Chans till semesterläsning i hängmattan

På midsommarafton, klockan 08.00, publicerar Söderst@dion första delen i en serie fotbollsberättelser som går under samlingsnamnet ”Chans”.

Sedan kan du läsa del 2-6 de följande fredagarna i sommar. Därefter tvingas vi ta en längre paus, tills senare i höst, av copyrightmässiga skäl, innan de övriga fem delarna kan publiceras.
Dessa guldkorn har tidigare gått att läsa i månads- tidningen ”Dagens Arbete”.

”Chans” handlar om två Hammarbygrabbar som växer upp på Söder. Vi kommer in i deras liv när de ska få se sin första riktiga fotbollsmatch. Torsdag den 15 juni 1967 spelade Hammarby mot Djurgården på Råsunda och för killarna kommer det att bli ett minne för livet. Här får vi vara med om hur unga fotbolls- supportrar formas. Deras första stapplande steg in i ett varaktigt och livslångt kärleksförhållande till en fotbollsklubb. Missa inte det.

Kärleken till fotbollen löper som en grönvit tråd genom alla berättelser, men allt är inte rosenrött. Ibland sätter man glädjen i vrångstrupen för att verkligheten inte alltid är inne på samma spår som är önskvärt.
De flesta som var på Söderstadion när Hammarby mötte Åtvidaberg, den varma augustikvällen 1970, har bara ljuva minnen ifrån matchen. Men i del tre, blir vi påtagligt medveten om att så kanske inte var fallet för alla den där kvällen.

Det är stort att hålla drömmar vid liv, men det är större att förverkliga dem. Som drömmen om att få en sista möjlighet att se Rolf ”Kocken” Andersson i aktion på det gröna fältet. I september 1973 uppfylldes den genom att de helt enkelt tog tåget ner till Jönköping. Denna underbara lilla pärla får ni läsa i del fem.

Jag är glad och lycklig över att få ta del av dessa underbara historier. Personligen så är jag övertygad om att alla Bajare har en värdefull historia att berätta. En del borde ingå i det som så fint brukar kallas för en klubbs historia, en klubbs arv. Dokumentation helt enkelt. Men hur sparar vi vår historia, vår ovärderliga skatt? För det är ju ändå ur vår historia vi skapar vår framtid. Vad finns det för möjligheter att samla och lagra alla fantastiska berättelser som kommer fram via Internet?
Betänk att vi bara har vår klubb till låns så länge vi själva vill och så länge vi vandrar på denna jord. Sedan är det upp till andra att förvalta och driva klubben i rätt färdriktning. Nu ger jag mig för annars kommer jag bara bli sentimental.
Jag kan i alla fall glädja mig åt att många Hammarbyare har en hel del högtidsstunder att se fram emot i sommarens hängmatta. Men var försiktiga, det är ganska lätt att hängmattan tippar över när ni lägger er i den med bildskärmen över bröstet.

"Chans" kommer att illustreras med en samlarbild på Inge Persson från 1971. En samlarserie som för övrigt, mycket originellt, kallades för "Fotboll 71".
Inge Persson är en gammal fotbollshjälte. Han kom från IFK Hammarbyhöjden till Hammarby vid 17 års ålder. Och debuterade i allsvenskan, den 10 juni 1959, borta mot IFK Malmö. Torsk med 4-0.
Inge var Hammarby troget under hela sin fotbolls- karriär, som tog sluta den 28 juni 1973, med derbyt mot AIK. Seger med 3-0.
När jag tänker på Inge Persson så tänker jag på en klassspelare av bästa märke. En mittfältare av rang.
120 matcher och 12 mål hann han med i allsvenskan. Dessutom åtskilliga division två matcher.
Inge Persson spelade även i fyra U-landskamper.

Mannen som skrivit dessa fantastiska berättelser heter Hans Sjöberg och är 39 år gammal. Född och uppväxt på Åsögatan.
Hans är dramatiker och regissör och före detta teaterchef på länsteatern i Dalarna. Nu frilansar han bland annat med att skriva om Hammarby. Till vår stora lycka.
- Håll till godo!

Jag avslutar med Hans Sjöbergs egen devis som lyder:
Hammarby kommer alltid igen!

Första delen: Hammarby-Djurgården, juni 1968.

Del 1 börjar här.

LåN2001-06-20 17:30:00

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion