19-årig mittbackstalang klar för DIF
Frank Odhiambo har redan hunnit spela A-landslagsfotboll med Kenya, trots att han fyllde 19 i höstas.

19-årig mittbackstalang klar för DIF

DIF har gjort klart med transferfönstrets fjärde förvärv i form av 19-åriga mittbacksämnet Frank Odhiambo. Mittbackspositionen var ingen prioritet, men möjligheten var för spännande för att missa, enligt Bosse Andersson.

Bosse Andersson har öppnat transferfönstret starkt och levererat tre meriterade och namnkunniga förvärv så här långt i Piotr Johansson, Victor Edvardsen och Alexandr Vasyutin. Affärerna har dock genomgående omgärdats av en hel del rykten och när de väl blivit verklighet har ingen direkt höjt på ögonbrynen.

Det var därför transferfönstrets mest spännande nyhet när DIF gick ut med att man under onsdagskvällen skulle presentera det fjärde nyförvärvet inför säsongen 2022. Det har ryktats en del både om yttrar (Nicklas Bärkroths kontrakt förlängdes inte) och nya ytterbacksförvärv (för att stärka konkurrensen till vänster), men ryktena har inte varit speciellt konkreta.

Nu står det i stället klart att DIF gjort klart med en spännande mittback i kenyanen Frank Odhiambo, 19. Den 190 centimeter långe försvararen har skrivit på ett femårskontrakt med klubben.

Gjort tidig debut i landslaget
Odhiambo har trots sin unga ålder lyckats etablera sig i Gor Mahia – samma Nairobiklubb som Michael Olunga vräkte in mål för innan han flyttade till Stockholm. Han har tidigare under karriären representerat Kenya både på U20- och U23-nivå och fick i oktober 2021 även debutera i det kenyanska A-landslaget.

Just Michael Olungas framgångar i blårandigt är något som Odhiambo nu tar fasta på:
– Jag fick höra talas om Djurgården 2016 när Michael Olunga reste dit från Kenya och började spela där. Då blev jag och många andra kenyaner Djurgården-fans och det var så jag lärde känna laget. Så jag är väldigt glad och förväntansfull över att få komma till Djurgården. Det här blir en ny utmaning och plattform för mig i min karriär, säger spelaren till dif.se.

Olungas ord avgörande
– Michael gav mig en hel del goda råd och han berättade att det var en fantastisk förening som har en bra filosofi och otroliga supportrar. En annan stor anledning till att jag valde Djurgården var att jag hoppas kunna följa i Olungas fotspår, så att jag kan utvecklas till en ännu bättre spelare i den miljön. Djurgården är ett bra lag för unga spelare som vill få ut det bästa av sin karriär och är duktiga på att guida spelare i deras utveckling.

Odhiambo berättar även för dif.se att han tackade nej till erbjudanden från bland annat Frankrike och Belgien för att flytta till blåränderna.

– Min dröm är att komma till Sverige och anpassa mig till nivån så fort som möjligt. Jag vet att jag kommer till en bra miljö och ska fortsätta det hårda arbetet som har tagit mig dit jag är nu. På sikt ska jag försöka ta en plats i startelvan och bidra till både min egen utveckling och framgångar för Djurgården - så ser min målsättning ut just nu. Jag vill utvecklas med Djurgården som plattform och sedan kanske det väntar ännu större utmaningar längre fram, förklarar 19-åringen som just nu väntar på att få visum.

"Spelare med stark utveckling"
Bosse Andersson förklarar turerna bakom värvningen så här:
– Vi följde ju Frank i kenyanska ligan med Gor Mahia där han nådde fina framgångar och blev Månadens spelare och även när han spelade internationellt i afrikanska Champions League. Han har haft en stark utveckling kryddat med landslagsspel i Kenya under hösten, så vi inledde en diskussion.
– Det är väl ingen hemlighet att det var Michael Olunga som tände gnistan i september när Frank var med honom i kenyanska landslaget. Det fanns ju intressen från andra europeiska klubbar också. Men Frank har glasklara ambitioner om vad han vill och känner sig trygg med att komma till Djurgården efter att ha fått ta del av Michaels erfarenheter

Bosse förklarar även för dif.se att man inte haft mittbackspositionen som en prioritet under detta transferfönster, men att klubben valt att ta in Odhiambo ändå, just eftersom han är så spännande.
– Tajmingen blev väldigt bra och vi tror att han långsiktigt kommer att växa in i det här. Frank är ju fysiskt stark och vill delta offensivt i uppbyggnadsspelet, han är inte rädd för att gå framåt på planen. Utöver det har han visat att han är målfarlig i motståndarnas straffområde med ett starkt huvudspel så det blir intressant att följa hans framfart.
 

Isak Bellman2022-01-19 20:27:00
Author

Fler artiklar om Djurgården