på det vi är dåliga på, det vill säga främst teknik, avslut och passningsspel, istället för att springa livet ur sig i fyra månader.

Slutligen, var hamnar IFK när serien är slut och när tar man SM-guld igen?
– Jag sa femma i vintras och får stå fast vid det. Samtidigt, om serien fortsätter vara så jämn, är skillnaden mellan topplaceringarna förmodligen väldigt liten. Mycket beror dock på sommarvärvningarna. Där kan mycket avgöras för flera lag, men om IFK inte inhandlar ett par toppspelare är nog truppen något för klen för att vara överst på pallen i år. Guldet, det tar vi nästa år.

Johan Emdemalmmickael.moller@svenskafans.com2007-06-24 17:45:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans