Superpanelen: IFK Norrköping är ostoppbara

Superpanelen: IFK Norrköping är ostoppbara

Superpanelen är överens: inget kan stoppa IFK Norrköping nu. Dessutom ventilerar panelen Åtvidaberg, överraskningen Bunkeflo och GIF Sundsvall som åter blandat sig i leken.

- - - - - - - - - -
Superpanelens består den här gången av Göran Åberg från Parkens vita hjältar (Norrköping), Bosse Gullberg från LSK Fans (Ljungskile), Johan Emdemalm från Vulkanerna (Degerfors) och Anders Brommesson från Kopparslagarna (Åtvidaberg). Frågor & protokoll: Micke Möller.
- - - - - - - - - -

Femtio procent av alla de 6 000 som svarade på omröstningen av vilket lag från Superettan de helst skulle vilja se i Allsvenskan nästa år svarade IFK Norrköping. Hur kan det komma sig att så många föredrar Norrköping framför lag som Landskrona, Örgryte, Åtvidaberg, Häcken eller Öster för den sakens skull?

Göran (Norrköping)
– Det är ganska enkelt, tycker jag. IFK Norrköping har varit och är fortfarande ett storlag i Sverige. Ett lag som har supportrar över hela landet. Framförallt tror jag stockholmslagen vill ha tillbaka IFK, då det är en perfekt resa till bortamatcherna.

Bromme (Åtvid)
– Jag tror det beror på att många vill se ytterligare en ”storstad” med ganska stor publik i Allsvenskan.

Bosse (LSK)
– Örgryte och Häcken kommer ju bägge från Göteborg, där det finns andra stora lag. Samt att vissa delar i Sverige inte tycker om Göteborgslag. Landskrona krigar på samma sätt med Malmö och Helsingborg. Öster lite på samma sätt, och då man slåss om smålänningarnas gunst med Kalmar och J Södra. Åtvidaberg har alldeles för litet eget underlag. Så då är det bara Norrköping kvar att välja på. Det beror också givetvis på att det är ett av dom mest klassiska lagen i Sverige som fostrat många stora spelare.

Johan (Degerfors)
– Jag tror det handlar om två faktorer. Dels är man, som Boose är inne på, ett klassiskt lag som tagit många SM-guld och dels så drar man publik. Den kombinationen är alltid intressant. Det finns anledningar till varför lag som Trelleborg inte är välkomna i allsvenskan.



På tal om Norrköping – det finns väl inget som kan stoppa dem nu eller vad tror ni?

Johan (Degerfors)
– Absolut inte. De kommer leka hem den här serien utan tvekan. Sen kanske de inte kommer fortsätta på samma bana när man blir helt klara, frågan är då om samma motivation finns att vinna varje match som det är nu när allsvenskan är målet. Jag tror vi kommer få se några fler förluster på hösten från Peking än vad vi sett under våren.

Göran (Norrköping)
– Absolut inget! Det finns inte på kartan att man missar i år efter den inledningen. Äntligen ska alla läsare av PVH slippa "Jakten på Allsvenskan"-artiklarna! Jag tror det räcker med 8 poäng till, men man kommer att ta minst det dubbla.

Bosse (LSK)
– Nej, det lär det inte bli. Jag har hela tiden hävdat att de kommer in i en svacka på 5-6 matcher, vilket de gjort de senaste åren. Men nu tror jag inte ens det kommer att räcka. Även om de skulle göra det, så tappar lagen poäng mot varandra.

Bromme (Åtvid)
– IFK är klara för Allsvenskan. Inget snack om saken!




När vi pratades vid senast var GIF Sundsvall ett lag i mittens rike. De åkte på en rejäl smäll i juni mot IFK Norrköping, men efter det har de närmast gått som på räls. Laget har dessutom stänkt in rejält med mål, och i nuläget parkerar de på andraplats i serien. Vad är det som har hänt med Giffarna egentligen?

Bromme (Åtvid)
– De har en klar fördel av en hemmaarena med ett totalt odugligt konstgräs som gör att den fotboll som spelas där närmast kan liknas vid gamla hederliga inomhusturneringar i sporthallar. Första bortalag att göra mål på Norrporten var ju Enköping i denna omgång. Snackade med hemmaspelare efter ÅFF:s match däruppe och inte ens de tyckte det var skoj att spela på det underlaget. På bortaplan är de betydligt mänskligare med 18 insläppta mål.

Johan (Degerfors)
– Man har också en bra trupp och hör hemma i toppen. Förra året var en missräkning och kanske också en chock att spelet i superettan är långt ifrån samma som i allsvenskan. Nu har man lärt sig det och klättrar också i tabellen.

Göran (Norrköping)
– Jag vet inte om det hänt så jäkla mycket egentligen. Man fick en betydligt bättre start på årets serie och har varit mer eller mindre obevekliga på hemmaplan. Första insläppta målet på Norrporten Arena kom i senaste omgången. På bortaplan har det sett sämre ut, men vinsten mot Mjällby var stark.

Bosse (LSK)
– Deras nybygge som delvis startade för ett och ett halvt år sedan, börjar nu ge resultat. Man har även fått ordentlig fart på Johan Patriksson.



Åtvidaberg bortaslog årets överraskningslag Sirius, och masar sig nu upp på tredjeplats i serien. Håller det så stundar spel i Allsvenskan nästa säsong. Men är Åtvid ett lag för allsvenskan tycker ni? Är de starka nog för att kunna hävda sig?

Bromme (Åtvid)
– De tre lag som kommer först i SE är ju lag för Allsvenskan om de sedan kommer från en liten ort eller storstad saknar ju mindre betydelse då det är på planen det hela avgörs.
Helt klart så är det ett ungt och utvecklingsbart lag som med Peter Swärdh skapat en egen spelidé med attraktiv fotboll men hösten är lång så vi får se vad som händer.
Om de sedan kan hävda sig i Allsvenskan får vi svar på om de eventuellt tar sig dit.

Göran (Norrköping)
– Jag skulle tycka att det vore jättekul om ÅFF tog sig upp, så man får invadera "Pekingvallen" igen. Fast då måste den sunkiga arenan rustas upp rejält. Det måste även laget göra. Man har en alldeles för tunn trupp och frågan är om ekonomin tillåter några större utsvävningar. I dagsläget skulle man få det svårt att klara sig kvar i Allsvenskan.

Johan (Degerfors)
– Åtvid är långt ifrån ett lag för allsvenskan. Jag måste erkänna att jag tippade laget långt ner i tabellen inför säsongen och att man ligger där man ligger är jag rejält förvånad över. Det är för mig mer överraskning än att Sirius är där man är i tabellen. Åtvid kommer få det mycket tufft om man skulle gå upp. Norrköping ligger nära och lär suga åt sig det mesta av godbitarna. Jag tror inte heller att man organisatoriskt är redo för att ta något kliv upp.

Bosse (LSK)
– Tveksamt. Jag är i och för sig tveksam till om något mera lag än Norrköping och Sundsvall skulle ha i allsvenskan att göra nästa år, möjligen Häcken också. Övriga kandidater i dagsläget skulle nog bara upp och vända.



Nykomlingarna Bunkeflo IF fortsätter att övertyga och bortaslog Östers IF med 3-2. Detta lilla kvarterslag från Malmös södra förorter placerar sig därmed i tabellens övre skikt. Några kommentarer, mina herrar?

Johan (Degerfors)
– Stor skräll! Bunkeflo var ett lag jag räknat med skulle åka raka vägen ner igen. Än är det många matcher kvar av serien och frågan är om man håller hela säsongen. Jag tror man får slåss kring nedflyttningsstrecket i de sista omgångarna.

Bromme (Åtvid)
– Att Bunkeflo är med så högt upp i serien är nog för mig en större överraskning än Sirius, och ytterligare ett bevis på att det är inte klubbens storlek utan prestationer som avgör vilket är positivt

Göran (Norrköping)
– Ja, herregud vilket skrällag de är! Det kan knappast vara underskattning från de andra lagen längre, utan man får nog konstatera att de var starkare än vad många trodde.

Bosse (LSK)
– Dom smyger med som en ”dark horse”, men jag tror inte det räcker till mer än en sjunde-åttonde plats.



Avslutningsvis, vilka två lag följer Peking upp i Allsvenskan?

Bromme (Åtvid)
– Jag tror att höstens jakt på Allsvenskan kommer att bli mycket tuff o jämn efter IFK.
Mina tips blir: Sundsvall för de har en arena med ett underlag som ger dem en otrolig fördel. Åtvidaberg för att de spelar den bästa fotbollen i SE.
De lag som kommer att vara med in på mållinjen är nog Häcken, Ljungskile, Mjällby och som outsider Landskrona.

Göran (Norrköping)
– Jag tror Giffarna Sundsvall kniper den ena platsen. Om den andra kommer det att bli en enormt hård strid. Åtvidaberg, Häcken, Örgryte och Landskrona kommer att göra upp om den platsen. Med östgötska ögon sett, skulle det vara trevligt med ÅFF; så de får mitt tips.

Bosse (LSK)
– Det kommer att stå mellan fyra lag: Sundsvall, Åtvidaberg, Ljungskile och Häcken. Där det blir Åtvidaberg och Ljungskile. Dessa bägge är lite de samma, med bra lagsammanhållning och inte någon jättepress från staden/byn/sig själva. Jag tror framförallt att det är den egna pressen som sänker Sundsvall/Häcken. Ljungskile har fördelen mot alla dessa tre lagen av hemmaplan i höstens möten.

Johan (Degerfors)
– Sundsvall och Häcken. De har rutinen, spelarna och organisationen för att ta klivet upp. Det kommer vara avgörande i slutet av serien när allt avgörs.

Micke Möllermickael.moller@svenskafans.com2007-08-12 13:36:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans