Zlatan Court –<br>en hyllning till fotbollen
Zlatan inväntar nedräkningen innan han tänder strålkastarna på Zlatan Court på Rosengård Malmö.

Zlatan Court –
en hyllning till fotbollen

Igår så skedde det. Under pompa och ståt invigde Zlatan sin skapelse Zlatan Court på Rosengård i Malmö. Och detta var bara början.

Arbetet med Zlatan Court inleddes redan för ett år sedan genom ett samarbete mellan Zlatan och Nike, och igår var det så äntligen dags för invigningen. Zlatan himself var på plats för att koppla samman sladdarna så att strålkastarljuset kunde flöda över den snitsiga fotbollsanläggningen inne på gården. Därefter blev det lite spontanlir i 15-20 minuter innan Zlatan var tvungen att lämna sitt barndomskvarter för att åka hem till sin familj nere i Italien.

För de som var där skulle man lätt ha kunnat avfärda arrangemanget som ett jippo – vilket som helst. Jag menar, en konferencier som sprang omkring och vrålade och skrek, en storbildsskärm där Zlatansekvenser rullade runt, runt, högljudd musik som pumpades ut det gigantiska högtalarsystemet. Ja, alla de där typiska jippoingredienserna var på plats. Men det märktes att det här var en mycket speciell kväll, och inte vilket dussinjippo som helst. Inte bara för alla de tusentals som samlats på Cronmansvägen för att följa invigningen, utan också för Zlatan själv. Det syntes på honom att detta var ett ögonblick han sett fram emot i lång tid. Hans leende var, om möjligt, större än vanligt.

– Idag är planen äntligen klar, sa han i intervjun med SvenskaFans timmarna innan invigningen. Och idag skall vi äntligen inviga den. Så hoppas jag att alla skall kunna spela på planen så mycket som möjligt, och lära sig så mycket som möjligt. Och ha så kul som möjligt.

Kopplingen Zlatan och Rosengård är ofrånkomlig hur sliten man än kan tycka att den är. Zlatan är först och främst just Zlatan och ingenting annat, och det är blir lite galet att han skall representera en stadsdel som består av mer än 21 000 invånare från jordens alla hörn. Hur som helst har Rosengård en stor plats i hans hjärta.
– Jag har själv kommit från Rosengård och från miljön där, så det är klart att jag vill ge något tillbaka. Jag menar, med den här planen kan jag ge de en chans att få spela varje dag. Det är det minsta jag kan göra. Att ge dem något tillbaka. Jag vill ge något tillbaka, och jag försöker alltid ge något tillbaka. Och detta är bara början.

Och just så är det. Zlatan Court, som är uppbyggd just på gården där Zlatan växte upp, är bara början.
– Jag hoppas inom snar framtid att bygga upp en fotbollsskola – en Zlatanfotbollsskola. Vi har kollat på det, jag och Nike, så inom en snar framtid har vi även en Zlatanfotbollsskola.

Och likaväl som det är en generös och kärleksfull gest från Zlatan till sina barndomskvarter, verkar det också helt logiskt att den kanske störste svenske bollvirtuosen genom tiderna ger någonting tillbaka som är en hyllning till fotbollen, spelglädjen och kreativiteten.

- - - - -

Inför invigningen av Zlatan Court hade vi en tävling på SvenskaFans. Det handlade om att ställa en fråga till Zlatan som vi tog med i vår intervju.

Vinnare av tävlingen blev Ognjen Lauseger (Grattis!) och hans fråga var: ”Om du var tvungen att välja mellan att vara den mest uppskattade spelaren bland lagkamrater eller den mest älskade spelaren bland supportrarna, vilket skulle du välja och varför?”

Och så här svarade Zlatan:
– Det är fansen som är de viktigaste. Det är de som följer dig, det är de som stödjer dig. Utan dem är fotbollen ingenting. Därför är supportrarna viktigast av allt.

- - - - -

Se SvenskaFans intervju med Zlatan här.

- - - - -

I samband med Sveriges match mot Nordirland den 17 oktober kommer SvenskaFans att presentera ytterligare en intervju med Zlatan med fokus på supportrarna och deras betydelse.

Micke Möllermickael.moller@svenskafans.com2007-10-09 15:50:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans