Stackars Bajen, eller kanske inte...

Stackars Bajen, eller kanske inte...

Vad hände med Elfsborg, och är egentligen Hammarby orättvist behandlade? Och hur går det för svensklagen i Uefacupens gruppspel? Det och lite till avhandlas i Allsvenska hörnan.

I panelen den här gången hittar ni Per Welinder (Himmelriket), Johan Nilsson (Gnagarforum), Niklas Jogsten (Forum 1891) och Jonas Larsson (Himlen är ljusblå). Frågor & protokoll: Micke Möller.

- - - - - - - - - -

Allsvenskan har rundat sista kurvan och inför upploppet handlar det i princip om IFK Göteborg, Djurgården och Kalmar. Vem passerar mållinjen först och varför?

Johan (AIK)
– Jaa du. I'm not a gambling man. Vet inte. Eftersom jag alltid, alltid, alltid vill att AIK ska vinna betyder ju det att Djurgården antagligen bara behöver ta fyra poäng på deras två matcher. Men jag vet ingenting om den här Allsvenskan.

Per (MFF)
– Djurgården. Tredje seriesegern på fem säsonger. Med tre olika tränare. Det handlar om en bra organisation som skapat en vinnarkultur. Man skaffade sig devisen ”steget före”. Men till skillnad från de flesta andra klubbar så var det inte tomt prat. Man analyserade bit för bit av hela organisationen vad som skulle kunna förbättras och på vilka sätt man skulle kunna skaffa en fördel gentemot konkurrenterna. Och lyckades. Det konstiga är att andra klubbar inte kopierat deras ledningsstil i större omfattning, med tanke på hur gärna man anställt deras gamla tränare.

Niklas (Djurgården)
– Jag hoppas på Djurgården, men allt annat än Göteborg är en skräll. AIK kommer att göra allt de kan för att förlora snyggt i nästa omgång och sedan behöver bara Göteborg vinna över tabelljumbon på hemmaplan. Örlund har sagt det själv. AIK – Göteborg, det blir en läggmatch.

Jonas (Gefle)
– Jag för min del hade tyckt att det varit lite kul om Kalmar tagit guld, men jag tror att det blir en hård kamp mellan Göteborg och Djurgården - de enda två lag som vunnit på Strömvallen den här säsongen. Sista omgången kan bli väldigt spännande eftersom de två lag i toppen som har lika många poäng i dag möter de två lag i botten som har lika många poäng i dag.
– Det klagas mycket på Allsvenskans bristande kvalitet, men visst är det ändå roligt att ha en liga som lever ända in på målsnöret. Vilka vinner då? Jag säger Djurgården. Såg ut som ett guldlag mot oss senast och nu har till och med den tidigare så borträknade miljonbrassen Quirino rest sig. Det måste vara ett tecken.



Elfsborg hängde med länge och väl, men har nu sex matcher på raken utan vinst och ligger på en femteplats i serien. Vad har egentligen hänt med Elfsborg?

Jonas (Gefle)
– Svår fråga. En förklaring skulle kunna vara att de har haft Europaspel vid sidan av, till skillnad från de lag som är med i guldstriden nu. Lite samma sak med AIK som hade en lysande period och såg ut som en het guldkandidat innan det bara tog stopp.

Johan (AIK)
– De har, som det heter, vikt ner sig. Det har de gjort förut. De sålde Jon Jönsson och ersatte honom med Fredrik Björk. Fredrik Berglund är inte en tiondel så bra som han kan vara. Svensson och Ishizaki är sjuka, skadade eller slitna.

Per (MFF)
– Till skillnad från Djurgården har laget ingen vinnarkultur. Det är tungt att försvara ett guld. Framförallt mentalt. Man är bäst i Sverige, vad blir nästa mål? Att försvara är inte lika motiverande som att anfalla. Och steget till Europa är så stort att det aldrig är riktigt realistiskt. Då fastnar man lätt i tomrummet däremellan.

Niklas (Djurgården)
– De var inte tillräckligt bra helt enkelt. Elfsborg hade en mycket bra chans att vinna serien i år igen, i och med att de förmodligen hade den bästa truppen, men nu blev det inte så, något som kan komma att kosta klubben mycket.



Händelserna på Söderstadion under matchen mellan Hammarby och Helsingborg har väckt en del rabalder. Matchen avbröts vid två tillfällen efter att det haglat in föremål mot den assisterande domaren. Detta är inte första gången på Söderstadion, men heller ingen ovanlig syn på många andra matcher. Hammarbys vd Henrik Appelqvist är beredd at ta böterna, men anser samtidigt att Hammarby straffas hårdare än andra.
Hur ser det ut vid era hemmamatcher, och kan det vara så att Appelqvist har en poäng i det han säger?

Niklas (Djurgården)
– Det är värst på Söderstadion och det är en helt logisk proportionerlig bestraffning. Jag tycker det är snudd på ironiskt att en ledare kan göra ett sådant uttalande istället för att ta tag i problemet. Bajen har ryktet om sig att vara den oseriösaste klubben av de tre storlagen i Stockholm och Appelqvist är kanske inte mannen att ändra på detta.

Jonas (Gefle)
– Det är ytterst ovanligt att något slängs in på planen vid Gefles matcher. Visst reagerar man på att just Hammarby har fått ett par matcher avbrutna den här säsongen när det sker lika ofta på andra arenor. Men jag vill inte dra några slutsatser.

Johan (AIK)
– Jag är fel person att ge en helhetsbild av hur det ser ut på Råsunda. Nöjer mig med att konstatera att Appelqvist inte gör sin klubb, sig själv eller någon annan en tjänst genom sitt oerhört dåligt genomtänkta uttalande.

Per (MFF)
– Som jag ser det kryllar det av idioter på de Allsvenska arenorna. Även på läktarna…



Hur upplever ni annars atmosfären och stämningen på de olika allsvenska arenorna runt i kring. Är det hotfullt och stökigt eller lugnt i största allmänhet?

Jonas (Gefle)
– Lugnt i största allmänhet. Men det beror förstås på vad man jämför med. Jämför man med Island är det förmodligen stökigt, men jämför man med till exempel Polen eller Argentina är det rena söndagsskolan. Sedan hör ju också heta känslor och rivalitet mellan olika klubbar till fotbollen.

Per (MFF)
– Lugnt. När inte Malmö spelar på hemmaplan. Då kan fansen inte bärga sig längre utan får äntligen lufta viktiga budskap som ”hora”, ”dö din fete fan” och ”är du helt djävla dum i huvudet, 35 spänn för en lättöl?”

Niklas (Djurgården)
– Vid stora folksamlingar kommer man alltid att hitta ytterligheter. Det kommer alltså alltid att finnas de som vill bråka i en samling av 10 000 människor. Men självklart är inte stämningen hotfull i ”största allmänhet”.

Johan (AIK)
– Visst är det lugnt i största allmänhet.



Till sist: i Uefacupen har Helsingborg lottats mot Bordeaux, Austria Wien, Galatasaray och Panionios från Grekland. Elfsborg i sin tur ställs mot Villarreal, AEK Aten, Fiorentina och tjeckiska Mlada Boleslav. Vad tror ni de svenska lagens möjligheter till avancemang?

Per (MFF)
– Obefintliga. Får ses som slagpåsarna i båda fallen. Men med stenhård disciplin kanske Elfsborg kan överraska och ta en pinne mot Mlada. Det som irriterar mig mest med att det just blev Elfsborg och HIF som tog sig till Uefa är att de inte kommer kvala in till Europaspelet nästa år, och därför inte kan använda erfarenheten till att bygga något på sikt. Det positiva är att ingen av dem heter Häcken.

Jonas (Gefle)
– Helsingborg har den minst svåra gruppen och således den största chansen till avancemang, som jag ser det. Man möter dessutom de ”enklaste” motståndarna Panionios och Austria Wien på hemmaplan. Elfsborg möter bara jättar, undantaget det tjeckiska laget, och får det oerhört tufft. Men kanske kan man dra extra nytta av konstgräset som gästerna nog tycker är rätt besvärligt.

Niklas (Djurgården)
– Det blir självklart svårt, men jag tycker inte att det är poängen. Att Helsingborg och Elfsborg har nått gruppspelet är riktigt kul och viktigt för Allsvenskan. Det sänder signaler om att Allsvenska klubbar kan spela i Europa. När det gäller just Helsingborg och Elfsborg är de mycket bra fotbollslag som förtjänar att spela i Europa.

Johan (AIK)
– Avancemang handlar ju till syvende och sist om att inte komma, eh, sist. En vinst eller två oavgjorda på fyra matcher kan räcka. Kan HIF slå Heerenveen med 5-1 låter inte det som omöjlighet. Elfsborg är ett bra lag när de orkar vara det och har även de möjligheten, även om deras grupp är tuffare.

Micke Möllermickael.moller@svenskafans.com2007-10-11 11:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans