Allsvenska hörnan vill Kalmar FF - men tror IFK Göteborg
Cupmästarna Kalmar FF får gärna ta SM-guldet också, tycker panelen i Allsvenska hörnan. Men samtidigt är de övertygade om att det blir Göteborg den här gången.

Allsvenska hörnan vill Kalmar FF - men tror IFK Göteborg

Allsvenska hörnan föredrar Kalmar som mästare – men tror att det blir Göteborg. Panelen diskuterar också om det är dags för målkameror nu i svensk elitfotboll. Dessutom hälsar alla IFK Norrköping välkomna tillbaka till Allsvenskan, och en majoritet ser att Sundsvall kniper den sista biljetten före Häcken.

I den Allsvenska hörnan hittar ni den här gången Peter Mikkelsen – Himlen är blå, Stefan Kappers – Röda Bröder , Magnus Johansson – Himmelriket och Mikael Öhrn – HIF Ezine. Frågor & protokoll: Micke Möller.
- - - - - - - - - -

Kalmar, IFK Göteborg och Djurgården kämpar om titeln in i det sista. Vem ser ni helst som vinnare och varför? Och det blir väl inte så svårt att räkna ut ditt svar, Stefan?

Stefan (Kalmar)
– Nej, Kalmar givetvis. Varför? För att det vore det bästa för svensk fotboll. Att vi äntligen kan få ut ett lag som på allvar kan vara med och utmana i Champions League. Nej, jag skämtar inte.

Magnus (MFF)
– Egentligen bryr jag mig inte så mycket om vem som vinner när inte MFF gör det. Men i år är det annorlunda – tack vare IFK Göteborg. Finns det något lag som jag inte unnar några som helst framgångar så är det just det laget. Det går så långt tillbaka i mitt liv att det känns som om det kom med modersmjölken. Djurgården eller Kalmar? Får bli Kalmar då. Har inget emot laget, som många andra tycks ha. Men tyvärr lär det bli pyttipanna på Stalingården i morgon kväll. De kan inte missa den här straffen som de har fått. Tyvärr. Och sen är resten av hösten förstörd.

Peter (HBK)
– Jag är på Stefans sida här. Förra året var det Elfsborg, och även om Kalmars chanser ser ut att vara minst sagt i tunnaste laget är det en fröjd att åter se landsortslagen vara en kraft att räkna med i Allsvenskan. Av de två andra vore det antagligen roligare om Göteborg vann – de har en seriös, HBK-doftande ungdomssatsning som också till slut fått spela en större roll i a-laget.

Mikael (HIF)
– Ja du Micke, vad svarar man på en sån fråga? Ska jag svara som HIF:are blir svaret traditionellt: ”Nej, inte Stockholm” och ”Nej, inte Göteborg”. Emellertid upplever jag Kalmar som väldigt gnälliga och kaxiga, i synnerhet som jag har bott i staden i tre år – tre år då HIF var skitt ska tilläggas. Emellertid har Kalmar sympatiska spelare och ledare när man väl träffar dem och snackar med dem. Det är väl mer att de trots allt lever och kämpar med ”smålagskomplexet” som gör att de gnäller lite extra i media.
– Som HIF:are måste jag svara Kalmar, för deras enorma hjärta och slit, men ska man se till guldstriden som neutral vet jag inte vem som har imponerat mest på mig under året. Kalmar fick storstryk i Helsingborg, men vände också på steken jävligt snabbt efter de två 0-5 förlusterna genom att 3-1 slå Djurgården borta. Djurgården spelade ut HIF två gånger om, medan Göteborg var ytterst mediokra i de bägge mötena med HIF. Däremot är Göteborg den vilande bjässen och Djurgården de senaste årens giganter.
– Jag vet inte, men någonstans där inne avtecknar likväl sig IFK Göteborg i guldskrift.



Brommapojkarnas vistelse i högsta serien blev som så många förutspått en kortvarig sådan, även om det var ovisst in i det sista. Örebro och TFF har ju varit de andra båda lagen som krigat i botten. Har ni några bud på varför det blev just BP och inte de andra som åkte ut? Och är det rätt lag som trillar ur serien?

Stefan (Kalmar)
– För att det bara är ett lag som åker ur i år. Under normala omständigheter hade Trelleborg åkt också och ÖSK hade fått kvala. Det handlar helt enkelt om nykomlingar som inte har vare sig de ekonomiska eller sportsliga musklerna för att kunna utmana under en hel säsong. Att det blev just BP är heller ingen slump. Spelmässigt kanske det är det, men tittar man på allt runt omkring i form av arena, publik och organisation så ligger de långt, långt efter.

Mikael (HIF)
– Orutin fäller avgörandet. Trelleborg och Örebro har större erfarenhet av att harva i botten av serien. Rätt lag? Nä, inte som det utvecklade sig. Brommapojkarna gav allt på slutet och tog många tvåpoängare från de större klubbarna när man kryssade titt som tätt. Men så får man också se det som så, att samtliga tre egentligen skulle ha åkt ur om det hade varit samma regler som i fjol (en via kval), så huruvida något av lagen Örebro eller Trelleborg förtjänar sin allsvenska plats mer än Brommapojkarna, njae…

Magnus (MFF)
– ÖSK chockvann mot ett UEFA-cupstänkande Elfsborg, TFF vann mot ett Hammarby utan något att spela för och BP förlorade mot ett guldjagande Kalmar. Det kan ha varit sådana små detaljer och tillfälligheter som avgjorde bottenstriden i år. Hade spelordningen varit en annan hade BP idag kanske varit på säkrare mark.
– Eftersom MFF konsekvent vägrar att vinna mot TFF hoppades jag på att de skulle fara ner där de hör hemma, men så blev det ju inte. Och nu när de har fått Tom Prahl som tränare lär vi inte få fler poäng framöver.

Peter (HBK)
– Det lag som hamnar sist är rätt lag. Det finns egentligen inte så mycket mer att säga. Men jag vore inte mitt vanliga näsvisa jag om jag inte gjorde det ändå. Utan att yvas för mycket över det har jag känt mig säker på att BP skulle åka ur ända sedan förra hösten. Trelleborg hade mer allsvensk rutin, ett stabilare försvar och en envis, defensiv inställning som alltid tjänar förväntade bottenlag väl. Örebro har väl egentligen varit något av en besvikelse; de borde ha kunnat bättre. På förhand framstod de som klart bättre – med facit i hand var de bara lite bättre. BP har en sund inställning när det gäller representationslaget: de ser det verkligen som ett representationslag. Termen antyder att det laget inte nödvändigtvis är det viktigaste i föreningen, utan en del bland andra. Därför sätter man inte allt på spel för att hänga kvar, och därmed har man bättre förutsättningar när, och om, man flyttas ned. Den sortens långsiktighet ser vi inte ofta prov på i elitfotbollen.



I matchen mellan AIK och IFK Göteborg i måndags var det en del diskussioner om Göteborgs mål verkligen var över linjen. Ett mål som aktualiserar diskussionen om det behövs målkameror inom svensk elitfotboll. Eller skall vi bara acceptera dessa moment som en del av spelet – rent av som en del av fotbollens charm? Vad tycker ni?

Magnus (MFF)
– Jag minns när MFF vann mot ÖIS hemma för några år sen. Andreas Yngvesson sköt ett skott som linjedomaren pekade på som inne, medan göteborgarna menade att bollen inte alls hade passerat mållinjen. Och inte ens på tevebilderna kunde man se vad som var rätt eller fel. Då var jag väldigt nöjd med att det inte fanns målkameror (eller chips i bollen). Men rent generellt sett tycker jag att vi helt klart ska införa dem. Det står så mycket på spel, både poängmässigt och ekonomiskt, att en match inte ska få avgöras vad en domare tror sig ha sett. Det finns ingen charm med att förlora på ett feldömt mål. Men det ska räcka med målen. Jag vill inte se avbrott för att diskutera eventuella straffar, fällningar eller offsides. Då får man snart ta en semestervecka för att se en enda match.

Stefan (Kalmar)
– Målkameror kommer att införas, det är ofrånkomligt. Jag vill inte ifrågasätta linjedomarens beslut om han påstår att han är helt säker, men hade han vågat ta samma beslut om det hade varit en direkt avgörande SM-final mellan AIK och Göteborg på Råsunda? Det är för mig inte bara en sportslig fråga utan också en fråga om säkerhet för framför allt domarna i det här läget. Så länge målkamerans roll enbart är till för att fastställa om bollen är inne eller inte så ser jag inga som helst problem med det.

Mikael (HIF)
– Målkameror är lika med spelavbrott. Under början av nittiotalet instiftade man timeout i fotboll?! Visst grämer man sig som fan när ett mål felaktigt räknas, men som du antyder så är det där lite av charmen med fotboll.
– Det är som med dopning inom friidrotten, numera åker folk dit från höger och vänster, men för femton år, och ja ännu längre tillbaka var det en obefintlig kontroll. Hur gör man med gamla rekord? Det är väl klart som fan att alla gamla DDR-friidrottare var dopade, amerikaner likaså, precis som ja, svenska skidlöpare…
– Skulle man gå tillbaka i tiden och kolla gamla avgörande fotbollsmål och ta från lag seriesegrar som i Italien? Nä, så långt skulle det förstås inte gå, men jag menar att fotbollen ska vara lika och rättvis för alla genom tiderna. En sak som målkameror, nä, det blir för stor kontrast mot den gamla traditionella fotbollen som synas av människors ögon, inte kamerors linser…

Peter (HBK)
– Hade det funnits ett enkelt svar hade vi fått se det realiseras för flera år sen. Idén med två domare på banan känns som den bästa alternativa idé som kommit fram. Målkameror vete fasen om jag vill ha. Det förra hockeylånet med timeout, på 90-talet, blev ingen succé. Jag kan inte se att ännu ett spelavbrott skulle ha större förutsättningar att bli det heller.



I samma match får man nog säga att Blåvitts keeper Bengt Andersson var den stora hjälten. 41-årige Andersson storspelade och från Råsundas hemmapublik hördes tunga suckade varje gång han avvärjde AIK:s försök att få hål på nollan. Hur ser ni på målvakterna i era respektive lag? Hur har de skött sig under säsongen?

Peter (HBK)
– Ja, i HBK har vi ju haft några målvakter att bedöma. Magnus Bahne var bäst i serien så länge han var hel. Punkt. Hans skada innebar att luften till stora delar gick ur laget, som redan vacklade efter viktige ledaren Texas fotskada som med facit i hand fick honom att missa halva säsongen. Ersättaren David Lorija har varit skaplig, men tyvärr inte i klass med Bahne. Det ska bli intressant att se hur målvaktssidan i HBK ser ut nästa år. Sahlman har gjort succé i TFF och är vår spelare igen efter säsongen. Av dessa fyra lär två försvinna, men vilka? Bahne och Sahlman – det vore ett målvaktspar att skriva hem om.

Stefan (Kalmar)
– Hos oss har Petter skött sig alldeles utmärkt, tycker jag. På rak arm kan jag inte komma på vare sig några dundertavlor eller direkta plattmatcher från hans sida i år. Det känns lugnt och tryggt med Petter i målet. Matchen mot Elfsborg när han var skadad för första gången i världshistorien var en fruktansvärd upplevelse. Milan skötte sig utmärkt, men fy fan vad nervös jag var.

Mikael (HIF)
– Vår Daniel Andersson är upp och ner varje säsong. Det är dock svårt att se till hans insats specifikt eftersom de många insläppta målen i HIF i år oftast har sin förklaring i det usla försvarsspelet. Men visst är han knackig då och då och skulle må bra av lite större konkurrens. Men tills den konkurrensen finns i laget är han ohotad etta. Och visst fan njuter man av hans patenterade tv-räddningar i match efter match…

Magnus (MFF)
– För min del blir jag inte klok på vår Jonas Sandqvist. Å ena sidan gör han räddningar som inte finns, i match efter match. Ett exempel är bortamatchen mot Helsingborg; då hade jag inte bytt ut honom mot någon annan målvakt i världen. Ren och skär världsklass! Men så helt plötsligt gör han en tavla som inte borde gå att göra på den här nivån. Det har varit några stycken i år, senast mot GAIS. Hade det inte varit för dessa enstaka misstag hade han varit allsvenskans bästa målvakt. Nu vet man inte riktigt var man har honom.



Från Superettan är redan Ljungskile och IFK Norrköping klara för allsvenskt spel 2008. Och på lördag avgörs om det blir Häcken eller Sundsvall som följer med dem upp. Vad har ni att säga om Ljungskile och Norrköping, och vilket av de andra lagen ser ni helst följer med upp?

Stefan (Kalmar)
– Att Norrköping är tillbaka är enbart positivt, det har jag sagt tidigare. Klassiskt lag med stor publik och en rätt trevlig arena. Resten är bara en enda grå massa för mig, helt utan affektionsvärde. Sedan tycker jag ju att Ljungskile är ett skittråkigt lag av samma anledning som många tycker att Kalmar är tråkiga. Jag har inte sett dem spela, jag dömer ut dom ändå och det känns helt okej faktiskt.

Mikael (HIF)
– Att Norrköping kommer upp igen är, precis som Stefan säger, väldigt välkommet. Det är ett traditionsrikt och publikdragande lag, som dessutom har harvat i Superettan alldeles för länge nu. Ljungskile trodde man skulle dratta ner till gärdsgårdsserierna igen efter vistelsen i Allsvenskan för tio år sedan, men icke. Det är mäkta imponerande att man åter igen lyckas ta sig upp i Allsvenskan på de små medel man har.
– Jag ser helst att Sundsvall tar den sista platsen, främst för att tjejen är därifrån och det kan bli en sjuhelsickes bortaresa, men också för att Allsvenskan ska breddas i nordlig riktning.

Magnus (MFF)
– Helt kort kan jag säga att det är roligt att IFK Norrköping är tillbaka, och att jag är djupt imponerad av att den där lilla orten Ljungskile, där det knappt finns en pizzeria, kan komma upp i allsvenskan. Igen. Om laget vet jag ingenting mer än att den där Wålemark som fyllde 50 förra veckan tydligen fortfarande spelar i Ljungskile. Strongt gjort.
– När man som jag inte bor på orten där Malmö huserar får man hoppas på att få så många geografiskt närliggande bortamatcher för MFF som möjligt. Alltså hoppas jag på Häcken. Dit är det bara knappt 7 mil. Sundsvall ligger åtskilligt längre bort. Minst sagt. Så, heja Häcken! Och nästa år hoppas jag på Örgryte och Falkenberg.

Peter (HBK)
– Precis som de andra så tycker också jag att det är roligt att Peking går upp igen, och få faktum har det väl rått sådan konsensus om i fotbollssverige. Ett lag i toppen av maratontabellen, med livlig supporterkultur och stor publik – det är svårt att inte gilla. Ljungskile ger oss HBKare positiva vibbar – det var i avslutningen mot dem HBK säkrade guldet 1997, i en match som slutade 3-0. Ett omen? Sen Häcken eller Sundsvall? Ja, du… FC Gothia-affären satte strålkastarljuset på en annars lite bortglömd fråga: vad ska hända med den enorma resurs Häcken är? De är för svaga för att verka som en egen toppklubb, men har en fin ungdomsverksamhet och, kanske viktigast, en stabil och säker ekonomi. De är en fusion waiting to happen. Sundsvall har en tydligare egen identitet, och ur det perspektivet är de antagligen en roligare klubb att ha i Allsvenskan.

Micke Möllermickael.moller@svenskafans.com2007-10-27 15:10:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans