Krönika: Ett pussel utan passande pusselbitar
Bosse Nilsson och Sten-Inge Fredin då Stuart Baxter sommaren 2006 presenterades som HIF:s nya tränare.

Krönika: Ett pussel utan passande pusselbitar

Det här handlar inte om gårdagens match. Eller egentligen gör det väl det då golgatavandringen inte på långa vägar är över. Konsten att se en helhet är svår, ofta för svår att förstå för många som aldrig haft insikt i klubben och dess kultur förrän man kom hit.

Låt oss se på en del av de spelare som HIF tagit in i laget. Leandro Castan, 21 år från Brasilien, Samir Beloufa, 28 år från Algeriet, Isaac Chansa, 23 år från Zambia, Razak Omotoyossi, 22 år från Benin. Både Olivier Karekezi från Rwanda och McDonald Mariga från Kenya har lidit av EU-kvotens förbannelse. Frågan är hur kommunikationen, särskilt socialt, fungerat i alla dessa fall. Hur kan en ”vi-känsla” skapas av olika pusselbitar som inte verkar passa ihop. Det får ju anses vara en omöjlighet att förtroligt diskutera problem och konsekvenser, både privat och i fotbollslivet, om man inte förstår varandra språkligt och socialt.

Bosse Nilsson, sportchef i HIF har sin syn på saken.
- Många av de spelare som kommer till HIF pratar redan bra svenska. Se på Olafur Skulasson som redan pratar flytande. Alla nya unga spelare brukar få någon form av en fadder för att integreras socialt. Men exempelvis både Razak Omotoyossi och Isaac Chansa pratar redan lite svenska. Isaac klarar sig dessutom trots sin ålder väldigt bra och har exempelvis redan köpt en bil, men det är så individuellt var man befinner sig i livet och med de unga spelarna är det svårare. Jag menar; både Samir Beloufa och Olivier Karekezi har familj och barn. Då blir det ju att de umgås familjevis istället. De är ju dock tvungna att gå in i språkutbildningen men sedan är det givetvis svårare att få in det i schemat och det blir mycket improvisation, säger Nilsson.

Spelare som har fina meritlistor och ska stå för den rutinerade ryggraden har köpts in.

Problemet är bara att dessa inte fått relevant matchträning och därför helt enkelt saknar nödvändigt självförtroende. Då behövs det så lite för att även dessa ska underprestera. Lägg därtill språkförbistring; Baxter sa nu uppgivet efter matchen mot Örebro ”att han inte kunde prata med en del spelare”. För att få en väl fungerande verksamhet krävs att man ständigt arbetar för förbättring. Det krävs också att alla kan vara delaktiga på denna resa samt att man baserar alla beslut på korrekt fakta. Vilka organisatoriska förutsättningar för detta har egentligen skapats i dagens HIF?

Är det verkligen så enkelt som att påstå att Stuart Baxter inte kan spela ihop ett slagkraftigt lag med de förutsättningar som finns?

Frågan har ”stötts och blötts” i en evighet. Oförmågan av samarbete mellan styrelsen och sportsektionen, för sent inkomna nyförvärv och tillika spelare som värvats över huvudet på Baxter? Bosse Nilsson tycker att medierna på sistone fått mycket om bakfoten.

- Det är så överdrivet den där påstådda konflikten mellan mig och Baxter. Stuart har godkänt alla spelare, exempelvis när Mariga var på väg ut så hade vi ett samtal där vi diskuterade en omedelbar ersättare i Markus Lantz. Jag föreslog namnet och Stuart sa OK. Fotbollen är såpass internationell idag och med språkutbildning därtill så ska de inte vara några problem. Baxter har ju dessutom tränat en rad internationella spelare i Japan. Det var nog mer ett uttryck av besvikelse där men det är ju klart att det varit enklare med 20 helsingborgare i laget, konstaterar Nilsson.

Vad gäller Oskar Rönningberg är det enligt Bosse Nilsson tveksamt om han är igång till helgen men därefter ska han vara igång. Men det är redan klart att Andreas Jakobsson och Andreas Dahl försvinner till nästa säsong. Risken finns att även Henrik Larsson och Razak Omotoyossi försvinner. Hur ser HIF på eventuella ersättare till dessa?

- Vi har redan förlängt med Marcus Nilsson och en rad andra lovande unga spelare. Vi ser inget direkt behov av att direkt ersätta Jakobsson och Dahl. Om vi tittar på dagens trupp så är den helt OK men vi måste ju så klart vara förberedda på förändringar. Diskussionen med Henrik tar vi efter säsongen och det finns verkligen inga indikationer på varken det ena eller andra. Han ser ju ut att vara i fin form nu och spekulationer om Högaborg etc. är ju just bara spekulationer i media. Förhoppningen är ju att han ska fortsätta, avslutar Nilsson.

Men frågan är trots allt; trots bristfälliga förutsättningar måste motgångar kunna hanteras. Det stora problemet är ändå att en öppen diskussion inte kunnat föras.  

Det krävs nog att HIF visar Stuart Baxter en handlingskraftig plan inför nästa säsong för att han ska ha orken att fortsätta trots att han har kontrakt även över nästa säsong.

Christoffer Spegel2007-09-25 14:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"