Baxter, Henke och beninska anfallare - Fans i Fokus har nått Helsingborg
Fans i Fokus möter HIF E-zines Mikael Öhrn.

Baxter, Henke och beninska anfallare - Fans i Fokus har nått Helsingborg

Fans i Fokus rullar vidare och lämnar Trelleborg för Helsinborg en bit norrut. Där hittar vi HIF E-zines Mikael Öhrn.

HIF:s styrelse har präglats av mycket turbulens det senaste året. Vad har du för synpunkter kring detta?
– Tja, det är ju knappast optimalt att det pågår diverse skitt ”mellan raderna/bakom kulisserna” som Gunnar James Bond Schäfer skulle säga. Någonstans påverkar det spelet på plan, något som även Stuart Baxter har medgett att det omedvetet kan ha gjort.

Vem ser supportrarna helst som styrelseordförande i HIF, Fredin eller Adolfsson?
– Ingendera skulle jag tro, om jag förstått det hela rätt. Jag tänker dock inte gå in på den debatten här. Jag kan dock säga så mycket att många är missnöjda med Fredins sätt att styra föreningen, men många vill inte heller ha Adolfsson, främst på grund av de dubbla stolar han skulle komma att sitta på. Något Adolfsson själv också har i åtanke, och därför lär han själv troligtvis inte kandidera till ordförandeposten.
– Hur styrelsen i HIF ser ut nästa år är nog en än mer öppen historia än att den skulle komma att handla om endast två makthungriga män. Den som lever får se…

Spelar Henke Larsson kvar i HIF nästa säsong, eller är det slut med elitfotbollen för hans del efter säsongen?
– Hur fan ska jag veta det när ingen annan jävel har svaret, haha… Jag har mina tankar som vem som helst och mycket närmare så kommer man väl helt enkelt inte svaret. Ärligt talat tror jag inte herr Larsson helt och hållet bestämt sig heller. Jag skrev häromdagen en krönika i ämnet som redogör för mina tankar…

HIF:s målvakt Daniel Andersson har gjort sig känd som väldigt frispråkig, både vad gäller motståndare och det egna laget. Vad tycker du som supporter om det?
– Det är på gott och ont att vara frispråkig. Man kan också vara det på olika sätt. Men visst är det skönt att veta att det finns spelare som lever för klubben i den utsträckning som Daniel Andersson, Henrik Rydström och Daniel Öhrlund gör. Dock, ska det inte bli för mycket av det goda. Daniel Andersson ska inte få stå kvar som ohotad etta bara för att han och supportrarna är på first name basis med varandra.

Exakt hur illa tycker den genomsnittlige HIF:aren om Malmö FF?
– Det beror på vad du menar med den genomsnittlige HIF:aren. De mest inbitna supportrarna avskyr MFF precis så mycket man kan avsky något, och det förekommer att även sponsorer av Malmö FF bojkottas. Men den genomsnittlige Olympiabesökaren tycker det är lika kärt att se Roland Nilsson träna Malmö som HIF. Men det är klart att, oavsett ålder och supporterskap är Malmö ett hett ämne att diskutera i Helsingborg. Så är det bara, och hatkärleken är ömsesidig i Malmö.

En samvetsfråga: Samma år som HIF vann allsvenskan trillade ju MFF ur allsvenskan, vad firade den genomsnittlige HIF-supportern mest, att HIF vann allsvenskan eller att MFF trillade ut?
– Dum fråga! Men dumma frågor är frågor de också… givetvis väger ett SM-guld tyngst av allt som man som svensk fotbollssupporter realistiskt kan vara med om. 

För några år sedan värvade HIF bara gamla gubbar som Hans Eklund, ”Liatorparen”, Tommie Grönlund, bröderna Jansson o.s.v och nu är man inne i en extrem afrikansk fas och värvar nästan enbart spelare från Afrika. Hur ser HIF:s långsiktiga värvningsstrategi ut egentligen?
– Man värvar ungt nuförtiden, förutom att man satsar på sina egna ungdomar. Värva billigt och sälja dyrt är mottot under åtminstone de senaste två säsongerna. Allsvenska spelare är dyrare att köpa än beninska anfallare från Moldavien, sådan ter sig verkligheten…

Stuart Baxter, har han blivit det lyft för HIF som supportrarna hoppades på? Hur stor skuld tycker du att Baxter har i HIF:s dåliga säsong?
– Stuart Baxter är älskad av supportrar och publik i Helsingborg. Han har en utpräglad fotbollsfilosofi som tyvärr ännu inte lyckats få fotfäste i klubben. Han eftersträvar en HIF-kultur som ska genomsyra klubben från topp till tå.
– Stuart Baxter har haft ytterst lite att säga till om vad det gäller värvningar och försäljningar. Han har gjort det bästa han har kunnat av situationen. Vad mer kan man begära av en tränare när laget inte ser likadant ut från match till match…
– Men visst, det finns också dem som ifrågasatt hans roll. Det är oftast tränaren som åker först i en klubb på dekis. Hans Eklund påbörjade en gång i tiden det arbete som ledde till den fantastiska fjolårshösten, vilket jag vet har påpekats på håll.
– Vad jag själv aldrig slutar förundras över när det gäller Stuart Baxter är de sena eller ibland obefintliga bytena. Nu i säsongens slutskede utan något särskilt att spela för skulle man dessutom gå runt på spelarna och ungdomarna skulle få mer speltid. Men det är inte att gå runt på spelarna att låta Henrik Larsson stanna hemma när man åker till Gefles konstgräsmatta…

- - - - -

I nästa Fans i Fokus möter ni Syrianska FC:s Daniel Yalin

Ingvar Thellmickael.moller@svenskafans.com2007-10-24 13:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans