2–1 vinst i cupen mot Helsingborgs IF
Suleman Zurmati i duell med Helsingborgs Brandur Hendriksson

2–1 vinst i cupen mot Helsingborgs IF

I gårdagens möte med Helsingborg fick Dalkurd utdelning för det fina spel man bjudit på i inledningen av säsongen 2021. Laget dominerade stora delar av matchen som slutade i seger med 2 mål mot 1.

Seriekonkurrenterna i årets upplaga av Norrettan bör möjligtvis börjat svettas lite igår. Detta efter att sett dalkurds nya trupp köra över Helsingborg i den första halvleken av svenska cupens andra omgång. Visst för att det inte är bortom alla gränser att ett division 1 lag vinner mot ett hackande Superettanlag, men den övertygande insatsen är uppmärkningsvärd. Förutom en lite skakig avslutning av matchen så går Dalkurd ur mötet som det klart starkaste laget.

Första halvlek
Hemmalaget Helsingborg klev ut på olympiafältet inför uppskattningsvis 100 till 200 hemmasupportrar som hejade på utanför stängslet till planen. I matchens inledande 5 minuter verkade energin från publiken samt revanschlusta från förra helgens fiasko mot IK Gauthiod satt sin prägel. Laget öppnade upp med högt tempo och Max Svensson var nära att ta ledningen tidigt efter ett distansskott som träffade Viscosis vänstra stolpe. Det skulle dock inte dröja länge innan Dalkurd kom in i matchen. Laget fortsatte på det inslagna spåret med fint spel mellan straffområdena och succévärvningen Haron Ahmed Zubair visade återigen på sina kvaliteter när han föll ner för att diktera spelet.

 Huvudtränare Mesut Meral gjorde tre ändringar i startelvan från mötet med Häcken, nya in var Samouil Izounteoumoi, Gustav Berggren och Farhan Shakor Tawfeeq. De två sistnämda blev avgörande i matchens första mål där Tawfeeq en halvtimme in i matchen nickade in en hörna slagen av Berggren, Tawfeeq som gjorde sin första start för klubben var inte klar där. I den 45:e matchminuten höll han sig framme på efter en miss i Helsingborgsförsvaret och sköt in 2–0. Som om inte det var nog fick han på tilläggstid läge att på egen hand punktera matchen och kröna en fin prestation med ett hattrick. Han fick bollen till sig till höger i straffområdet men kunde inte hålla ner skottet tillräckligt för att träffa mål.

Andra halvlek
Den andra halvleken bjöd på en jämnare matchbild och Helsingborg blev allt mer intensiva i jakten på reducering. Dalkurd stod dock för en stark kollektiv försvarsinsats och det dröjde tills matchminut 81 innan inbytte Noel Mbo kunde stöta in hemmalagets enda mål i matchen. Målet gav HIF ny energi i slutforceringen och Viscosi fick stå för en monsterräddning på nytt läge för Mbo vilket sedan skulle blåsas av för offside. Stämningen hade vid detta lag hettats till rejält och de bägge lagen hamnade i dispyt. Detta efter att domaren blåst av ett anfall där lagkapten Christoffer Styffe fallit till marken efter att ha nickat ihop med Alahaji Gero. Avbrottet ledde till 7 förlängningsminuter som Dalkurd lyckades rida ut utan några större bekymmer.

Vi ska tillbaka
Resultat innebär 3 poäng med hem till Uppsala och ett stort fall fram i rätt riktning. I och med Häckens 3–0 vinst mot IK Gauthiod i gruppens andra match krävs det dock att HIF vinner mot Häcken nästa helg. Samtidigt behöver Dalkurd vinna med marginal mot Gauthiod för att ta igen Häckens +5 i målskillnad gentemot Dalkurds -1. Trots att avancemang ser högst osannolikt ut finns ingen anledning att misströsta, Dalkurd ser riktigt starka ut och seriespelet kan inte komma nog snart. Ett lag i denna form kan utmana de flesta och kan det hålla i sig råder inga tvivel om att detta är gänget som kommer ta klubben tillbaka till Superettan.
 

Anton Fahlstedt2021-02-28 16:24:00

Fler artiklar om Dalkurd FF