Allsvenskan – en av Europas sämsta ligor?
Allsvenskan - hur dålig är den egentligen?

Allsvenskan – en av Europas sämsta ligor?

Sverige tvingades för första gången att vara med i den första kvalomgången till Champions League. Där väntade lag som Derry City (IRL), FC Sheriff (MOL) och Linfield (N.IRL). Är Elfsborg för bra för det här, eller är det den här nivån Sverige ligger på?

De svenska lagen har under tidigare år gått in i den andra kvalomgången i Champions League. På grund av mindre lyckade resultat de senaste åren tvingas de dock nu att gå in redan i den första. Är det bara otur, att de svenska lagen fått en svår lottning de senaste åren, eller är det verkligen den här nivån de svenska lagen ligger på?

Senast ett svenskt lag nått Champions League gruppspel var Helsingborg år 2000, då de slagit ut Inter. Efter det har man aldrig ens varit riktigt nära. Har Allsvenskan blivit sämre eller är det de andra länderna som blivit bättre? Endast två av sex försök de senaste åren har ett svenskt lag lyckats ta sig till den tredje och sista kvalomgången. Senast var 2005 när Malmö lyckades slå ut Maccabi Haifa (ISR) med total 5-4 och fick ett drömläge att äntligen nå Champions League när det ställdes mot schweiziska FC Thun. Det blev dock ytterligare en nedgång för Sverige internationellt sett. Malmö föll med totalt 4-0. Thun visade sig dock vara ett ganska bra lag då de bland annat lyckades spela oavgjort mot Arsenal senare i gruppspelet. Man måste dock förvänta sig att få möta ett relativt bra lag om man kvalar in till Champions League. Svenskarna måste inse att de inte har rätt att kalla Allsvenskan för en av de bättre ligorna i Europa när man inte lyckats nå Europas största turnering på sex år. Det är en sak att få möta ett av Europas absolut främsta lag i tredje omgången, som till exempel Djurgården som år 2004 fick möta Juventus. Man kan även acceptera om man någon gång råkar ut för ett misslyckande, de kanske hade en dålig dag eller var dåliga förutsättningar och så vidare. Detta kan man dock inte luta sig emot varje gång.

Champions League-kval de fyra senaste åren:

2006: Djurgården – Ruzomberok (SLO) 1-0, 1-3, totalt 2-3
2005: Malmö – Maccabi Haifa (ISR) 3-2, 2-2, totalt 5-4
Malmö – FC Thun (SCH) 0-1, 0-3, totalt 0-4
2004: Djurgården - FBK Kaunas (LIT) 0-0, 2-0, totalt 2-0
Djurgården – Juventus (ITA) 2-2, 1-4, totalt 3-6

2003: Djurgården – Partizan Belgrad (SER) 1-1, 2-2, totalt 3-3

Har det då sätt bättre ut i Uefa-cupen? Nej, även där har det varit dåligt, om inte ännu sämre. Halmstad är det lag som lyckats bäst de senaste åren; de lyckades nå gruppspel 2005/06. I övrigt har det varit begränsad framgång. Det mest anmärkningsvärda är lagen som de åkt ut mot. Förra året åkte de två allsvenska lagen, Göteborg och Gefle ut redan i den första kvalomgången mot Derry City (IRL) respektive Llanelli AFC (WAL). De som överraskade var Åtvidaberg som nådde den första omgången efter att ha slagit ut Etzella Ettelbruck (LUX) och Brann (NOR). Det tog dock stopp när de mötte Grasshoppers (SCH), då blev det förlust med totalt 8-0. Detta är självklart inte godkänt. Vill man tillhöra en av de bästa ligorna i Europa måste man klara av att slå ut lag från Wales och Irland. Även detta är mer acceptabelt om det endast skedde vid ett få tal tillfällen. Detta är dock inte fallet då bland annat Djurgården åkte ut mot Cork City (IRL) året innan.

Uefa-cupen förra året:

Gefle – Llanelli AFC (WAL) 1-2, 0-0, totalt 1-2: Llanelli åkte ut i nästa omgång mot Odense (DEN) med totalt 6-1.
Göteborg – Derry City (IRL) 0-1, 0-1, totalt 0-2: Derry åkte ut i omgång 1 mot PSG med totalt 2-0.
Åtvidaberg – FC Etzella (LUX) 4-0, 3-0, totalt 7-0
Åtvidaberg – Brann (NOR) 1-1, 3-3, totalt 4-4
Åtvidaberg – Grasshoppers (SCH) 0-3, 0-5, totalt 0-8: Grasshoppers kom sist i sin grupp med 0 poäng.

Vad kan man då konstatera med all denna statistik? Otur med lottningen är det i alla fall inte. Lag som Ruzomberok, Thun och Derry City kan inte ses som svåra motståndare på denna nivå. Tvärt om, Sverige haft har relativt tur med lottningen. Eftersom det sker gång på gång, år efter år kan det inte heller vara otur vid enstaka tillfällen: dålig dag eller otur med vädret och så vidare. Det som återstår är att de svenska lagen helt enkelt inte är tillräckligt bra. Allsvenskan är på ungefär samma nivå som den irländska, slovakiska, schweiziska och så vidare. Både Danmark och Norge har under de senaste åren haft lag som regelbundet kvalificerat sig till Champions League, det har inte Sverige. Även om de övriga svenska lagen är på samma nivå som de andra i Norden så räcker inte det för att Sverige ska ses som en bra klubblagsnation. I år lyckades Elfsborg knappt ta sig vidare från den första kvalomgången av Champions League. Det var ett slumpmål från Mathias Svensson som avgjorde. Resultaten i matcherna (0-0, 1-0) behöver inte nödvändigtvis spegla matchbilden, Elfsborg var trots allt mycket bättre, men det blir ändå onödigt spännande. I och med att de mötte ett så pass dåligt lag så lyckades de gå vidare i alla fall. Man får dock räkna med att det kommer svårare motståndare längre fram i turneringen där man inte kan föra matcherna på samma sett. Visst Elfsborg gick vidare från den första kvalomgången, det gjorde dock FC Sheriff (MOL), FK Astana (KAZ) med mera också. De svenska lagen kommer troligen få rikta in sig på att fortsätta att behöva kvala redan i den första omgången, vi är helt enkelt inte tillräckligt bra för någonting annat… just nu.

I Uefa-cupen är AIK, Helsingborg och Häcken med i första kvalomgången. Både AIK och Helsingborg är med största sannolikhet klara för avancemang efter storsegrar, 5-0 respektive 6-0. För Häcken ser det något mörkare ut efter 1-1 hemma mot Reykjavik. Dessa resultat är ungefär vad man kan förvänta sig. Att AIK och Helsingborg vinner med stora siffror ute i Europa är självklart positivt och man kan inte ha högre förväntningar på Häcken än att de ska ge Reykjavik en ordentlig match. Man måste dock även ta en titt på motståndet, Glentoran (NIR) och Trans Narva (EST) är inga tungviktare direkt. De svenska lagen gör trots allt sitt jobb och går med störst sannolikhet vidare vilket är bra, men frågan är hur långt det räcker, sett till statistiken ser det inte så bra ut.

Hammarby har gått fram relativt långt i Intertotocupen. De har bland annat slagit ut KI Klaksvik (FAR) och Cork City (IRL). Det ser dock ut att ta stopp nu mot Utrecht (NED) efter att endast fått 0-0 hemma. Detta är lite av en styrkemätare för de svenska lagen. Anser man att Sverige tillhör en av Europas bättre ligor bör Allsvenskans tredje bästa lag slå ut Nederländernas nionde bästa, men även detta får framtiden utvisa.

Även om årets Europaspel för de svenska lagen öppnat på ett bra sätt anser jag att det är upp till bevis för svenskfotboll. De har trots allt inte stött på några stora lag ännu, det återstår ännu mycket att bevisa. Blir det ytterligare ett fiasko är det bara att konstatera att Sverige inte har mycket att hämta i de stora Europaturneringarna.

Jag väntar på att bli överbevisad.

Oskar Romellinfo@svenskafans.com2007-07-31 13:45:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans