Fans i Fokus: Martin Petersson
Martin Petersson i aktion för Röda Bröder. Här i en intervju med Anatolij Ponomarev, numera i Öster.

Fans i Fokus: Martin Petersson

Fans i Fokus fortsätter stafetten och turen har nu kommit till Röda Bröders Martin Petersson som gått på moln i KFF:s omklädningsrum.

Kalmar FF har från att varit ett stort utropstecken för att hängt kvar i allsvenskan, blivit ett lag i övre delen. Hur länge har du varit med på resan med Kalmar?
– Min första match med FF var det allsvenska kvalet 1994, då man förlorade hemma mot Hammarby. För mig som tidigare bara sett division 6-fotboll var detta en mäktig syn och jag fick se hur Hammarbyklacken totalt dominerade norra ståplats och att Kalmarflaggorna en efter en försvann och Hammarbyflaggorna bara kom närmare och närmare. Efter det var det ett litet uppehåll, mycket beroende av att jag bodde på landet och var mer intresserade av mopeder och mellanöl än att se fotboll. Men 1997 växtes mitt intresse på nytt då Kalmar låg i division 2, man gick obesegrade genom serien och vann också ettan året efter. Det året väcktes mitt intresse och har bara ökat efter det.

Vilket är ditt bästa minne genom åren och givetvis, vilket är det sämsta?
– Mitt mest bestående minne är 1994 mot Hammarby, men det beror nog mest också på att det är mitt första minne. Annars är tredjeplatsen för två år sedan mitt bästa minne. När vi efter presskonferensen kom in omklädningsrummet och minglade med euforiska spelare och kände på den lilla silvermedaljen kände jag en känsla jag aldrig känt tidigare för fotboll. Vi gick på moln.
– Mitt värsta minne lär vara de senaste två matcherna, 0-10 i målskillnad*. En enda gång har Kalmar förlorat med mer under min tid som supporter, 2002 när man torskade hemma mot HBK med 5-0. Men då var man redan klara för nedflyttning. Nu aspirerar man på en topplats och råkar ut för två sådana genomklappningar i rad. Jag har liksom gått i dvala den sista veckan, kan inte ens se fotboll på TV. Hemskt!
[*Den här intervjun gjordes efter KFF:s två 5-0-förluster på raken. Som tröst för Martin knäppte Kalmar Djurgården på näsan med sin 3-1 seger senast. Reds. anm.]

När Kalmar spelar match är det lite över 6 000 i snitt på hemmamatcherna. I Elfsborg har man gått från drygt 6 500 till över 12 000 på två år. Hur mycket tror du att supporterkulturen kommer utvecklas när den nya arenan står klar?
– Jag tror Kalmar kommer att kunna snitta ungefär 8500 bara med en ny arena, för Elfsborgs del kom nya arenan och Anders Svensson perfekt ihop för att skapa en hype. När man nu är med i toppen så fortsätter ju folk komma. Kan Kalmar kombinera med någon spektakulär värvning när arenan står klar så kan nog snittet stiga ytterligare. Publiken vill se profiler som Ari och Fabio, inte 11 skogshuggare. Allt hänger på marknadsföring och där har KFF mycket att lära.

Hur "het" är fotbollen i Kalmar? Det är ändå det enda laget på en bra radie, varför är det inte fler som är fans till KFF?
– Fotbollen ÄR het, det är bara det att marknadsföringsgruppen tidigare har haft svårt att ta vara på det. Jag jobbar ju i Oskarshamn och där är man helt hockeytokiga. Men t.o.m. där pratar man mycket om FF med lokalbefolkningen och många skulle nog åka och titta på fotboll om man bara haft en vettig arena att se fotbollen på.

Vilken är din favoritspelare i annat allsvenskt lag än Kalmar? Och vem är din favorit i laget just nu?
– Min absolut favorit är ingen spelare, utan det är HBK-tränaren Janne Andersson. Jag tycker han verkar vara en bra person men en sund inställningen och samma värderingar som vi i KFF står för. Men måste jag plocka ut någon spelare så får det nog bli Daniel Mobaeck, men det beror mest på att han har förflutet i KFF.
– I Kalmar gillar jag Tobbe Carlsson, att en kille som privat gillar att binda upp blombuketter och plantera amaryllis i rabatten kan vara så rå på plan är något jag gillar. Tobbes inställning är något jag gärna skulle se hos fler av de andra spelarna.

Kalmar är kända för att köpa brassar och inte direkt värna om hemvändare på samma sätt som exempelvis Elfsborg. Hur känner man som supporter när man köper ytterligare brassar? Försämrar det svensk fotbolls utveckling eller förbättrar det allsvenskan?
– Att plocka in brassar som inte tillför något skadar vår egen ungdomsfotboll. Att ta in en brasse som bara ska sitta på bänken och göra femminuters inhopp gillar jag inte. Vi har sett många spelare som inte hållit måttet, Thiago Matos, Diogo och vi har nu ett par tveksamma brassar i truppen. Då ser jag heller att någon ungdomsspelare får chansen. Men att plocka in kvalitet som Ari, där kan övriga spelare lära sig mycket istället. Men samtidigt måste man också våga chansa lite med brassar, men det känns som det börjar gå lite till överdrift nu. Man bör vara mer säkra på vem man plockar in och inte chansa så mycket.

Hur lång tid tar det innan Kalmar får uppleva ett nytt guld? Hur går snacket mellan supporters?
– Många trodde att detta var året då vi kunde vinna, och det såg ljust ut ett tag. Tidigare tre år har jag alltid trott på undre halvan, nu trodde jag på topp fyra och vad händer? Nu håller man på och kollapsa totalt. Jag tror ledningen och organisationen ännu inte är mogen för att vara topplag i den bemärkelsen att man själva uttalar sig som topplag, men när den är det, då har vi chansen. Man får ha i åtanke att Kalmar FF de senaste 20 åren ännu bara är inne på sin sjätte allsvenska säsong.

En typisk matchdag, hur ser den ut? Speciell uppladdning, någon halsduk som ger tur eller liknande?
– Jag har tröjor, vissa tröjor ger mer tur än andra (intalar jag mig), nu fallerade min teori i och med 0-5 mot IFK Göteborg så jag funderar på att bränna årets matchtröja. Annars har jag inga speciella rutiner, som småbarnsförälder får man ta på sig papparollen in i det sista. Men jag ser fram emot den dagen jag kan ta med mig min son på matcherna.

Till sist, vem vinner allsvenskan och varför?
– Mitt hjärta säger HBK, jag ser gärna att ett ängagäng som Kalmar ta hem guldet. Men för svenska fotbolls skull ser jag helst Elfsborg. Svensk fotboll behöver ett lag som alltid är med i toppen och skaffar sig internationell rutin, något lag som på det sättet kan bygga upp en stark grund att stå på. Kan Elfsborg få ett par år till på sig att satsa medvetet så tror jag att man kan nå till gruppspelet och på detta sätt öppna ytterligare dörrar för andra lag ut i Europa.

- - - - - - - - - -

Martin Petersson skickar stafettpinnen vidare till Magnus Mjörnman i Öster redaktion som vi presenterar här på SvenskaFans om två veckor. 

Jocke Johanssonmickael.moller@svenskafans.com2007-09-01 07:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans