Börje Andersson ser bakåt och tittar framåt

Börje Andersson ser bakåt och tittar framåt

Det finns enklare saker här i världen än att få stopp på vår fotbollsansvarige Börje Andersson, ett sätt är att stå utanför porten när han kommer ut sent på eftermiddagen från AIK:s kansli.

Hans telefoner ringer oupphörligt under intervjun med hemsidan, hur denne 71-åring orkar med detta höga tempo veckans alla dagar är obegripligt. Han försvarar sig med att säga:
- Ett jättejobb har det varit, men man vill ju att det skall bli så bra som möjligt för spelarna och Väsby som förening.

Kan du beskriva känslan och tankarna efter kvalförlusten mot IK Sirius förra hösten.
- Väldigt deppad, fundersam om framtiden, tog dock bara några timmar så hade en strategi infunnit sig i mina tankar. Nu måste vi starta om och eftersom vi hade ett mindre samarbete med AIK sedan tidigare var det naturligt att ta kontakt med dem och få till ett mycket tajtare samarbete.

Hur kändes det när du stegade in på AIK:s kansli och presenterade vår trupp som då bestod av fyra spelare av ursprungliga 20?
- Det fanns ingen annan möjlighet än att tala om hur läget var.

Så startade samarbetet ”Uppmarschen till Superettan”.

Många var det som skakade på huvudet och menade att Väsby skulle åka ur Division-1 också med dunder och brak.
- Alla hade fel, men nog fanns det ett fåtal som trodde på oss.

Samarbetet har ju fungerat ypperligt under säsongen, blir det en fortsättning även kommande säsong?
- Jodå, båda klubbarna är ense om ett långsiktigt samarbete som kommer att utökas i framtiden.

Finns dom som tycker att du sålt Väsbys själ till AIK, håller du med om det?
- Absolut inte, jag har brytit till det jag kunnat, förresten vad var alternativet när vi stod där med fyra seniorspelare?

AIK:s Leif Karlsson, ungdom och utbildningsansvarig är den som arbetet ihop konceptet med Börje, han konstaterade så här på Väsbys avslutningsfest:
- Jag har minsann fått lära mig varför han kallas "Brytar-Börje".

Ett nog så gott betyg från AIK.

När började du förstå och tro att vi kunde nå Superettan igen?
- Träningsmatcherna gick ju inget vidare, jag kände dock att det fanns kapacitet i gruppen för övre halvan av serien. 1-0-segern i hemmapremiären mot Västerås var nog något av ett startskott och succesivt gick det bättre och bättre under säsongen.

Om vi lämnar säsongen som varit och konstaterar att den blev en pangsuccé och hoppar in på kommande säsong 2008, hur ser det ut?
- Truppen är ju så pass bra att med några nya skall vi kunna kriga på övre halvan av Superettan.

Du har ju sålt Walid Atta Saihou Jagne till AIK, två av våra bästa spelare, varför undrar folk?
- Många klubbar har hört av sig om våra spelare, samarbetet med AIK är ju en fråga om att ”ge och ta” så därför var det naturligt att släppa dom båda när AIK ville ha dom.

Vilka kommer och går i truppen?
- På ledarsidan kommer Lennart ”Lelle” Moström från AIK:s juniorsida att ersätta Björn Wesström. Han blir assisterande tränare till Mikael Stahre. Ny fystränare blir Johan Christoffersson som ersätter Erik Börjesson. Ny lagledare är ”nästan” klart. Spelare som är klara för nästa säsong: Daniel Johansson, Gabriel Petrovic, Omar Jawo, Peter Motas, Mikael Wentzel, Brwa Nouri, Bilel Ghemri, Alieu Jagne, Admir Catovic och Patrik Manzila. med flera. Några nyförvärv av Allsvensk klass finns också, men inga namn ännu, tycker Börje.

Vad händer nu i träningsväg?
- 5 november flyttas verksamheten till Råsunda och Skytteholm där vi kommer att testa nya spelare. Väldigt många är det som anmält intresse att få provträna med Väsby - hoppas dom är bra. 15 november blir det en träningsmatch mot IFK Sollentuna där endast provspelare deltar. December är alla lediga och träningen startar igen den 7 januari.

Var kommer vi att spela våra hemmamatcher kommande säsong, Vilundavallen är ju en stor arbetsplats i två år framåt?
- Det blir problem, det är upp till kommunen att se till att SvFF godkänner Vilundavallen för spel i Superettan.

Kommer du att fortsätta som fotbollsansvarig även nästa år?
- Kan inte svara på det just nu. Kommer förstås att fixa spelarkontrakt och olika sysslor. Man vill ju vara med i AIK samarbetet som är oerhört intressant.

Bra, då vet vi att ”Brytar-Börje finns med även i fortsättningen.

Har du något budskap till våra läsare och vår publik?
- Jag hoppas verkligen att publiken kommer och stöttar oss i större skaror nu när vi åter är i Superettan, Häcken, Åtvidaberg, Örgryte och Landskrona Bois är några av de lag som Väsby United stöter på nästa säsong.

Intervju: Roy Rosenback
Foto: Saihou Jagne (från avslutningsfesten)

Niklas Sahlén2007-10-31 20:21:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna