Mycket bra insats trots förlust

Kalmar från Allsvenskan var strået vassare än Väsby och avancerade till finalen den 27 september efter storseger.

Väsby mönstrade i princip bästa tänkbara lag mot Kalmar. Enda avbräcket var att mittfältaren Brwa Nouri tvingats lämna återbud på grund av sjukdom. In i truppen kom istället Kweku Turkson som dock satt på bänken hela matchen. På läktaren satt dock inte bara en hel del vanligt folk utan även Kali Ongala som i förra veckan skrev kontrakt med Superettan-laget GIF Sundsvall.

Hemmalaget började respektlöst och gästande Kalmar FF backade hem direkt. Redan efter 3 minuter hade Saihou Jagne fri yta att springa på inne i straffområdet. Men passningen i sidled hittade inte fram till någon Väsbyspelare och bortalaget kunde erövra bollen. Drygt 9 minuter senare kom en snabb omställning åt det andra hållet, mittfältaren Stefan Larsson sprang rakt mot Thudin och målet när han plötsligt blev trippad av Väsbys högerback Per Magnusson. Stefan Johannesson höll utan en sekunds tvekan upp det röda kortet och Per fick lämna planen efter 12 minuter. Dock såg man på repriserna att Stefan Larsson filmat och snubblat på sin egna häl utan att Per inte ens rört honom.
- Jävligt hårt med utvisning, sa Magnusson direkt efter händelsen.

Väsby fortsatte dock att spela bra och pressa Kalmar, och det var efter 17 minuters spel som det otroliga hände. Alieu Jagne hittade med en fin crossboll brorsan Saihou som med en fantastiskt förstaouch fick med sig bollen. Han sprang sedan mot målet, där han på vägen möttes av Kalmars storväxta mittbackar, Joachim Lantz och Patrik Rosengren. Saihou kom dock förbi och placerade i sekunden efter in 1-0. Ett riktigt klassmål från skytteligaledaren.

Glädjen för Väsby blev dock kortvarig, redan 5 minuter efter ledningsmålet kom kvitteringen. På ett riktigt långt inkast från Rasmus Elm missbedömde Thudin bollbanan som seglade över honom och de allra flesta. Ensam kvar i mitten försökte Daniel Johansson rensa men bollen gick i ribban, ut igen och en omarkerad David Elm kunde sätta dit 1-1. David hade ytterligare ett bra skott efter 31 minuter, men denna gång var vår målvakt med på noterna och lyckades styra till hörna. 4 minuter senare fick Rasmus till ett likadant skott från en annan vinkel men även denna gång styrde Thudin till en ny resultatlös hörna.

5 minuter för halvtid kom även 1-2, David Elm rundade Walid Atta på vänsterkanten och slog ett perfekt inlägg där Patrik Ingelsten vid den bortre stolpen sprungit ifrån sin markerare Daniel Johansson och bredsidade enkelt in ledningsmålet. Många trodde även att 1-3 kom i den 45:e minuten men domaren hade hittat någonting regelvidrigt i straffområdet innan David Elm nickade in bollen i mål. Väsby började bäst i den första halvleken men Kalmar tog över och skapade många chanser i slutet. Resultatet var ganska rättvist men starkt av Väsby att hålla siffrorna nere trots en man mindre på planen mot Kalmar från Allsvenskan.

Den andra halvleken kunde börjat med en tidigt kvitteringen, men Bilel Ghemris skott på Alieus inspel gick tätt över Petter Wastås ribba. Det dröjde ändå till den 72:a minuten innan en ny målchans kom, Omar Jawo hade klivit upp och på rullande boll lobbade han nästan in bollen, men den tog på en bortafot och utanför. Bara sekunder senare fick nyinbytte Admir Catovic ett fint läge efter att han dribblat bort två Kalmarförsvarare, men skottet blev tyvärr allt för tamt och rakt i famnen på målvakten.

Kalmar bytte in Lasse Johansson med drygt 20 minuter kvar, det skulle visa sig bli ett lyckodrag för Kalmar som i den 81:a minuten utökade ledningen till 1-3. Just Johansson väggspelade snyggt med Ingelsten för att sedan dundra in bollen i nät och matchen var avgjord. Kalmar ville dock mer och i den första stopptidsminuten fastställde Lasse Johansson slutresultatet till 1-4 efter att Ingelsten serverat han ytterligare en gång.

Sammanfattningsvis gjorde Väsby en klart godkänd match. Man hängde med bra länge men i slutet av matchen var det trötta hemmaspelare som Kalmar lyckades utnyttja genom att göra två mål till. Om man tittar bakåt på Väsbys spel i Svenska Cupen den här säsongen ska man ha en eloge för det man gjort, gå till semifinal som Division-1-lag är en bragd även om man precis efter matchen känner sig lite deppig för att man inte lyckades gå till final. Men hur många trodde att Väsby skulle slå Kalmar?

Nu väntar en svår match i serien mot Vasalund/Essinge på hemmaplan. Vinst där och toppstriden tätnar rejält, men med en förlust känns det som att drömmarna om Superettan nästa säsong är långt borta. Tisdagen den 11 september kl. 19.00 på Vilundavallen blåser domaren Fredrik Lundberg för avspark.

Matchfakta: Väsby United - Kalmar FF 1-4
1-0, (17) Saihou Jagne (Alieu Jagne)
1-1, (22) David Elm (Rasmus Elm)
1-2, (39) Patrik Ingelsten (David Elm)
1-3, (81) Lasse Johansson (Patrik Ingelsten)
1-4, (91) Lasse Johansson (Patrik Ingelsten)
Domare: Stefan Johannesson, Stocksund
Publik: 726, Vilundavallen (Upplands Väsby)