Superpanelen:<br>Hellre Sundsvall &auml;n H&auml;cken till Allsvenskan
I en omröstning på SvenskaFans menade 58 procent av drygt 3 000 röstande att de föredrar Sundsvall framför Häcken i Allsvenskan säsongen 2008. En åsikt som Superpanelen förstår och delvis delar.

Superpanelen:
Hellre Sundsvall än Häcken till Allsvenskan

Ljungskile är bättre rustade för Allsvenskan den här gången än senast det begav sig. Sex av tio ser hellre Sundsvall än Häcken i Allsvenskan. Öster trillar ur Superettan – Öster som också är årets flopp i serien. Följ Superpanelens diskussion inför söndagens avslutande omgång i serien.

Superpanelens består den här gången av Göran Åberg från Parkens vita hjältar (Norrköping), Bosse Gullberg från LSK Fans (Ljungskile), Johan Emdemalm från Vulkanerna (Degerfors), Anders Brommesson från Kopparslagarna (Åtvidaberg) och Lars Nylin från Norrlandsfönstret (Sundsvall). Frågor & protokoll: Micke Möller.
- - - - - - - - - -

Låt mig först och främst gratulera Ljungskile till det allsvenska avancemanget. Bosse, varför lyckades LSK i år?

Bosse (LSK)
– Ljungskile har legat med i toppen dom två senaste åren, trots detta så var det inte många utanför Ljungskile som trodde på laget. Detta är en av orsakerna, man fortsätter att underskatta LSK, Sedan så var man klar med truppen mycket tidigt före säsongen. I princip hela laget från 2006 stannade till denna säsong, vilket kryddades med ett par förstärkningar. Efter en trög inledning på säsongen så bytte man spelsystem i somras för att mer få igång anfallarna, vilket visat sig mycket lyckat. Avslutningsvis vill jag nämna Ljungskile-andan. Mycket ”sitter i väggarna” i omklädningsrummet. Alla kämpar för alla, och inget är omöjligt.

Och vad krävs för att vistelsen i Allsvenskan skall bli lite mer långvarig den här gången än senast det begav sig.

Bosse (LSK)
– Redan nu har man en starkare organisation runt laget. Det är inte bara en tränare, utan även massör, andretränare, lagledare mm. Sedan är det ju som vanligt att det behövs en spelare i varje lagdel. Eller jag skulle vilja säga två. Kanske inte för att förstärka, men för att bredda truppen. Ett tag i somras så var det nästan svårt att ha en 16-mannatrupp till vissa matcher, beroende på skador och avstängningar. Givetvis finns det några spelare som skulle bli tunga att ersätta, men inget är omöjligt.



I en omröstning på SvenskaFans svarade 58 procent, av drygt 3 000 röstande, att de hellre ser Sundsvall i Allsvenskan än Häcken. Ett lite förvånande resultat kan jag tycka, men vad säger ni andra?

Johan (Degerfors)
– Inte förvånande för mig. Häcken är ett ganska tråkigt lag utan publik och ytterligare ett lag från Göteborg. Folk vill ha mer spridning i landet och Sundsvall har ju bra publik och en fin arena. Anledningen till att siffrorna inte blev ännu större tror jag har med att de är ett norrlandslag. Folk ogillar långa bortaresor!

Göran (Norrköping)
– Jag tycker inte heller det är konstigt. Giffarna känns mer som ett klassiskt allsvenskt lag än vad Häcken gör. Det är också bra för spridningen av elitfotbollen, att det åtminstone finns ett allsvenskt lag som kommer från de lite mer norra delarna, även om vi bara är halvvägs i Sveriges avlånga land. Supporterkulturen är ju också långt mer avancerad i Giffarna än i Häcken. Patronerna håller absolut toppklass i Sverige.

Bosse (LSK)
– Jag är inte heller förvånad. 08:or med flera tycker inte om göteborgare, och sedan har ju Sundsvall själva en större supporterskara än Häcken.

Lars (Sundsvall)
– Jag är såklart jävig. Men jag är inte ett skvatt förvånad. Elva av tio i min stockholmska omgivning säger nu tröstande: ”Det vore vidrigt om Häcken gick upp i stället för er”. Det är väl en helt självklar åsikt? Jag skulle själv vid ett hypotetiskt val mellan Häcken och, säg, Brage alternativt Jönköping sagt samma sak: Häcken är och förblir ett lag utan förankring, utan publik, hemsk arena, bisarrt namn. Ur 08-perspektiv ligger väl Sundsvall dessutom hyfsat bra till, och de ses som ofarliga (läs: har inte Häckens resurser att värva etablerade namn). GIF är rentav lite gulliga kusiner från landet.

Bromme (Åtvid)
– Jag tror nog det beror på att Göteborg under en längre tid varit överrepresenterade i Allsvenskan samt att Sundsvall har ett bättre publikunderlag.



Det är en oerhört spännande avslutning på serien både i toppen och i botten. Sundsvall och Häcken jagar den sista allsvenska platsen. Sundsvall avslutar borta mot Ljungskile, och Häcken sin tur borta mot redan avsågade Sylvia. Vem ser ni helst går vidare?

Johan (Degerfors)
– Sundsvall helt klart. De hör hemma i allsvenskan och samtidigt, för att vara lite egoistisk, blir det en klart kortare bortaresa.

Lars (Sundsvall)
– Skälet till varför jag hoppas på Sundsvall goes without saying. Men jag tror inte att vi gör det. Vi kryssar mot Ljungskile medan Häcken vinner lätt mot Sylvia. Jag klarade av det mesta sorgearbete efter debaclen mot J Södra (kvittering minut 92) och Degerfors. Den inhandlade skumpan gick åt som del av sorgearbetet. Nu kan det bara bli bonus om jag har fel. Men någon skumpa inhandlas inte.

Göran (Norrköping)
– Som sagt, så ser jag hellre Sundsvall än Häcken i Allsvenskan. Men jag tror det kommer att bli riktigt tufft på lördag. Giffarna har inte rosat bortamarknaden. Bara 4 segrar och jag tror att det är just seger som krävs. Häcken har varit lite vassare på bortaplan och möter ett klart desillusionerat Sylvia på Parken.

Bosse (LSK)
– För min del väljer jag Häcken, framförallt av två anledningar. Det är närmare till Göteborg och den hemmamatchen, och sedan så är det för Sundsvalls attityd mot David Wilson. Allt som gick fel förra året berodde ju på honom anser dom ju. Man tittar inte på vad man gjorde för fel i övrigt.

Bromme (Åtvid)
– Jag tror att Häcken kniper den sista platsen. Sundsvall får mycket svårt borta mot LSK.



I botten är Sylvia redan uträknade, men sen kämpar tre lag för att undvika den andra nedflyttningsplatsen: Jönköping, Falkenberg och Öster. Vilket av dessa lag ser ni helst lämnar Superettan?

Göran (Norrköping)
– Rent skadeglädjemässigt så är det solklart Öster. Ett antal av deras supportrar var så in i bomben kaxiga innan försäsongen drog igång och pinkade in förstaplatsen redan i december förra året. Ska man se det mer fotbollsmässigt, så är det nog Falkenberg som ska ta klivet ner. Det skulle också vara lite symboliskt, då Falkenberg tog klivet upp i Superettan samma år som IFK ramlade ner. Då är vi tillbaka till de 2 divisioner som skiljde år 2002 mellan IFK och FFF.

Johan (Degerfors)
– Jag säger Öster. De skickade oss ur allsvenskan för tio år sedan och det svider fortfarande.

Bosse (LSK)
– Eftersom chefen är från Jönköping så kan jag ju inte skriva dom. Falkenberg är en bortamatch på lagom avstånd och liksom Ljungskile en mindre etablerad klubb, så därför får dom gärna vara kvar. Så då faller Öster bort på denna uteslutning, även om deras supportrar är trevligast.

Lars (Sundsvall)
– Det är tre helt ok lag egentligen. Men av skäl som publiksiffror, nostalgifaktor och för Superettans bästa hoppas jag att det blir FFF som drar kortaste strået.

Bromme (Åtvid)
– Falkenberg har ju hängt på repet förr, men verkar klara sig i år med mycket pga. av ett helt horribelt domslut i sista minuten mot ÅFF senast, som gav dem en indirekt frispark i ÅFF:s straffområde när Åtvid hade bollen på mittplan. Naturligtvis avgjorde de på den frisparken och är kvar över strecket. Jag hoppas att Öster klarar sig kvar men det ser tufft ut.



Jag tycker det har varit en spännande säsong i Superettan det här året: nykomlingarna Sirius och Bunkeflo har rört om i grytan, medan Öster närmast har kollapsat fullständigt. Hur ser era bud ut på årets överraskning och årets flopp säsongen 2007?

Johan (Degerfors)
– Årets flopp är utan tvekan Öster. Att klappa igenom som man har gjort trodde jag verkligen inte. Då var Örgryte mer min kandidat innan säsongen att kunna vara det stora flopplaget. Årets överraskning… Ja den delas nog av Bunkeflo och Ljungskile. Jag imponeras stort av bådas prestation.

Lars (Sundsvall)
– För mig är årets överraskning Sirius. Trevligt lag som i sina bästa stunder matchade alla lag. Uppsala borde dessutom ha ett lag i allsvenskan. Årets flopp är framförallt Landskrona Bois. Mer så än Öster tycker jag faktiskt. Bois hade en annan, kaxigare svansföring innan säsongen, tycker jag.

Bromme (Åtvid)
– Den största positiva överraskningen är utan tvekan Bunkeflo och den negativa Öster!

Bosse (LSK)
– För mig var det överraskande att Norrköping skulle vara så pass starka. Jag trodde att försvaret skulle vara försvagat, men ”tji” fick jag. Jag trodde även att Åtvidaberg skulle få det tuffare, men dom har varit med länge och oroat.
– Åt andra hållet så är Landskrona en stor besvikelse, jag trodde dom skulle vara med och kriga, men dom har inte gjort det mycket bättre än förra året.

Göran (Norrköping)
– Den stora överraskningen är förstås Ljungskiles avancemang, men som lag måste det bli Bunkeflo. Laget som alla, inklusive mig själv, tippade skull åka ur.
– Öster är ju det självklara valet som årets flopp, men även Landskrona hör till den kategorin. Båda lagen borde ha varit med och slagits om de allsvenska platserna.

Micke Möllermickael.moller@svenskafans.com2007-10-27 13:05:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans