En ungdomssatsning på frammarsch
IFK Göteborg har idag Sveriges kanske bästa ungdomsverksamhet. Det är många spelare i dagens Blåvitt som har spelat ungdomsfotboll för något av klubbens alla lag. Om man även räknar in inköpta talanger, som sedan utvecklats och förädlats, så är IFK på god väg att skaffa sig Sveriges bästa ungdomsverksamhet. Alltid Blåvitt tog sig en pratstund med Roger Gustafsson och Eijlert Björkman.
De flesta som följer svensk fotboll har märkt att IFK är den allsvenska klubb som satsar mest på att ta fram egna produkter. Detta har uppmärksammats på flera nivåer. Förra året uttalade sig bland annat förbundskaptenen Lars Lagerbäck angående Blåvitts ungdomsverksamhet och var då väldigt positiv. Men det råder delade meningar mellan fotbollssupportrar runt om i landet angående vad en egen produkt egentligen är? Ska man ha spelat ungdomsfotboll för klubben? Eller räcker det med att vara ung och utvecklas i A-laget? Om man går igenom Blåvitts allsvenska trupp så finns det en stor mängd egna produkter i truppen och för att bara nämna några: Erik Dahlin, David Stenman, Sebastian Eriksson, Andres Vasquez, Pontus Wernbloom och Gustav Svensson.
De flesta är även eniga om att IFK Göteborg har något stort på gång. Frågan är bara om vi lyckas behålla dessa talanger ett litet tag till så att vi kan utmana övriga lag om seriesegern år efter år. Den kanske största talangen just nu i svensk fotboll, Marcus Berg, lämnade ju IFK Göteborg under säsongen för Groningen i den holländska ligan. Men vad tycker då de ansvariga hos Blåvitt om ungdomsverksamheten och vad har de för mål för framtiden? Alltid Blåvitt bestämde sig för att reda ut detta genom att ta sig en pratstund med Roger och Eijlert, de två som har huvudansvaret för ungdomsverksamheten hos IFK. Vad tycker då klubben om sin egen ungdomsverksamhet?
- Vi har en unik ungdomssatsning på vår träningsanläggning Änglagården i Kvibergsområdet. 300 ambitiösa pojkspelare tränar sedan starten 1998 enligt ett speciellt utbildningsprogram vid namn Fotbollens hemligheter (Secrets of Soccer), säger Roger Gustafsson till Alltid Blåvitt.
Vad är själva tanken med ungdomsverksamheten, det är ju många som är/har blivit intresserade av ungdomssatsningen på senare år. Men vad vill ni ifrån Blåvitt egentligen med den unika ungdomsverksamheten?
- Grundtanken med Akademins verksamhet bygger på många timmars bra och mycket väl planerad träning i en trygg och stimulerande miljö med många individuella utmaningar. I programmet ingår även en del ”mental träning” vilket visat sig vara helt rätt för våra unga spelare.
- Hela ungdomsverksamheten ingår i vår Fotbollsakademi tillsammans med vår U-trupp/Tipselit – för spelare i 17-19 årsåldern. Dessa 24 U-truppspelare tränar på Kamratgården varje kväll. De flesta av dem studerar på fotbollsgymnasiet tillsammans med spelare från Änglagården. Detta innebär tre extra morgonträningar varje vecka för de här spelarna. Spelarna i U-truppen får även spela en hel del internationella matcher, främst i utvecklingssyfte, och de får även tillfälle att träna med A-truppen om de har utmärkt sig.
Men vad är då Fotbollsakademin? Jo, Fotbollsakademin är samlingsnamnet på all utbildningsverksamhet under A-truppen. I detta ryms även den populära verksamheten med utbildningar för ungdomstränare och ungdomspelare från andra föreningar, både nationellt (Fotbollens hemligheter) och internationellt (Secrets of Soccer). Vad krävs då av alla ungdomar som vill börja spela fotboll i Blåvitt? För de yngre har IFK fotbollsskolan (6-8 år) och P9-P14 . Därefter blir det svårare att börja spela i Blåvitt. Roger förklarar:
– När man är äldre än 14 år så har vi inbjudningsträningar i olika former där vi bjuder in lovande spelare från andra klubbar och orter, givetvis alltid i överenskommelse med moderklubbarna. Denna inbjudningsverksamhet gäller framförallt spelare i åldrarna 14-17 år.
Det har varit mycket snack angående den skola som IFK nu startar (Änglagårdskolan). Eftersom denna skola nu ingår i den unika ungdomssatsningen så måste vi ju självklart ta reda på mer om den.
- Änglagårdskolan är vår egen fotbollsgrundskola med 4-7 klass (8-9 tillkommer inom en tvåårsperiod) för cirka 40 egna spelare, troligen cirka 60 spelare inom två år och cirka 160 spelare från andra föreningar (troligen cirka 240 inom två år), samt vårt fotbollsgymnasium för cirka 26 egna spelare. De spelare som är intresserade av högskoleutbildning kan även erbjudas det i samverkan med högskolorna berättar Roger.
För de ungdomar som är intresserade erbjuds även sommarproffsverksamhet i juni varje år. Fyra tredagarsläger med utbildning enligt Fotbollens hemligheter erbjuds till dem som är 10-14 år.
- IFK har även höstproffsverksamhet där vi bjuder in cirka 20 spelare att delta i ett höstläger. Spelarna är runt 15 år och lägret genomförs i Norge eller Danmark på skolornas höstlov. Alltid Blåvitt skrev för ett tag sedan om A-truppen och deras samarbete med andra klubbar. Men även ungdomsverksamheten har flera samarbetsklubbar, bland annat Kvibergs Ungdomsallians med Bergsjö IF, Götaholms BK, Kortedala IF och Utbynäs SK. Ungdomsverksamheten har även samarbete med BK Forward (Örebro) samt Holmalunds IF (Alingsås).
- Alla organisationer som seriöst vill använda sig av våra instruktioner och vårt utbildningsprogram är välkomna att höra av sig säger Roger.
Vi har ju rätt så många unga talanger i vår A-trupp för tillfället, men vilka spelare i U-truppen visar störst potential just nu?
Ungdomsansvarige Eijlert Björkman, vilka spelare i U-truppen vill du lyfta fram lite extra?
- Det är svårt att säga men vi har en del spelare som redan nu visar stor potential. Oskar Gustafsson, Jonathan Svensson, Tobias Nilsson, Ali Selim, Kamal Mustafa och Niklas Bärkroth samt Johan Lundgren. Men det krävs fortfarande en hel del arbete och mycket tålamod från spelarna, säger Eijlert till Alltid Blåvitt.
Alltid Blåvitt skickar ett stort tack till Roger Gustafsson och Eijlert Björkman för att de tog sig tid att svara på dessa frågor.