Fans i Fokus: Joakim Johansson
Jocke Johanson på plats nere i Valencia inför matchen mellan Valencia och Elfsborg.

Fans i Fokus: Joakim Johansson

Fans i Fokus snurrar på och turen har kommit till Ålgårdsläktarens Joakim Johansson, som tror på Elfsborg också i år. Även om det blir tufft.

Hur länge har du följt Elfsborg, och hur kom det sig att du började skriva om dem på Svenskafans?
– Började som liten att tycka om laget men har aktivt följt dem sedan drygt 2003. Eftersom jag under de senare åren har utvecklat ett intresse för journalistik, var det ett lätt val att börja skriva om ett lag man följer, samt utveckla sig själv.

Vilka är dina bästa och sämsta minnen som Elfsborgssupporter?
– Bästa minnet är helt klar SM-guldet. Inte bara guldet i sig, utan att det var en sådan kamp ända in i det sista, och jag kan erkänna att det var nervöst att se när AIK samtidigt körde över Malmö på Råsunda. Det sämsta minnet är nog delat på två matcher. Dels den förnedrande 1-8 förlusten i Stockholm år 2005, men även hemmamatchen mot Assyriska då slutresultatet skrevs till 1-3 och Anders Svensson blev skadad.

Elfsborg har gjort en intressant resa de senaste åren. Från att ha prenumererat på tiondeplatsen i flera år är man plötsligt en av maktfaktorerna inom svensk fotboll. Samtidigt har man givetvis attraherat en till stora delar ny publik. Har supporter- och läktarkulturen förändrats i Borås, och i så fall hur?
– Absolut! Hela klubben har utvecklats ofantligt, och så även publiken. För några år sedan var snittet runt 6 500 åskådare, förra året lite över 12 000. Supporterföreningen Guliganerna har växt något ofantligt och håller just nu dem som en av Sveriges bästa på TIFO-tillverkning. Även klacken har växt och ökat sitt stöd, men även sittplatspubliken har börjat komma igång på allvar och heja på sitt lag. Själv var jag orolig att många var ”medgångssupporters” i och med framgångarna förra året, men det har visat sig att man i år har ett stort intresse i Borås, det pratas fotboll som aldrig förr.

Guliganernas heta känslor inför "derbyn" med IFK Göteborg är välkända. Finns det något annat lag som väcker liknande känslor? Om så, vilka och varför?
– AIK är ett sådant lag som väcker känslor. Vet inte riktigt varför, men det är väl ett av Stockholmslagen som inte är så populära här nere. Sedan är det givetvis skadeglädje att guldet gick till Borås istället för Stockholm.

Hur ser en typisk matchdag ut för dig? Några ritualer, någon favoritpub? Några ramsor som måste vara med?
– Själv är jag inte aktiv i klacken längre, var det mer förr. Istället är det mycket jobb med SvenskaFans och uppladdning genom att prata med tränare, spelare och se förutsättningar inför matchen och liknande. Efter match är det ytterligare några timmars jobb för att få upp matchrapport och liknande.

Elfsborg, Kalmar och HBK toppar Allsvenskan. Är storstadsdominansen från -00-talets början på väg att dö ut?
– Absolut inte, men man kan inte alltid ligga i toppen. Trots allt kom AIK tvåa och Hammarby fyra i förra årets allsvenska. I år kan hälften av lagen vinna guld och det kommer bli oerhört tufft ända in i det sista. Dock tycker jag det är positivt att se lag som Halmstad och Kalmar satsa på liknande sätt som man gjort i Borås. Elfsborg har fått mycket stöd genom kommunen i och med arenabygget som blev ett oerhört lyft. Det är en stor del i den framgång Elfsborg har gjort.

Elfsborg har varit framgångsrika i att få "hem" sina utlandsexporter. Anders och Mathias Svensson kom hem och vann Allsvenskan, och nu senast anlände "Bella" lagom till Champions League-kvalet. Samtidigt ser vi som håller på klubbar som Öis, HBK och Göteborg våra gamla favoriter inte sällan välja andra klubbar när de är klara med utlandet. Vad är hemligheten?
– Det tror jag handlar om att hela tiden visa att man bryr sig om spelarna trots att de lämnat klubben. Vi har en sportchef, Stefan Andreasson, som gör ett oerhört hästjobb. Utan han hade ingen spelare vänt hem, om de inte sett vad som varit på gång i Elfsborg. Från att värvat från Falkenberg kommer nu spelare ifrån Vålerenga, Norwich, Helsingborg och Portsmouth. Elfsborg säger att så fort någon vänder blickarna hem ska man göra allt för att plocka dem till sin gamla klubb. Helheten och tryggheten är något man kan bjuda på i Elfsborg, det handlar inte bara om pengar.

Vem är favoritspelaren bland guliganerna just nu, och varför?
– Tror att båda Svenssons är oerhört populära i Elfsborg. Anders har lyft klubben oerhört och Mathias jobbar alltid kopiöst när han är på planen. Även Fredrik Berglund är ett hett namn just nu, men han har nyss anlänt så vi får se vad han presterar innan han blir favorit på planen.

Vem är din egen favorit just nu, och varför? Vem är din Elfsborgsfavorit genom tiderna?
– James Keene eller Mathias Florén. Bägge kom till klubben inför säsongen och de har haft olika inledningar. James har vuxit in i laget och har anpassat sitt spelsätt till Elfsborg. Han är alltid pigg och ger laget en extra kick. Mathias har varit skadebenägen men har gjort lysande insatser som vänsterback. Han har gett laget ett oerhört inlägg och nya anfallsmöjligheter. Favorit genom tiderna, svårt val men det är nog Anders trots allt. Han är ständig landslagsman och oerhört viktig i Elfsborg, både nu som innan han flyttade utomlands.

Serien är väldigt jämn i år, och inget lag har lyckats rycka loss i toppen. Tror du att lag som Göteborg, AIK, Hammarby och Malmö, som idag ligger strax under toppen, kan komma att blanda sig i guldstriden? Och - givetvis - vem står till slut som segrare?
– Självklart kan de blanda sig in i guldstriden. Det skiljer oerhört lite och det går inte säga det just nu vem som står som segrare. Frågan är hur IFK kommer klara sig när målkungen Berg försvinner, men alla dessa har bra lag som bör kunna prestera. Mycket handlar om tillfälligheter men även skadelägen och liknande. De som står med bäst rustad trupp står till slut som segrare. Det handlar om ett lagbygge. Det är oerhört svårt att tippa en segrare. Givetvis hoppas jag på Elfsborg men tror det kommer stå mellan Elfsborg, AIK och Halmstad, de känns starkast just nu.

- - - - - - - - - -

Joakim Johansson skickar stafettpinnen vidare till Martin Pettersson i Kalmars redaktion.

Peter Mikkelsen mickael.moller@svenskafans.com2007-08-19 20:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans