Popul&auml;rast i Sverige: <br> Vilka utl&auml;ndska lag har flest fans?
Sir Alex Ferguson leder det populäraste laget.

Populärast i Sverige:
Vilka utländska lag har flest fans?

Företaget Sponsor Insight har undersökt vilka utländska fotbollslag som är populärast i Sverige. Det blev engelskt i topp, men även Italien och Spanien är väl representerade. League One-laget Leeds slog sig oväntat (?) in på topp 15-listan.

Att världens populäraste klubb även var etta i Sverige kom knappast som någon överraskning säger Magnus Nyström på SvenskaFans Manchester United-redaktion:

- Sedan typ 1990 så har Manchester United vunnit titel på titel och med de generationer som Sir Alex Ferguson har tagit fram så har nog både en och annan tagit klubben till sitt hjärta, säger han.

Magnus poängterar även att klubbens långsiktiga tänkande säkert gett resultat. Med tränare som Sir Matt Busby och Sir Alex Ferguson har United stått för en kontinuitet som många andra klubbar saknar.

- Manchester United har en speciell historia till Europacupen (och nuvarande Champions League). Vi deltog som första engelska lag i turneringen (1956/57), vi var med om München-katastrofen (1958), vi vann Europacupen som första engelska lag (1968), vi vann en europeisk cup som första lag efter det att engelska lag hade blivit bannlysta efter Heyssel-stadion (1990/91) och vi tog hem Champions League som första engelska lag (1998/99), forsätter Magnus Nyström.

Naturligtvis har även spelarprofiler som Cantona och Beckham dragit sitt strå till stacken:

- Från att England mest varit känd för "tjongfotboll i lera" på 70-talet och in på 80-talet så har vi lyft den en dimension. Vi har haft en organisation under Sir Alex Ferguson som har arbetat med det kommersiella som få har sett tidigare. Vi har vidgat vyerna helt enkelt och hittat nya vägar att marknadsföra vår klubb på. 




Barcelona kom tvåa på listan och tittar vi bara på hur svenskar som säger sig vara fotbollsintresserade har röstat så ligger katalanerna i hälarna på Manchester United med samma %-antal men något färre röster.

Thomas Johansson på Barcelona-redaktionen är lite överraskad:

- Med tanke på hur stort intresset för Premier League är i Sverige, så ja lite grann faktiskt.

Varför är Barça så populära?

- Henke Larsson är nog en anledning till att fler fått upp ögonen för Barcelona. Den massmediala bevakningen i Sverige var enorm under hans tid i klubben. Framför allt charmas ju många av den offensiva spelstilen och de spektakulära spelarna. Överhuvudtaget tror jag det är svårt att ogilla Barça om man inte är färgad på något sätt, avslutar Thomas. 



Alla lag utom ett på topp 15-listan spelar i sitt lands högsta division. Hur kommer det sig att ett League One-lag kan ta sig in på en trettondeplats, är inte det lite förvånande?

- Inte alls. Leeds har sedan storhetstiden på 60 och 70-talet alltid varit ett populärt lag i Sverige. Många av fansen finns nog bland de som var med på Tipsextras barndom. Sedan så hade ju Leeds en liten "storhetsperiod" i slutet av 90 och början av 2000-talet som säkert innebar att många yngre fick upp ögonen för laget, säger Tommy Marklund på SvenskaFans Leeds-redaktion.

Men Leeds har ändå haft stora problem de senaste åren. Varför har man så många fans? 

- Den största anledningen är nog att Leeds varit ett av de bästa lagen i England under de senaste 40 åren, sådant brukar ju locka till sig nya fans. Sedan så tror jag några har lockats av klubbens dåliga rykte, med fult spel och fanatiska fans. Leeds lämnar ingen oberörd, ett lag att älska eller hata. 

***

Vilket internationellt fotbollslag har du störst sympati för? Bas: Svenska folket

1  Manchester U 11%
2  Barcelona 9%
3  Arsenal 7%
4  Liverpool 5%
5  Real Madrid 3%
6  Inter 2%
7  Tottenham 1%
8  Chelsea 1%
9  Juventus 1%
10 Milan 1%
11 Celtic 1%
12 Manchester C 1%
13 Leeds 1%
14 Ajax 1%
15 Roma 1%

Övriga lag: 6 %
Ingen uppfattning/Ej intresserade: 48%

***

Vilket internationellt fotbollslag har du störst sympati för? Bas: Fotbollsintresserade

1  Manchester U 19%
2  Barcelona 19%
3  Arsenal 12%
4  Liverpool 8%
5  Real Madrid 4%
6  Inter 3%
7  Tottenham 2%
8  Chelsea 2%
9  Juventus 2%
10 Milan 2%
11 Celtic 2%
12 Manchester C 1%
13 Leeds 1%
14 Ajax 1%
15 Roma 1% 

Övriga lag: 10%
Ingen uppfattning/Ej intresserade: 11%

***

Källa:
Sponsor Insight har under perioden juli-september 2007 undersökt vilket internationellt fotbollslag som är populärast hos svenskarna. Frågan som ställts är: Vilket internationellt fotbollslag har du störst sympati för? Undersökningen bygger på 1 000 webbintervjuer (riksrepresentativt urval) i åldern 15-75 år. 

Fotbollsintresserade är de personer som, angående sitt intresse, angett en fyra eller femma på en femgradig skala. %-siffrorna är avrundade till närmaste heltal.

John Cederbladinfo@svenskafans.com2007-10-29 14:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans