Saihou: “Jag har hört rykten runt omkring mig”

Saihou: “Jag har hört rykten runt omkring mig”

Väsbyredaktionen träffade efter gårdagens träning nere på Vilundavallen Uniteds skytteligaledare, Saihou Jagne för en pratstund om höstsäsongen, matchen mot Frej i kväll, den egna tänkbara framtiden, skytteligaledningen i Divison-1 Norra och mycket annat i en exklusiv intervju.

I morgonkväll väntar en träningsmatch mot Frej. När ni i vintras spelade sådana var det ett mycket passivare spel ni visade upp än vårsäsongen i serien, är ni bättre nu och det blir en given seger och trepoängare eller har ni en tendens att spela sämre mot lag från lägre divisioner än eran?
- Grejen är att, innan försäsongen hade nästan ingen av oss spelat i samma lag som någon annan men vi hade i alla fall en spelidé och försökte följa den, men eftersom vi inte var samspelta då så gick det sämre då och bättre i serien på vårsäsongen när vi hade spelat ihop ganska länge. Det förvånar mig faktiskt men snart början andra halvan där vi måste prestera mycket bättre än den första, fast vi spelade väldigt bra på våren. Så jag tror att det blir en klar trepoängare mot Frej i morgon då vi är mer samspelta än vi var på försäsongen.

Hur går det då i morgon mot IK Frej då, vågar du tippa resultat eller kör du på klassiska 1 X 2 som mot Boden?
- Nej, jag vågar tippa resultat den här gången, 3-0 till oss.

Vad tycker du om dom kommande matcherna mot Frej samt Spårvägen, skulle ni behöva möta bättre motstånd eller är det en lagom mjuk start efter uppehållet?
- Det är en perfekt start, vi kan inte möta något lag som är bra, alltså samma nivå som oss för då skulle vi inte kunna få ut det spelet som vi vill, så det var två bra lag, Frej och Spårvägen, som de tog att möta innan höstsäsongen startar.

Vi byter ämne, vad tycker du om motståndet i Svenska Cupen, GIF Sundsvall, vad tycker övriga spelare och ledare och är det bra för er att möta dom innan ens serien börjat efter sommaruppehållet?
- Ja, jag tror att det är bra att vi möter dom innan seriestarten, det är nog också ganska bra att möta ett topplag i Superettan, då kan vi kolla upp hur bra vi är och om vi kan slå dom så vet vi att vi är starka. Alla i laget tycker att motståndet passar bra för oss och och det ska bli kul att möta Sundsvall.

Hur viktigt är Svenska Cupen för er i Väsby i år, är det en chans att lyckas på högre nivå eller är det mer en kul sidogrej för serien och som oftast kommer i andra hand?
- För oss är det viktigt att ta hem serien och kanske till och med Svenska Cupen och vi viker oss aldrig, vi har inte planerat att slås ut så vi fortsätter framåt och hoppas att vinna alla matcher.

Om du hade fått önska en motståndare i kvartsfinalen, vilka hade du valt av IFK Norrköping, Landskrona BoIS, Öster, Kalmar, Mjällby, IFK Göteborg och GIF Sundsvall?
- IFK Göteborg, dom har precis som oss en hel del unga spelare och det är så det ska vara. Det hade ju varit skönt att få slå ett Allsvensk lag också så om jag fått välja hade jag valt dom.

Förra året i Valsta Syrianska hade du det riktigt trögt med målskyttet, tre mål på hela serien, hur och varför har du utvecklats under detta år i Väsby och såg du dig själv som en skytteligaledare innan seriestarten?
- Alltså, i Valsta hade jag någon annan roll som anfallare och deras spelsystem funkade inte för mig. Det var konstigt där för ena gången startade man och visade att man var bra och plötsligt i nästa match satt man på bänken och trots att man visade att man förtjänade en plats i startelvan så fick man inte det. Anledningen till att jag utvecklats i Väsby är väl att jag får mer speltid här och då blir man automatiskt bättre. Innan säsongen tänkte jag att det här året kanske är mitt så jag och Manzila slog vad om en sak som jag skulle få om jag gjorde 10 mål vilket jag redan gjort och det är kul att det gått så bra för mig i år.

Om du fortsätter som du gjort under våren och gör lika många mål nu på hösten, totalt 18 stycken då, borde det väl ligga bra till för ett bud från någon klubb från Allsvenskan, AIK kanske?
- Kanske, om det går lika bra som på vårsäsongen och jag gör dom där 18 målen så är jag säker på att det kommer komma något lag från Allsvenskan eller Superettan som vill ha en spelare som jag som är så målfarlig. AIK? Jag vet faktiskt inte om jag skulle vilja börja där, dom har ju liksom köpt sina spelare, de där Argentinarna och så har dom redan innan många duktiga spelare som Wilton Figueiredo, Daniel Mendes, Miran Burgic och Alexander Gerndt, Alexander får inte så mycket speltid alls och då kommer ju säkert inte jag heller få det om jag börjar i AIK så vad ska jag göra där om jag inte får spela match liksom. Så jag tror att Superettan skulle ligga bäst till om det dök upp något bud men om Väsby går upp så stannar jag kvar här.

Har du något favoritlag i Sverige eller utomlands som du jättegärna skulle vilja spela för i framtiden?
- Jag har två favoritlag, i Sverige är det nog Djurgården där jag känner en spelare, Patrick Amoah och utomlands är det Serie A eller Serie B i Italien och där jag skulle vilja spela för AC Milan.

Har du överhuvudtaget hört något från andra klubbar, se bara på BK Forwards anfallare och skytteligatvåa, Jiloan Hamad som provspelat med Malmö FF nu på sommaren?
- Grejen är ju att jag hört rykten runt omkring mig och det kan inte jag prata om men det har i alla fall kommit två personer hit som sett mig spela och som har pratat med mig men jag kan inte säga vilket lag och land dom kom från. För två år sen när vi mötte GAIS i Superettan kom Djurgårdens ordförande fram till mig efter matchen och berömde mig och sa att jag var duktig och fortsätt så där och jag tog det som en vanlig komplimang.

Hur är det att spela tillsammans med sin brorsa då, Alieu, som också är en mycket duktig fotbollsspelare, hur funkar det ute på plan när ni tränar och spelar match?
- Det är ganska kul faktiskt, grejen är att jag i princip alltid velat spela i samma lag som honom och innan den här säsongen tjatade jag på honom hela tiden att han skulle komma till Väsby.

Vi blickar framåt lite nu då, måndagen den 30/7 kommer Valsta Syrianska till Vilundavallen, ser du fram emot att få möta din gamla klubb och hur gärna vill du slå dom efter att varit avstängd när ni mötte dom senast?
- Jag ser verkligen fram emot den matchen. Det ska bli kul att förvirra deras backar, vinna och ta tre nya poäng i serien.

För mig känns det som att det är vi och Assyriska som tar steget upp till Superettan, hur ser din lista ut på lag som kommer vara med uppe i toppen vid seriens slut?
- Assyriska, Väsby United, BK Forward och Vasalund/Essinge.

Du är ju född i Gambias huvudstad Banjul men jag antar att du började spela ungdomsfotboll när du kom till Sverige då du bara var 6 år när du lämnade ditt hemland.
- Ja, jag startade med att spela fotboll när jag var 8 år och då började jag i Finspångs AIK där jag först spelade med 86:orna men sen tyckte dom att jag var så bra så jag fick flyttas upp till 85:orna och sen när jag fortfarande väldigt ung fick jag börja träna med Finspångs A-lag innan jag kom till Väsby IK.

Vad tycker du är dina styrkor samt svagheter?
- Mina styrkor är snabbheten och sen att jag bara behöver en målchans i en match så sätter jag den. Min svaghet är att om jag blir osynlig i en match och inte får delta så mycket i spelet känner jag att det kan ta lång tid innan jag kommer tillbaka in i matchen.

Till sist, har du något att säga till alla Upplands Väsby-bor som inte ens en vacker sommardag orkar traska ner till Vilundavallen för att kolla på eran underbara fotboll?
- Jag säger till dom, kom och kolla, och ni kommer aldrig att ångra er. Det ni får se, det är fotboll av allra högsta klass i Division-1 Norra utan långbollar med flera unga spelare och mer spel efter marken. Så kom gärna ner till Vilundavallen.



Snabbfakta om Saihou Jagne:

Fullständigt namn: Saihou Jagne
Smeknamn: CH
Nummer: 21
Född: 10 oktober 1986 på Serekonda sjukhuset i Banjul, Gambia
Bor: Apoteksskogen, Upplands Väsby
Längd: 174 cm
Vikt: 71 kg
Position: Anfallare
Favoritfot: Höger
Moderklubb: Finspångs AIK
Även spelat i: Väsby IK FK, Valsta Syrianska (utlånad)
Antal mål i Väsby i år: 16

Intervju och foto: Niklas Sahlén

Niklas Sahlén2007-07-19 11:35:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna