Öster – det ligger i blodet
Magnus Mjörnman minns det magiska svenska fotbollsåret 1994 med 14 000 på Värendsvallens läktare.

Öster – det ligger i blodet

Fans i Fokus frågestafett rullar vidare och turen har nu kommit till Magnus Mjörnman på Smålands stolthet som drömmer om en harmonisk, samspelt och glad trupp.

Du verkar dra ett tungt lass på Östers sida… Vad lockade dig till att bli skribent för SvenskaFans?
– En av de evinnerliga frågorna här i livet, vad och varför gör man någonting över huvudtaget… Skämt åsido, jag hade som så många andra varit inne och läst runt, men aldrig deltagit aktivt i något skrivande, inte ens på forum. Men efter den eländiga insatsen i Allsvenskan 2006 kände jag att jag var tvungen att skriva av mig, och mailade redaktionen och frågade om jag fick hjälpa till med lite skrivande. Efter det så har det rullat på så att säga.

Alla brukar ha något speciellt tillfälle som gör att man blir supporter för ett visst lag, vilket är ditt tillfälle?
– Det ligger i blodet för många skulle jag tro, så även för mig. När jag växte upp så var det många och långa samtal om Öster mellan min pappa och farbror, och jag trollbands personligen av stämningen en julikväll på Värendsvallen under det där magiska svenska fotbollsåret 1994, då det var över 14 000 på Värendsvallen och såg Öster - Göteborg, som tyvärr slutade 0-2. Det var då det sa ”klick” på riktigt. Drömmen är att få uppleva något liknande igen i Växjö, men dit är det en lång, lång väg.

Öster låg i år ett tag på nedflyttningsplats men har nu börjat klättra uppåt, även om laget fortfarande är inblandat i bottenstriden. En sits som mitt Kalmar FF tidigare varit i. Hur upplever du det som supporter när du ser att ditt lag håller på att falla fritt genom seriesystemet? Är fotbollen fortfarande het i Växjö?
– Finns väl inget annat i Växjö än fotboll? Klart den är het, eller ja… Vi lider väl lite av det som andra städer lider av – den där kräsenheten. Men det pratas fotboll och andas fotboll i Växjö fortfarande och många ”tycker mycket”. Inte minst nu när det går dåligt, då kommer många experter fram och har lösningen på allt. Det är ett tecken på att Öster berör fortfarande.
– Det finns en klick på 2 000 som kommer på hemmamatcherna och sen har vi många trogna individer som arbetar flitigt och aktivt med supporterföreningen East Front, och lägger ner stort jobb och engagemang där. Men det är svårt att få stämning på en betongsugga som Värendsvallen, och det märks tyvärr inte alla gånger, men med en ny arena och ett lag som stadigt spelar Allsvenskt år efter år skulle rätta till på det.

På grund av derbykaraktären mellan Öster och KFF förstår jag att Kalmar kanske är en av årets bortamatcher när man möts, men till vilken annan stad åker du helst för att se Öster spela bortamatch och varför?
– Kalmar är Kalmar och det är den match som betyder mest för mig och många andra, så det saknar man. Cup eller ej, seriederbyn är strået vassare. I övrigt så är det alltid spännande med en tur ner till Listerlandet och se Mjällby möta Öster. På Strandvallen finns det gott om ”enögda” och det lyckas alltid piskas upp en het stämning i dessa möten med gnäll, gula och röda kort och tight spel.
– Om man retsamt ser Kalmar som lillebror, så ser man Mjällby som kusinen från landet som mest bara finns där och som hela tiden försöker bevisa sig vara större än vad man egentligen är...

Vilken nu aktiv spelare i annat lag uppskattar du mest, samt vilken spelare i annat lag ogillar du mest och varför?
– Oj då. Det finns så många, men Henrik Rydström i Kalmar är en jobbig jävel att möta. Glappar rejält i den truten och mannen lyckas verkligen med att provocera och gör ett bra jobb för sitt eget lag, men som motståndare och motståndarsupportrar så skulle man bli galen på han. Jag har även lite svårt för vissa som lämnat klubben på free transfer för andra lag trots diverse löften och hjälp den fått av Öster.
– Sen att uppskatta motståndare, låter storsint… Hmm, jag har alltid gillat Hasse Mattisson som spelare och individ, och han har varit en kung på mittens rike under hela hans karriär. Sliter och gör mycket jobb i det tysta och har karaktär och glöd i ögonen efter alla dessa år.
– I år så uppskattar jag, nästan alltid, Gardar Gunnlaugsson i Norrköping. Snacka om att killen har målsinne, offervilja och göra det där lilla extra. Han är en spelare jag mer än gärna skulle ha velat se i mitt Öster. Det ska bli spännande att se om han håller i Allsvenskan nästa år.

Öster har plockat in många olika nationaliteter i laget sen förra året, tjecker, angolaner, ester, jamaicaner och kanadensare bland annat. Hur har det påverkat er syn på Öster när man plockar in utländska spelare och tar in mindre och mindre egna produkter? Gynnar alla importer eller är de av ondo?
– Både och. Tråkigt svar, men det handlar om att hitta rätt spelare och då spelar inte ursprung någon roll. Då inte jag själv scoutar närområdet på något sätt efter talanger, så vet jag inte vilka som finns, vilka som är aktuella och som kan tillföra något, så är det svårt för mig att säga vilka Öster skulle ta in istället. Men visst, det kanske är lättare att plocka in en utländsk spelare än att chansa med en spelare från lägre divisioner.
– Mycket handlar om självförtroende, både i ledning och lag, och nu är självförtroendet under isen på många ställen, och kanske är det så att det inte finns mod att värva unga spelare från närområdet eller ge spelarna på bänken chansen.
– Min förhoppning är att vi får se ett annat Öster nästa år och ska vi behålla en utländsk spelare, så är det vår isländske viking, Helgi Daníelsson. Utöver det önskas en harmonisk, samspelt och glad trupp som kan göra jobbet, oavsett nationalitet.

Öster har fostrat många stora spelare, vilken Österspelare har lämnat störts avtryck i ditt minne genom tiderna?
– Skyttekungen från Mönsterås och 1992 års allsvenska skytteligavinnare, Hans Eklund ligger mig varmt om hjärtat. Han gjorde många mål och kunde ibland ligga i topp av skytteligan trots att Öster rasade ur serien samma år. Det säger mycket om hans kvalitéer tycker jag. Han var en kämpe och var ganska underskattad i svensk fotboll i början av 90-talet, tycker jag personligen.

Öster har bytt tränare ofta de sista åren, nu senast gjorde supportrarna en namninsamling för att få Giles Stille avsatt. Är verkligen lösningen på allt att sparka tränarna? Kan inte orsaken till att Öster rasat så vara att man saknat kontinuitet och en långsiktig strategi?
– Sparka hit och sparka dit… Vad jag och många ville se var en förändring, något måste göras när en klubb, speciellt en klubb som Öster, håller på att rasa genom två serier med samma trupp mer eller mindre. Det är svårt att göra sig av med 4-5 spelare och ta in 4-5 spelare som är bättre när man spelar i Superettan. Enklaste alternativet är att skrika efter en ny röst i omklädningsrummet, på träningarna och matcherna. Hur man än vrider på det så är det inte många spelare i Öster som får godkänt den här säsongen, men samtidigt så har det inte funnits något tryggt spel i Öster och det är tränarens uppgift att formera och matcha laget rätt, och det har inte Giles gjort alla gånger kan jag tycka.
– Men visst saknar Öster kontinuitet. Efter Hasse Backe och Nanne Bergstrands år i klubben så har Öster haft sju tränare på tio år och det är givetvis underkänt. Östers styrelse har mycket att arbeta med och jag hoppas att rätt sorts politik föregår innanför väggarna och att Stille får chansen att tillsammans med sportchefen, att värva den typen av spelare de vill ha i laget och satsa på dessa nästa år. Då har de fått en ärlig chans i mitt tycke, men då krävs också resultat. Det måste vara rätt tränare som tränar Öster och det ska tränaren kunna bevisa för styrelse, spelare och oss fans. Lyckas han inte med det så måste vi leta vidare anser jag.

Vilka lag tror/hoppas du går upp i allsvenskan till nästa säsong?
– IFK Norrköping är redan klara och det är kul att de går upp, för det är ett av de här anrika lagen som hör hemma i finrummet. I övrigt är det ett getingbo i årets Superettan, och formen är som hos de allsvenska lagen, man vinner sällan mer än två matcher i rad. Men jag hoppas och tror att GIF Sundsvall går upp och som det ser ut nu verkar Ljungskile på gång att få lira allsvensk fotboll på Skarsjövallen igen – eller HA Bygg Arena som den heter numera.

Lycka till i Superettan, hoppas ni snart går upp så vi får fler härliga smålandsderbyn.
– Det kan ni hoppa upp och klappa er själva på att det kommer bli!

- - - - -

Mjörnman skickar stafettpinnen vidare till Michael Svegbrant, BOISare, som kommer att dyka upp här på sidan i slutet av september.

Martin Peterssonmickael.moller@svenskafans.com2007-09-12 07:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans