FC Gothia – skämt eller allvar?
BK Häcken - snart ett annat lag?

FC Gothia – skämt eller allvar?

Ryktet om en eventuell sammanslagning mellan ÖIS, GAIS och Häcken tog fart under gårdagen och var givetvis det stora samtalsämnet i Fotbolls-Sverige.
SvenskaFans har bett några bland bekantingarna i Allsvenska hörnan att ge sin syn på saken.
(*Uppdaterad med kommentarer från Niklas Jogsten - Forum 1891*)

I denna hastigt sammansatta Allsvenska hörnan special hittar vi bekantingarna Stefan Kappers – Röda bröder (precis hemkommen från New York), Peter Mikkelsen – Himlen är blå och Johan Nilsson – Gnagarforum (Johan som för övrigt är född, uppvuxen och bosatt i Göteborg), Mikael Öhrn - HIF E-zine och Niklas Jogsten - Forum 1891. Och som gästtyckare har vi Nisse Byrfors från Himmelriket.
Frågor & protokoll: Micke Möller.

- - - - -

Hur ser ni på en eventuell sammanslagning mellan ÖIS, GAIS och Häcken?

Johan (AIK)
– Alltså man borde väl kanske avvakta presskonferensen, men jag kan så här på förhand inte förstå hur man fått, eller kommer att få, GAIS med på banan. Att ÖIS och Häcken går ihop är väl både rimligt och vettigt, Häcken har en massa pengar och intäkter men ingen som bryr sig medan ÖIS har historia och tradition men inte någon som bryr sig längre. Men GAIS?
– Alla GAIS:are jag känner, och det är ändå några stycken, definierar sig i mångt och mycket genom sitt GAIS:ande. En stor del av det är att de känner sig annorlunda, om inte annat så just för att de är GAIS:are och inte blåvita. Att de inte är ÖIS:are är så självklart att det inte ingår i deras föreställningsvärld att de skulle ha kunnat bli det. GAIS och ÖIS är varandras antiteser i allt. GAIS har lidit av en närmast kriminellt usel ledning så länge och nu när de fått ordning på det hela, med allsvenskt spel åtminstone tre år på raken och en vettig ledning, ska de slänga bort hela sin myt om sig själva. (Alltså myt i bemärkelsen deras egna högre sanning.) Jag har mycket svårt att se att medlemmarna röstar igenom detta. Det måste stå mycket illa till med finanserna. Igen.
– En lustifikation i sammanhanget. En gång i tiden delade GAIS och Häcken på ansvaret för Gothia Cup. Men GAIS hoppade av. De tyckte inte det verkade värt besväret.

Peter (HBK)
– Såväl sportsligt som ekonomiskt är det en ganska sund idé, givetvis. En sammanslagning är rimligtvis enda sättet för någon av de tre klubbarna att på allvar ta upp kampen med IFK, och att kunna hävda sig i Allsvenskan. Sedan har jag själv bott i Göteborg i åtta år och räknar flera öisare och gaisare bland mina vänner, och inser givetvis att ingen av dem vill se denna fusion komma till stånd. Klart är dock att de står inför ett tufft val - framtidshopp eller bevarande av traditioner.
– Sedan är tanken på att se de grönsvarta pseudoproletärerna hand i hand med de rödblå grevarna och baronerna på läktaren för kittlande för att det inte ska kännas ganska lockande för en utomstående.

Mikael (HIF)
– Ärligt talat först skrattade jag, sen sympatiserade jag med supportrarna. Jag tycker fan det är tragiskt! Bara tanken på att slå hop en utpräglad arbetarklubb med en borgarklubb (dessutom landets äldsta klubb, va?) är absurd. Men visst, jag hade gärna tagit en titt i spåkulan och sett vad resultatet skulle komma att bli…

Nisse (MFF)
– För svensk fotboll och med tanke på att jag inte har en personlig relation till någon av klubbarna så kan jag inte låta bli att tycka att det är lite spännande och intressant. Samtidigt har jag varit inne på diverse forum och tagit del av supportrars fasa och bestörtining. Och självklart känner man sympati med dessa. Klubbens historia utgör en av stöttepelarna på vilket supporterskapet vilar. Med sammanslagningen rycks en stor bit av tre klubbars identitet loss. Det kan man inte komma ifrån, och det är tragiskt.

Stefan (KFF)
– Det har jag helt missat. Ligger det någon sanning i det? Helt horribelt i så fall, vem ska hålla på det laget?

Niklas (DIF)
– Det är alltid tråkigt när gamla varumärken försvinner. Jag kan förstå om supportrarna för respektive klubb har svårt att förstå situationen. 100 års tradition och historia försvinner på en dag. Men jag tycker att man måste se på framtiden utan att låsas i historien. Verkligheten förändras och klubbarna måste förändras med den. Jag tror aldrig att någon annan klubb än Göteborg kommer att bli framgångsrik i Göteborg som läget är idag. Sen om det är argument nog för en sammanslagning vet jag inte.




Tror du att en ny klubb bestående av de här tre lagen skulle kunna utvecklas till en svensk motsvarighet till FC Köpenhamn (som ju är en sammanslagning av B1903 och KB)?

Johan (AIK)
– FCK är ett arena- och eventbolag som även driver en fotbollsklubb. Det är det inte frågan om här. Det här är ett försök att blåsa liv i fotbollen i Göteborg igen och att överleva på något sätt, i någon form. Men hur många säsongskort kommer de att sälja de närmaste tio åren?

Peter (HBK)
– GAIS är ju inte laget som ska vinna saker - som en kollega uttryckte det igår så räcker det ju för dem att vara GAIS. Som Bajen innan den där hemska säsongen 2001. Men GAIS eller inte, att slå ihop Häckens goda ekonomi och sunda organisation med Öis mer visionära (eller verklighetsfrämmande - välj själv) ambitioner har definitivt potential.

Stefan (KFF)
– Självklart inte, det är ju skrattretande att ens nämna de här föreningarna i samma mening som FC Köpenhamn.

Mikael (HIF)
– Jag håller med! Det är tre klubbar utan något större stöd varken när det gäller publik eller sponsorer idag. Inte fan får man mer supportrar på en sammanslagning! Många hängivna supporters kommer att pissa på den nya klubben. Man har inte heller den ekonomiska makt som FCK har.

Nisse (MFF)
– Vid en sammanslagning höjs naturligtvis omsättningen liksom spelarmaterialets kvalité, men jag har svårt att se en framgångsmaskin likt FCK framför mig. FCKs framgångar beror på så mycket mer än fusionen, deras sportsliga framgångar har de mjölkkossan Parken att tacka för.

Niklas (DIF)
– Allt kan hända. Göteborg är en stor stad med stort intresse för fotbollen. Sen kanske FC Köpenhamn är en hög målsättning. Lyckas de nå hälften så långt är det en framgång. Ingen av Örgryte, GAIS eller Häcken är speciellt framgångsrika inom något område i dagsläget.



Skulle du kunna tänka dig att din egen klubb gick samman med andra klubbar och bildade nytt?

Nisse (MFF)
– Det spontana svaret är naturligtvis, nej. Man har kommit att älska en klubb och vill inte det som är förknippat med den rycks ifrån en eller blandas ihop med något annat. Men kanske är det så att man med tiden hade lärt sig att älska det den hypotetiskt hade förvandlats till? Sen hänger det också på hur sammanslagningen hade sett ut. Jag menar man hade kanske kunnat leva att MFF slukade några småklubbar i sin omnejd och liksom ovillkorligt dikterade vilkoren för sammanslagningen. Men det är sammantaget svårt att sätta sig in i situationen.

Johan (AIK)

– Eftersom det är fotboll vi pratar om och inte bandy eller handboll eller, gudarna förbjude, spidvej, så är svaret givetvis nej. Det är vi som är AIK.

Mikael (HIF)
– Ingen kommentar.

Peter (HBK)
– Det är väl knappast aktuellt i HBK:s fall. I Halmstad har vi ett brett lager av välskötta småklubbar under HBK, men ingen av tillräcklig kaliber för att motivera en fusion. Däremot ser jag gärna att man utvecklar sitt nätverk av närliggande samarbetsklubbar.

Stefan (KFF)
– Aldrig någonsin. Under inga omständigheter. Det är ju en sjuk tanke, nu mår jag plötsligt dåligt.

Niklas (DIF)
– Jag skulle aldrig kunna tänka mig att Djurgården skulle gå ihop med någon annan klubb. Men det är heller inte aktuellt och kommer heller aldrig att bli aktuellt eftersom det stora intresset för Djurgården ger klubben de ekonomiska möjligheterna att utvecklas med tiden.

Micke Möllermickael.moller@svenskafans.com2007-09-14 11:53:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans