&#34Spelarna har långt bättre teknik idag än tidigare&#34
Hur står det till med spelarnas teknik?

"Spelarna har långt bättre teknik idag än tidigare"

Ofta ser våra svenska spelare lite klumpiga och stelbenta ut om vi jämför dem med deras kollegor på kontinenten. Kan det vara just bristen på teknisk skicklighet som är en förklaring till Malmö FF:s uteblivna famgångar? Det håller MFF:s assisterande tränare Alf Westerberg inte med om.

Inför hemmamatcherna på Malmö Stadion brukar gräsmattan vattnas för att spelet ska bli snabbare. På träningarna har laget på sistone koncentrerat sig på att få anfallsspelet att fungera. Man har tränat djupledsspel och passningsspel med få tillslag. Men vad hjälper det att planen vattnas före matcherna när spelarna inte kan dra fördel av det? Hur ska man få till ett snabbt passningsspel när det finns spelare som ibland behöver både tre och fyra tillslag för att få bollen under kontroll? Och hur ska man få till snabba omställningar när det finns spelare som är så enbenta att de måste lägga över bollen till andra foten innan de kan slå passningen vidare?

Kan förklaringen bakom de uteblivna framgångarna för Malmö FF ligga i spelarnas bristande tekniska kvaliteter? Nu finns det ju spelare med fantastisk teknik, till exempel Labinot Harbuzi, men rent generellt verkar spelarna för dåliga tekniskt.
Något som Malmö FF:s assisterande tränare Alf Westerberg inte håller med om:
– Jag har 25 års perspektiv på det här och det ingen som helst tvekan om att spelarna idag har en långt bättre isolerad teknik än tidigare. Tekniska moment som man höjde på ögonbrynen på för 20 år sedan är självklarheter idag.
– Saken är ju förstås att utvecklingen varit sådan i omvärlden också. Att vi inte lyckas funktionellt riktigt som vi önskar beror nog på andra faktorer. Icke att förglömma att försvarsspelet är det som utvecklats mest i fotbollen de senaste årtiondena. Sättet att pressa motståndarna i försvarsspel innebär att man har långt mycket mindre tid på sig att ta emot och behandla bollen idag. Men spelarna är egentligen skickligare på att göra det
.

Alf Westerbergs svar förvånar. Det har nämligen hänt vid mer än ett tillfälle när jag stått och hängt vid staketet intill träningsplanen. Trots att man i övningarna ofta kör med bara enstaka försvarare och ibland t o m helt utan, lyckas spelarna inte få till det så som man önskar. De slår bort passningar, missar inlägg och skjuter högt över mål. Om de inte lyckas med detta med bara enstaka motståndare på träningarna, är det inte speciellt förvånande att det inte heller lyckas på matcherna.

Det fanns en tid när Malmö FF hade Bosse Augustsson anställd i föreningen. Han drillade spelarna i vårt dåvarande fotbollsuniversitet i olika tekniska övningar. Ur fotbollsuniversitet kom fram spelare som Stefan Schwarz, Roger Ljung, Jonas Thern, Martin Dahlin och Joakim Nilsson med flera. 
Numera tycker jag mig alltför sällan se MFF-spelarna nöta tekniska detaljer.
– Det är möjligt att vi tränar mindre tid isolerad teknik än på Bosse Augustssons tid, men teknik och framförallt passningsteknik, isolerat och funktionellt finns med på i stort sett alla fotbollspass, säger Westerberg och fortsätter:
– Det handlar om att repetera ett kunnande som i väldigt hög grad ska vara grundlagt under spelarens ungdomsår. Det är en lång process med tusentals timmars träning att bli riktigt skicklig tekniskt, det är inget som kan skapas med en 25-åring som inte lagt grunden tidigare. Men vi har ständigt ambitionen att utveckla varje individs kunnande, den individuella instruktionen har vi i det här tränarteamet försökt vara noggranna med.

En annan sak jag funderat över är träningsdosen. Förr i tiden tränades det ofta två gånger per dag. Naturligtvis gäller det att hitta en balans mellan matcher och träning och givetvis kan man inte köra stenhårt på både förmiddags- och eftermiddagspass. Men som de heltidsproffs spelarna är, borde det väl finnas utrymme att lägga in något extra pass i veckan där man lägger vikten vid spelarnas teknik.
– Vi tränar åtta pass i veckan under försäsong, fem eller sex under säsong. Vi har i år frångått dubbelpass efterhand, på bestämd inrådan av våra fysansvariga. I fjol körde vi dubbelpass någon dag i veckan hela året, men hade ju anledning att fråga oss varför vi fick en så extrem skadesituation under hösten. Däremot är dagens enda pass ofta längre nu, eftersom vi kombinerar fotboll och fys/styrka, säger Westerberg.

Nu är inte den usla tekniken ett problem som finns bara bland spelarna i Malmö FF, utan i hela allsvenskan. Kanske är det rentav därför vår allsvenska också är så jämn och svårtippad. En allsvenska där alla slår alla och där det egentligen inte finns något lag som imponerar. Att spela en försvarsinriktad och spelförstörande fotboll är inte svårt, men inget lag i allsvenskan kan riktigt förmå att spela den där tekniska, vägvinnande fotbollen som man numera endast ser i den internationella fotbollen.

I Sverige är vi ju kända för att vara duktiga både fysiskt och taktiskt. Däremot ligger vi fortfarande ljusår efter när det gäller de tekniska bitarna. Frågan är vad som vill till för att vi skall närma oss de andra ligorna.
En väsentlig sak är anläggningarna och klimatet, säger Westerberg. Man säger att en brasiliansk ung kille har tränat med boll 10 000 timmar när han blir senior, motsvarande svensk tid är 3 000 timmar. Det är, förlåt uttrycket, en dj-a skillnad. I takt med att vi får konstgräs och bättre träningsförutsättningar försvinner den ursäkten. Klimatet blir väl värre, även om det sägs att vi går mot ett Medelhavsklimat pga. växthuseffekten…”

En annan fråga handlar om hur mycket importen av brassar, afrikaner, etc. påverkar allsvenskan.
Det är på gott och ont. Influenserna kan vara positiva, framförallt sydamerikanerna har oftast en väldigt fin teknik. Det är dock inte alltid den funktionella tekniken är så lysande. Sedan har vi hela problematiken med att medelmåttiga utländska spelare står i vägen för eventuella svenska talanger - för det som verkligen ger utveckling är matchning på optimal nivå, avslutar Westerberg.

Helen Johansson2007-09-20 09:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF