Silly Season 07/08

Silly Season 07/08

Allsvenskan är över för den här gången. Men nu börjar den nästan lika intressanta säsongen, "Silly Season". F5-knapparna går varma över hela Sverige och vi försöker sammanställa de rykten som gäller Hammarby.

Klara nyförvärv: 

Rami Shaaban (Fredrikstad)
Och så äntligen blev han klar. Många turer - extremt lång väntan. Till slut fick vi vår belöning. Den svenske landslagskeepern Rami Shaaban skrev på ett femårskontrakt med Hammarby och det känns onekligen helt underbart.

Freddy Söderberg (IFK Värnamo)
187 cm lång, 23 årig anfallare som gjorde 23 mål i division 1 Södra för sitt Värnamo under 2007. Han har skrivit ett treårs-kontrakt och beskrivs som en teknisk, målfarlig och stark spelare. Freddy ansluter till truppen när allt drar igång efter årsskiftet.

Kristoffer Björklund (Brommapojkarna)
Den 29årige målvakten skrev idag (12/12-07) på för Hammarby. Björklund kommer närmast från BP men har ett förflutet i bajen som pojk och juniorlagsspelare. 

Claudio Dadomo (Argentinos Juniors)
Eguren lyckades övertala sin gamla klubbkamrat  Claudio Dadomo att komma hit. Dadomo är vänsterytter alternativt vänsterback och 25 år. Efter att ha genomgått olika fystester och provtränat under en veckas tid har han nu skrivit på. Kontraktet sträcker sig till sommaren med option på förlängning. 

Klara förluster: 

Sebastian Eguren (Villarreal)
Eguren lånas (hyrs) ut på sex månader. Därefter finns det en överrenskommelse om Villarreal vill köpa loss "Sebban". Naturligtvis en tung förlust för Hammarby. Det är en av allsvenskans bäste mittfältare vi pratar om och han kommer självfallet att saknas. Samtidigt vet vi att detta är Sebastians stora dröm och vi pratar trots allt om den spanska ligatrean! Stort!

Gunnar Thor Gunnarsson (Norrköping)
Den isländske vänsterbacken lämnar Hammarby efter två säsonger för att spela hos nykomlingen IFK Norrköping.
"Dubbel-Gunnar" hade svårt att ta en plats i Tony Gustavssons Hammarby och i år var han tredje eller fjärdeval på sin position.

Benny Lekström (Brommapojkarna)
Benny blev målvakten som fick lämna Hammarby, tränarstaben valde att satsa på Erland Hellström istället. Antagligen bara för att Erland har ett längre kontrakt.
Benny var en av fyra målvakter i årets Hammarby som fick speltid, och stundtals gjorde han det bra.
Någon ny klubbadress är inte klar ännu, men Benny har tidigare sagt att han siktar på Allsvenskan.

Heidar Geir Juliusson (Återvänder till Island)
Den unge anfallaren fick inget förlängt kontrakt hos Hammarby. Heidar tog aldrig en ordinarie plats i laget och gjorde bara ett allsvenskt mål.

Joakim Jensen (Qviding)
Den långe mittbacken får inte förnyat kontrakt. Jensen kom till klubben under sommaren 2005 men fick aldrig något förtroende från Anders Linderoth eller Tony Gustavsson.
"Jocke" valde i hård konkurrens med ny-uppflyttade Ljungskile och Örgryte att representera Qviding. Det är bara att lyfta på hatten och tacka Jocke för tiden som varit. Tempot i Superettan kommer att göra honom till kung.

Toni Nhleko (Free transfer)
"Tunge Toni" lyckades aldrig i Hammarby och har nu kommit överens med klubben att riva kontraktet. 

Isak Dahlin (Gröndal)
Den unge försvararen Isak Dahlin kommer att bli utlånad till division 1-laget Gröndal. Detta för att få tillgång till bättre matchträning. Isak har dock ett utlåningsavtal som ger Hammarby rätten att "ta tillbaka" honom om det t.ex. uppstår ett skadeläge.

Rykten in: 
Pär Eriksson, Carlstad United

Den 20-årige Eriksson provtränade med Hammarby i början av mars och huruvida han erbjuds något kontrakt är i dagsläget oklart. Han fick inte chansen att visa upp sig i någon av de träningsmatcher som laget spelade.

Rykten ut:
Louay Chanko
Efter mittfältarens succésäsong så har flera europeiska klubbar visat intresse för Chanko.
Enligt Sport-Expressen så har en Champions League klubb lagt ett bud på upp emot 20 miljoner för "Lollo".
- Jag kan bara säga att jag trivs väldigt bra i Hammarby, med fansen och killarna i laget, sa Chanko till Expressen den 16/10-07. Kanske får Lolo konkreta bud på sig när transferfönstret öppnar i sommar?

Erkan Zengin
I början av säsongen var det turkiska storklubbar som ville ha den unge högermittfältaren. I somras var det franska Lille. Sen dess har det varit rätt tyst om Erkan, men det känns inte som en omöjlighet att han lämnar redan i vinter.

Rykten växte igår fram att Zengin är påväg till franska Nice. Sportbladet skriver idag (19/12-07) att Nice har erbjudit Hammarby 10 miljoner för mittfältaren. 
- Jag vet inte vad som händer. Bajen är ett bra lag och har gjort mycket för mig. Jag hoppas att det löser sig med något bra, säger Zengin.

Den 3/1 meddelar Erkans agent att intresset från Nice aldrig lagt något bud men att det däremot finns ett konkret intresse från turkiska klubbar.

Paulinho
Brassen har fått se sina landsmän flytta från Sverige och bli högavlönade stjärnor. Även Paulinho vill iväg till en större liga och tidigare i höstas skrev Fotbollskanalen.se att Hammarby anlitat en agent för att få brassen såld, något som dementerades från både Paulinhos och Hammarbys sida.

Expressen skrev den 23/12-07 att Paulinho var klar för en klubb i Qatar, enligt Expressen så skulle Hammarby få c:a 15 miljoner för anfallaren.
I Sportbladet så dementerade informationschefen Urban Rybrink samma nyhet, medans Paulinho sa att han hoppades att allt skulle vara klart den 5 Januari. 

- Vad jag vet finns det inget intresse från Qatar för Paulinho, säger Lasse Eriksson till City (4/1-08).

Erland Hellström
Den andra sejouren i Hammarby har blivit lika tung som den första. När han inte varit skadad har han suttit på bänken, och när han väl fått chansen så har han blivit skadad. Gamla klubben Assyriska har visat intresse, men med tanke på den nya skadan Erland dragit på sig så lär han bli kvar i Hammarby även 2008.


Avskrivna rykten:

Eddie Gustavsson, Lyn

Den föredetta Norrköpingsmålvakten är enligt Sport-Expressen påväg tillbaks till Allsvenskan, och Hammarby ska vara mest intresserat.
– Jag har haft en bra dialog med Hammarby under flera år. Men det har aldrig blivit något, sa Eddie till Sport-Expressen den 26/10-07 

Kommentar:
Känns mer trolig än Shaaban. Eddie var en av Allsvenskans bästa målvakter innan han lämnade och skulle ha stora möjligheter att bli förstekeeper på Söderstadion. 

Temesgen Berhane, Västerås SK
19 årig teknisk anfallare som även han provspelat under hösten. Räknas som en av VSK:s största löften och har kontrakt till 2010. Lär med andra ord inte bli gratis även om Peter Markstedt är VSKs sportchef. Gjorde 12 mål på 18 matcher i Norr Ettan under förra säsongen.

Kommentar: Tveksamt om det är aktuellt, känns som om Freddy Söderberg tog hans eventuella plats. Mer troligt att detta är en spelare Bajen har på "listan" inför framtiden. Om han värvas så lär han hamna i HTFF till en början.

Lennart Sandahl, IFK Sundsvall
19-årig målvakt som provspelat under hösten. Han säger till Sundsvalls tidning att han fortfarande väntar på ett besked från Hammarby.

Kommentar: Med Rami, Poppen och Moussan så skrevs Sandahl av.

Noor Sabri Abbas Hassan, Mes Kerman
Iraks landslagsmålvakt och till lika en av asiens bästa målvakter, dessutom endast 23 år. Uppenbarligen är han ev på väg till en svensk klubb och när det gäller målvakter så är Hammarby alltid ett möjligt alternativ. Var tidigare aktuell för Giffarna.

Kommentar: Se ovan

Olof Hwidén-Watson, Odd-Grenland
Svenskt norgeproffs som kan spela både i anfall och på mitten. Hammarby hörde av sig till Olofs agent men är numera inte aktuella.
 

Mathias Hugosson,
Gefle 
Kan helt avskrivas då han har skrivit ett nytt tvåårs-kontrakt med Gefle IF

David Johansson
Norska klubben Fredrikstad har enligt Aftonbladet visat intresse för David Johansson. Den norske sportchefen säger: "Vi ska ta kontakt med Hammarby".
Fredrikstad har senare låtit meddela att man inte kommer att värva David Johansson.

Johan Dahlin, Lyn
Är klar för Trelleborg

Anton Andersson, IFK Luleå
Har skrivit på ett kontrakt med GIF Sundsvall. Hammarby erbjöd även dom ett kontrakt men då hade Andersson fått börja i HTFF.

- Vi är inte ledsna, han är inte unik på något sätt, säger förhandlingschef Thomas Andersson. 

David Wikström, Västerås SK
Ung målvakt som provspelade mot Örebros reservlag. Hammarby vill ha tre målvakter till nästa säsong och Wikström är enligt Tony bara ett av många namn.

Johan Oremo, Gefle
Gefles succéman Johan Oremo är påväg till alla Allsvenska klubbar om man får tro på kvällstidningarna. Fotbollskanalen.se hävdade i november att Hammarbys lagt ett bud på fem miljoner som förkastats av Gefle. Efter det handlade allt om DIF och HeIF innan Johan för att det ändå är tryggast att bo kvar hemma hos föräldrarna i Gävle.

Edis Djugumovic, IFK Malmö
16-årig mittfältare som enligt sin agent jagas av halva Allsvenskan. I första hand är det AIK och Helsingborg som jagar spelaren men även Hammarby, Halmstad och Landskrona är intresserade skriver Sportbladet den 15/11-07. Edis, med en (1) div 1-match på meritlistan, bestämde sig för att stanna en säsong till i IFK Malmö innan han drar vidare till Inter Milan eller motsvarande.

Söderst@ben2008-03-09 14:45:00

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!