Kommunstyrelsens ordförande om debattinlägget i Hallandsposten

Kommunstyrelsens ordförande om debattinlägget i Hallandsposten

Nyligen publicerade HP ett debattinlägg från kommunstyrelsen angående arenafrågan. Detta som replik på en tidigare publicerad, kommunkritisk, insändare. HÄB kontaktade kommunstyrelsens ordförande Carl-Fredrik Graf (m) för några förtydliganden.

Nyligen kunde vi i Hallandsposten ta del av en insändare från signaturen "Henrik, Halmstad". Denne kritiserade kommunens agerande i arenafrågan. Klicka HÄR för att läsa insändaren.

I förra veckan kom kommunstyrelsens replik i form av ett debattinlägg i HP. Ta del av debattinlägget i sin helhet genom att klicka HÄR.

HÄB kontaktade kommunstyrelsens ordförande Carl-Fredrik Graf för att ge denne chansen att förtydliga valda delar av debattinlägget. I texten nedan återges först utdrag ur debattinlägget och sedan de frågor som knyter an till det aktuella utdraget.
 

”Den byggnation på Tullkammarkajen som HBK föreslagit för att finansiera en ny arena är inte så enkel att påbörja rakt av. Det kräver en bredare analys av bostadsbyggandet i hela kommunen, innan man drar igång ett sådant jätteprojekt.”

Hur analyserar ni nu konkret bostadsbyggandet i hela kommunen?

- Översiktsplanerna för kommunens utbyggnad revideras nu. I samband med det ser vi över vilka områden som kan byggas ut och hur stora behoven är. Här är det centralt att se till helheten. Inte minst som större utbyggnader i en del av staden kan påverka och få konsekvenser för andra.

När har ni ett analysresultat att presentera?

- Jag kan inte svara på exakt när revisionen är avslutad, men det handlar om någon gång under 2008.


”Planerna på en ny Nissanförbindelse måste först få en tydligare form, liksom vad som kan komma att krävas för investeringar i infrastruktur och offentlig service i området.”

Hur arbetar ni nu konkret för att planerna på en ny Nissanförbindelse ska få en tydligare form?

- Det gör vi på många olika sätt. Nissanförbindelsen är en del av ett helt trafiksystem i staden. Bland annat tittar vi då på översiktsplanen för Söder. Dessutom diskuterar vi på ett allmänt plan hur den framtida trafiken ska struktureras.

När beräknas planerna ha en tillräckligt tydlig form?

- Jag kan inte säga exakt när planerna är färdiga. Det finns många viktiga ställningstaganden som måste göras. Ska vi ha en Nissanförbindelse eller inte? Ska det vara en bro eller en tunnel? Inga beslut är tagna än. I den offentliga debatten har en del röster höjts till förmån för en tunnel, och det skulle å ena sidan möjliggöra större exploatering på båda sidor om Nissan. Å andra sidan skulle en tunnellösning bli väsentligt dyrare.


”I Nordicums ursprungliga idé fanns också en tanke om att bygga på höjden, kanske i storleksordningen 40 våningar. Vill man förändra stadens skyline, så tycker vi man ska ha respekt för att det kräver en del överväganden först.”

Vilka överväganden krävs?

- Detta är ett projekt som skulle förändra stadsbilden. Vissa tycker att det är en förändring i positiv riktning, andra är mindre positiva. Vi vet av erfarenhet att många invånare har synpunkter på denna typ av stadsbildsförändrande projekt. Diskussionen måste därför få pågå och mogna fram.


”Det som nu sker är att kommunen skaffar sig en djupare kunskap om vilka möjligheter som finns för att skapa en bra fotbollsanläggning i Halmstad och hur en sådan ska utformas. En sådan analys ska även avse olika typer av finansiella lösningar som inkluderar både investeringen i ny arena och kostnaderna för en årliga driften som följer…”

Hur skaffar ni er denna djupare kunskap?

- Bland annat genom att vi har upprättat en kontakt och dialog med Svenska Fotbollförbundet. Men också på ett mer övergripande plan för vilka olika finansieringsmöjligheter som finns. Här har vi bland annat en dialog med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) som har expertkompetens inom olika typer av samfinansieringslösningar som inkluderar både kommun och näringsliv. Detta är en relativt ny företeelse, men det finns intressanta exempel att studera närmare och dra lärdom utav.


”… liksom hur det lokala näringslivet på olika sätt kan involveras och andra sammanhängande faktorer.”

På vilket sätt närmar ni er nu det lokala näringslivet?

- Inte alls för närvarande. Först vill vi skapa oss en bild av olika finansieringsalternativ som inkluderar både kommun och näringsliv, och först i nästa skede är det aktuellt att närma sig näringslivet. Dessutom är det kanske mer naturligt att HBK själva, med sina sponsorkontakter och dylikt, sköter direktkontakten med det lokala näringslivet.


”När det kommer till investeringar av denna storleksordning kan ett sätt vara att lägga upp projekt som innebär att olika intressenter får lämna förslag genom ett tävlingsförfarande.”

Hur skulle en sådan tävling kunna se ut?

- Om man skulle bestämma sig för att exploatera så kan man utlysa en tävling där man inbjuder diverse intressenter att komma med förslag till hur exploatering och byggande bör ske, och sådana förslag skulle också kunna inkludera förslag på finansieringslösningar. Arenahallen är ett lyckat exempel där vi bjöd in fyra intressenter att inkomma med förslag. Då får man möjlighet att studera olika alternativ, jämföra och väga för- och nackdelar. Innan en sådan process blir aktuell måste vi dock klargöra förutsättningarna.


”Självfallet är dialogen med fotbollens aktörer central i arbetet. En arbetsgrupp bör arbeta med frågan.”

Arbetar en arbetsgrupp med frågan?

- Nej, men vi sjösätter en sådan snart.

Vilka kommer att ingå i denna arbetsgrupp?

- Det är inte bestämt ännu.

200 miljoner ligger och väntar enligt HBK:s och Nordicums förslag, men inte hur länge som helst. Upplever du att ni arbetar med frågan så snabbt som är möjligt?

- Jag skulle vilja säga att vi jobbar så seriöst med frågan som är möjligt. Vi går mycket noggrant tillväga och skaffar oss ett brett underlag inför dessa viktiga beslut.


*    *    *

För övrigt behöver HBK en ny arena.

Daniel Zell2007-08-30 22:33:00
Author

Fler artiklar om Halmstads BK