Om Kalmar, Urban Hammar och nivån på svensk fotboll

Om Kalmar, Urban Hammar och nivån på svensk fotboll

Är Kalmar ute ur leken? Är Urban Hammar mannen som kan rädda Örebro? Och kan svensk fotboll någonsin komma ikapp? Det och lite till avhandlas i den här veckans Allsvenska hörna.

I panelen den här gången hittar ni Per Welinder (Himmelriket), Johan Nilsson (Gnagarforum) och Jonas Larsson (Himlen är ljusblå).
Frågor & protokoll: Micke Möller.


- - - - - - - - - -

Förra omgångens definitiva stjärnsmäll åkte Kalmar FF på i och med 5-0-förlusten mot Helsingborg. Lika mycket blev det mot Göteborg omgången innan dess. Vad har hänt? Hur kan ett lag känt för sin starka defensiv släppa in tio i baken? Och innebär detta att Kalmar nu är ute ur leken?

Johan (AIK)
– Vill börja med att säga att det är oerhört förvånande. Jag tror att en anledning är att de drabbats av existentiell ångest. Efter att de sålt Ari och inte tagit in någon som kan ersätta honom, har nog tanken att de sålt sina chanser till SM-guld dykt upp. Kvar finns bara att upprepa något de redan har gjort. Men, det finns aldrig en enda enskild anledning till sådana här dubbla genomklappningar. Mystery!

Jonas (Gefle)
– Att inte göra mål på två matcher är kanske inte så bra, men det är sådant som händer. Att släppa in tio (10!) mål på två matcher ska bara inte få hända. Nanne Bergstrand har en del att fundera över. Och som svar på sista frågan - ja.

Per (MFF)
– Tio i baken? Ute ur leken? Absolut inte. Man kan tvärtom säga att de faktiskt aldrig varit mer med i S/M-leken. De har äntligen kommit ut och nu är det dags att döpa om Fredrikskans till Nannes Grönavall. Problemet är väl att de varit lite för frälsta av sina Brasilianare. När nu Ari Krishna dragit och Ceasar Satin fått en reva i sömmen har man ingen press på motståndarnas backlinje och defensiva mittfält längre. Och helt plötsligt öppnar man sig för ett snabbare anfallsspel som straffar den långsamma backlinjen. Det blir till att krypa ihop i gammal igelkott igen tills de nya brassarna är inskolade.



Örebros Patrick Walker fick packa ihop trunken och stämpla ut från Behrn Arena för gott. In kommer istället Urban Hammar som var med om att föra upp Örebro i Allsvenskan. Tror ni han kan rädda ÖSK från degradering?

Per (MFF)
– Nej. Gefle har rutinen för att hålla undan och Trelleborg har mer harmoni i laget. Och dessutom har dom Lasse Larsson som kommer trolla fram lite extra motivation ur någon av sina gamla guldhattar.

Johan (AIK)
– Njae, jag tror nog kan kan det. Det finns flera bra spelare i Örebro än vad det gör i Trelleborg och framförallt i BP. Klarar ÖSK att ta sig i kragen och gå ut och normalprestera kommer de före båda de lagen. Hammar känner klubben och spelarna sen innan, och vice versa. Men nu gick Haynes till Trelleborg vilket, tillsammans med lånet av Jonathan Berg, gör att TFF kanske kan hålla undan för ÖSK. BP är dock fortfarande dömda.

Jonas (Gefle)
– Det är tätt och jämnt i botten, så känslan är att det skulle kunna gå även med Walker vid rodret. Men, även om det kan vara lätt att lägga hela skulden på tränaren när det går dåligt, så är ett tränarbyte ofta en förändring som ger nytt syre till laget och så skapas en positiv anda. Bra också med en tränare som varit i klubben tidigare och har lite rutin. Jag tror, och hoppas, inte att Örebro åker ur.



Det är dryga veckan sedan Elfsborg var nere en vända i Spanien, och ni vet alla hur det gick. Själv har jag uppfattat Elfsborg som ett rörligt och kvickt lag här hemma. Där nere framstod de närmast som ett gäng stelopererade pensionärer. Är skillnaden mellan svensk och sydeuropeisk verkligen så stor, och – i så fall – kan vi någonsin överbrygga det här avståndet?

Johan (AIK)
– Jag håller med om att Elfsborg är ett rörligt och bra lag men särskilt kvicka är de inte. Skillnaden är inte riktigt så här stor: Elfsborg var ju helt lamslagna och resultatet var istället smickrande för dem. Hade Elfsborg istället spelat så bra som de kan när de är som bäst – så hade de ändå förlorat med 3-0. Att överbrygga avståndet till ett lag som är så bra som Valencia kommer vi givetvis inte att kunna göra inom en överskådlig framtid. Däremot kan vi någon enstaka gång få till ett resultat mot ett storlag som är ointresserat eller har en dålig dag. Men det är Valencia för professionella för att ha.

Per (MFF)
– I veckan förlorade U-21 mot Wales. Jag fick beskrivningen att vi hade haft svårt med de tekniska walesarna. Kom igen! När våra killar får walesare att framstå som tekniska behöver vi inte leta orsaker längre. Den enda vägen framåt är att bygga rejält med inomhushallar och lägga konstgräs på landets alla grusplaner. Ett vettigt uppdrag för Svenska Fotbollsförbundet istället för att bygga en ny nationalarena. Helt ärligt framstår Råsunda som ett hypermodernt tekniskt underverk i jämförelse med förstatouchen på valfri svensk ”talang”.

Jonas (Gefle)
– Mellan det bästa och sämsta laget i Allsvenskan är skillnaden inte så stor. Mellan det bästa laget i Allsvenskan och det fjärde bästa laget i La Liga skiljer det ljusår i teknik, acceleration, omställningar från försvar till anfall och så vidare. Ja, allt. Valencia var överlägset på varenda position och Elfsborgsspelarna förvandlades till rundningsmärken. Utan Johan Wiland i mål kunde det ha slutat med en dubbelt så stor förlust.
– Vi kommer inte att kunna överbrygga det här avståndet den närmaste tiden, men på sikt gäller det att skapa en attraktivare liga med mer pengar i. Det skulle bland annat göra att vi kan behålla talanger som annars flyr utomlands. Nya, förbättrade arenor är också något som skulle betyda mycket för att göra Allsvenskan mer attraktiv.



På tal om Elfborg så toppar de fortfarande här hemma, med Djurgården och HBK helt tätt inpå. Det återstår ännu åtta omgångar och 24 poäng att spela om, men kanske ni ändå vågar kosta på er ett litet tips om vem som står överst på pallen den 28 oktober.

Per (MFF)
– Djurgården. De ser ruskigt starka ut och har gott om vinnartradition i klubben nuförtiden. Halmstad kan säkert utmana men har inte riktigt bredden, och känslan är att de viker sig när det väl gäller. Elfsborg kommer att överraska i UEFA-cupen och gå till gruppspel. Samtidigt kommer man få svårt med motivationen på hemmaplan när det doftar Europa, och hela gänget börjar bjuda ut sig på transfermarknaden.

Jonas (Gefle)
– Jag tror att Elfsborg vinner. I mina ögon har de den starkaste truppen och den högsta lägstanivån

Johan (AIK)
– Just precis i detta nu tror jag att MFF, AIK, Elfsborg, HBK och Djurgården kan ta det. Jag tror inte IFK klarar sig utan Berg och jag tror inte att Helsingborg orkar fram heller. Skador, avstängningar och bredd på trupperna avgör. AIK är första lag som vunnit fyra matcher i rad i år. Det är en knäpp serie där alla slår alla, samtidigt har det varit flera mycket stora segrar nu på slutet.



Slutligen: HBK:s Emra Tahirovic har lämnat för Lille, och IFK Göteborgs Berg för FC Groningen. Vilken spelare i era respektive lag tror ni är näste man ut i Europa?

Per (MFF)
– Om vi räknar bort Järdler som förmodligen redan köpt tågluffarkort, blir det Berang Safari. Jag skulle inte bli förvånad om han hamnar i Bundesliga där man ofta ser den typen av kantspringare han representerar. Tyskarna har också på senare tid börjat upptäcka svenska spelare i allt större omfattning, även utanför Rostock.

Johan (AIK)
– Jag vet faktiskt inte om AIK vill sälja någon så länge chansen till guld finns kvar. De som kan ligga närmast är Dulee Johnson som varit fantastisk och Wilton Figueiredo. Men jag hoppas att de stannar åtminstone säsongen ut.

Jonas (Gefle)
– Makondele var på väg till Tyskland, men är nu klar för Helsingborg. Det finns utländskt intresse för Johan Oremo, men jag tror att han vill stanna i GIF en säsong till i alla fall. Yannick Bapupas framtid är oviss. Jag blir inte överraskad om han går till en annan klubb i ett annat land efter den här säsongen. 

Micke Möllermickael.moller@svenskafans.com2007-08-24 14:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans