Syrianska FC – en bild av dagens Sverige

Fans i fokus har landat hos Syrianska FC:s Daniel Yalin. Läs allt om ”invandrarklubben” som i själva verket är en spegelbild av dagens Södertälje och svenska samhället i stort.

Jag har förstått att någonstans är valet av klubb i Södertälje naturligt (Syrianska eller Assyriska), men hur då?
– Valet av dessa två klubbar har inte bara med fotbollen att göra, utan kan även kopplas till vår identitet. Vårt folk hade i samband med invandringen till Sverige under 1970- och 80-talet föga kunskaper i vår historiska bakgrund då vårt folk inte hade samma möjligheter att studera som den övriga befolkningen i Turkiet t ex. Detta skapade förvirring hos gruppen när svenska myndigheter tillfrågade var dem kom ifrån och vilken folkgrupp de tillhörde. Vissa sa att dom var ättlingar till araméerna medan andra påstod att man tillhörde det assyriska folket. Detta skapade en uppdelning bland folket där man så småningom skapade Assyriska föreningar och Syrianska/Arameiska föreningar runtom i landet.

– Valet av klubb härleds ofta till vad man väljer att kalla sig. Kallar man sig syrian, vilket en stor* majoritet av vårt folk gör, så känner man sig som en supporter till Syrianska. Väljer man istället att kalla sig för assyrier så känner man denna koppling till Assyriska istället. Det ska tilläggas att det även finns neutrala personer som går på båda lagens matcher, utan att särskilja dessa åt. Oavsett vilken benämning vi väljer att anamma så tillhör vi i grund och botten samma folk, vilket är det viktigaste att betona.

– I en familj kan det t ex vara så att den ene brodern håller på Assyriska medan den andre väljer att stötta Syrianska. För många kan det vara svårt att veta på vilken läktare man väljer att ställa sig under dessa derbymatcher. Det som avgör slutligen är nog vad man helst föredrar att kalla sig, assyrier eller syrian.

– Vare sig man är svensk eller har annan nationalitet så har man någon samhörighet med något av lagen i staden. Båda klubbarna har ett starkt stöd och framgångsrika fotbollsakademier. Sedan klubbarna startades har man jämförts med varandra på alla möjliga områden och när lagen möttes var det så heta känslor och stort engagemang på läktarplats att svenskarna förundrade sig över om dom möjligtvis befann sig på en cupmatch i Sydamerika. Bara för att klargöra att detta inte bara handlade om ett vanligt derby utan mest om prestige så har en äldre spelare förklarat det så här:

”Om vi hade förlorat en derbymatch så ville inte spelarna visa sig ute på stan under 1 veckas tid, detta på grund av att man kände skam över att ha förlorat och inte klarade av att hånas av andra lagets supportrar”.

– Då kan ni förstå att dessa matcher är mycket prestigeladdade!



Vad innebär ett supporterskap till Syrianska FC?
– Att vara en Syrianska-supporter innebär mycket mer än bara fotboll! Syrianska är mer än en klubb. För mig känns Syrianska FC som en del av min vardag. När klubben gör framsteg mår man toppen, och vice versa. Det handlar mycket om fotbollsprestationen på planen självklart. Men det finns mycket annat också. Passionen och känslan runtomkring fotbollen påverkar väldigt mycket. Just det här lilla extra runtomkring skiljer Syrianska från många andra klubbar. För oss Syrianska-supportrar är det inte bara att gå på en vanlig fotbollsmatch, till skillnad från många andra supportrar. För oss betyder det mycket mer än så. Jag skulle vilja citera den legendariske Liverpool-coachen Bill Shankly:

”En del människor tror att fotboll är en fråga om liv och död. Jag avskyr den inställningen. Jag kan försäkra Er om att det är mycket allvarligare än så.”

– Alla ska känna sig välkomna att vara supporter till Syrianska och känna tryggheten under den syrianska örnens beskydd. För övrigt ses Syrianska av många som syrianernas landslag. 



Jag tycker att det är oftare som jag har läst att Syrianska skulle vara bättre än Assyriska. Är det någon form av lillebrorskomplex, eller hur vill du förklara det sportsliga förhållandet mellan Syrianska och Assyriska?
– Sedan klubbarna startades har man jämförts med varandra om vilket lag som är bäst. För att avgöra en sådan fråga brukar man nämna alla inbördes möten och där är det faktiskt så att Syrianska vunnit flest inbördes möten och tre raka derbysegrar senast.

– Så i det avseendet behåller Syrianska fortfarande tronen som bästa lag i staden. Vill man däremot jämföra fotbollsframgångar ligger Assyriska bättre till. Rent tabellmässigt så hade Syrianska vunnit serien om det inte vore för förbundets hårda straff mot klubben. Ett straff är befogat då det slarvats med viktiga papper av någon anledning, men att döma en klubb så hårt, trots att Syrianska bevisar att man gjort detta omedvetet, är bara löjligt.

– Det är bara en tidsfråga innan klubben når elitfotbollen. Man har spelat två kvalmatcher till Superettan då man vann div 2-serien. Men reglerna var sådana att seriesegraren var tvungen att vinna kvalet och där föll man tungt två gånger. År 2007 blev året då förbundet avgjorde div 1 Norra-serien på ett grymt och orättvist sätt. Men Syrianska ger aldrig upp och snart kommer vi se till att ge eko över hela landet när våra underbara rödgula supportrar firar en plats i Superettan.



Om det inte hade varit för poängavdraget skulle Syrianska ha spelet i Superettan nästa år. Vad skulle ett avancemang till Superettan betyda för en supporter till Syrianska?
– Att avancera upp till Superettan har alltid varit en dröm för många. Syrianska har mycket att tillföra svensk fotboll med sin tekniska, underhållande och snabba fotboll...

– Anfallsglad fotboll när den är som bäst kännetecknar lagets spel och när laget är i form kan vilket lag som helst slås. Den 12:e spelaren har alltid varit, är och förblir ovärderlig för att Syrianska ska lyckas nå framgångar.


Hur är det att vara supporter till en ”invandrarklubb”?
– Ryktet säger att Syrianska FC är ett invandrarlag, sanningen är att Syrianska FC motsvarar dagens Södertälje och det svenska samhället i övrigt. Ett mångkulturellt samhälle där många olika nationaliteter lever sida vid sida.

– Även om majoriteten på läktarna är människor med syriansk bakgrund, så börjar detta varieras allt mer med tiden med människor av annan bakgrund och nationalitet. Syrianska är ett lag för alla oavsett ursprung och vi är väldigt hedrade över att så många av olika bakgrund/nationalitet stolt vill bära vår rödgula matchtröja.

– Hos supportrarna finns en stor hunger och törst efter framgångar. Att identifiera sig med Syrianska är en speciell känsla för oss, en känsla av gemenskap och respekt till varandra. Familjekänslan i klubben är svår att ersätta och det vittnar många spelare om som valt att stanna kvar i klubben trots att man haft möjligheten att spela betydligt högre upp i seriesystemet.

– Att Syrianska FC är en klubb för Södertäljebor är idag missvisande då klubben har ett stort antal supportrar i andra städer som helhjärtat stöttar laget på olika sätt. Stödet från andra städer vittnar om den gemenskap man känner över att tillhöra detta folk.

– Det är även härligt att se att den syrianska fotbollen lockar till sig många tjejer som älskar fotbollen och är lika engagerade i allt som har med klubben att göra. Detta bådar gott inför framtiden.

– Kärlek, passion och stolthet är tre ledord som kännetecknar klubben och relationen till supportrarna.



Har man mer att bevisa som supporter till Syrianska än som supporter till, till exempel AIK? Är mer av bedrift att ta sig upp i seriesystemet om man heter Syrianska än tex Vasalund?
– Vi har alltid mer att bevisa, för att vi är så otroligt ivriga och verkligen vill ingjuta hopp och glädje för andra liknande lag och framför allt svenska folket att det är verkligen möjligt att vara en framgångsrik klubb både sportsligt och administrativt trots stämpeln som invandrar klubb!

– Många har idag fördomar om vad det innebär att spela i en invandrarklubb, fråga bara Thom Åhlund som upplevde raka motsatsen när han först kom till Syrianska:

”Jag hade några jättebra år i klubben och tyvärr har många förutfattade meningar om invandrarlagen som jag inte alls upplevde under min tid i klubben. Tvärtom kände jag en trygghet och bemött med stor respekt hos hela den Syrianska folkgruppen.”

– Tidigare hyste jag irritation mot olika lags supportrar som skyllde förluster på domarens insats. Men det krävs inget geni för att i vissa matcher uppleva att domaren är emot ens lag. Det ska nämnas att dom flesta domare gör ett bra jobb under matcherna. Men dock finns det undantag där domaren helt avgör matchen, det har vi fått uppleva i både kvalmatcher och seriematcher som mot Vasalund senast.

– Att det är tufft att lyckas som invandrarklubb är knappast något nytt. Fallet hos förbundet om olicensierade spelare har skakat klubben trots att man lyckades bevisa att man inte ”fuskat” medvetet. Men förbundet väljer ändå att strunta i sina egna föreskrifter där vi kan läsa följande:

”för att poängavdrag skall nyttjas krävs det att den felande klubben har fuskat medvetet”.

– Detta har aldrig varit Syrianskas syfte och både spelarna och klubbarna visste att dom tillhörde Syrianska. Det framkom till och med i förbundets officiella hemsida att några av dessa spelare var klara för Syrianska. Vad det beror på att förbundet väljer att tilldela ett så hårt straff och gå emot sina egna föreskrifter överlåter jag läsaren att reflektera över själv.



Hur är förhållandet som supporter till Syrianska, till gamla spelare i klubben? Jag såg att ni bland annat hade en intervju med Suleyman Sleyman i Hammarby på Syrianska FC och beskrev honom som Syrianskas stolthet. Något som skulle vara helt främmande för till exempel en HIF-supporter att säga om en gammal HIF-spelare som spelar i en annan svensk klubb.
– Syrianska vill inte hindra spelare från att lyckas nå en högre fotbollskarriär. Klubben har fostrat flera duktiga fotbollsspelare som alla lyckats i allsvenskan och utomlands. Våra spelare som lämnar klubben för att spela högre upp respekterar oss och tvärtom. Dom väljer att lämna klubben enbart då man har chansen att utvecklas som fotbollsspelare. Men deras hjärta förblir rödgult och alla våra stjärnor vill avsluta sin karriär i moderklubben av kärlek och respekt.

– Våra spelare på högre nivå följer klubben på olika sätt kontinuerligt och har fortfarande god kontakt med både klubbledning och supportrar. Exempelvis fick Louay Chanko och Suleyman Sleyman ett speciellt välkomnande när dom mötte Syrianska FC i en träningsmatch inför säsongen 2007 på Södertälje Sportarena.

– Syrianska folket stöttar alltid sina spelare och hoppas att dom ska nå nya framgångar. Sharbel Touma hade t ex en egen klack under sin tid i FC Twente och det måste ha styrkt honom oerhört under matcherna.



När man väl läser om Syrianska i medier känns det som om det handlar om bråk och stök. Hur vill du kommentera det?
– Detta är inte alls en rättvis bild av klubben på något sätt. Stök och bråk har förekommit genom åren, men sättet man framställt det på i media har varit överdrivet och ibland påståenden helt tagna ur luften. Media har en viktig uppgift, att framställa nyheter för läsarna så sanningsenligt som möjligt. Vill man däremot ”krydda på” med icke-sanna påståenden för att sälja fler exemplar av tidningen så är det bara dålig journalistik!

– Tvärtom skulle jag vilja framställa Syrianska FC som en förebild för andra större klubbar. I klubben har man t ex kunnat arrangera ett mycket väl genomfört säkerhetsarbete under derbymatcherna mot Assyriska som lockade storpublik. Det talades om högriskmatch och att det skulle bli kaos när lagens supportrar drabbade samman i kravaller. Men istället slutade det hela i underbara fotbollsfester tack vare båda klubbarnas arrangemang. Varför lyfts inte sådant fram ännu mer i media kan man undra?

– Det förfaller att media rätt så ofta tenderar att mer eller mindre utnyttja faktumet att man är ett invandrarlag. Konsekvenserna och utfallet blir oftast förödande när rubrikerna får större proportioner och publiciteten blir mer överarbetad i förhållande till de incidenter som inträffar.

– Se bara på den senaste händelsen kring Syrianskas match mot Västerås där det i media framställdes som om kaos utbröt på plats med kravaller och storbråk. Detta medan bägge lagens tränare bekräftar att så inte var fallet utan att man förstorat upp händelsen avsevärt i olika medier. Hade det varit 100-200 supportrar i storbråk, vilket det påstås i media kan jag garantera att flera supportrar hade fått uppsöka vård efteråt. Men ingen skada rapporterades efteråt, vilket får en att betvivla sanningshalten i medias rapportering.



Hur stor tillväxtpotential har Syrianska som klubb såväl vad det gäller det sportsliga och publikmässigt?
– Intresset kring klubben är välkänd och gäller alla syrianer såväl i Södertälje som runt om i Sverige! Syrianska är på frammarsch, det har de senaste fem årens resultat bevittnat om väldigt tydligt. Jag är övertygad om att avancemanget till ett högre seriesystem skulle genera större publik och fortsatt ekonomiskt tillväxt för klubben.



Hur ter sig supportandet till Syrianska före, under och efter match?
– Personligen brukar jag tända ett ljus i kyrkan inför matcherna. Det är en trygghet att överlämna resultatet i Guds händer och veta att oavsett hur det slutar så finns det ett syfte bakom det hela. Det är självklart surt att förlora kvalmatcher, men jag tror att detta kan styrka och härda oss ännu mer framöver. Det påminner om syrianen Abgar Barsom sätt att se på det hela:

”När min karriär satte fart ville jag ha något nära mig, min tro och mitt syrianska/arameiska folk. Dessa två är det viktigaste för mig. Med dem nära mig känner jag mig trygg.”

– Men det är väldigt individuellt hur man värmer upp. Men dom flesta samlas i Syrianska Föreningen i stadsdelen Geneta i Södertälje och laddar upp genom att dricka och umgås tillsammans och få till en skön stämning inför matchen. Självklart beror det lite på vilka matcher det handlar om. I derbyt mot Assyriska var det mycket liv i hela Södertälje där Syrianskas stora antal busslaster från olika städer hade samlats på olika delar av staden och visade sin kärlek till klubben genom att sjunga och skrika på stadens gator. Men även här gick allt lugnt till trots att matcherna mot AFF ses som Sveriges hetaste derby (inte rent publikmässigt, utan sett till engagemang, känslor och prestige). Inför dessa matcher är det nog en del sömnlösa nätter för den mest inbitne supportern från båda lagens supportrar. Bägge lagens fans vill slippa den pinsamma ”förnedringen” av det andra lagets supportrar vid en eventuell förlust. En vinst i detta läge är viktigt ur flera aspekter. Det stärker spelarna oerhört att känna ett sådant massivt publikstöd och dessutom ta över titeln som bästa lag i staden.

– Inför derbyt mot AFF som inte hade spelats på 18 år valde cirka 150 trogna rödgula supportrar att infinna sig på Syrianskas träning och överraska spelarna. Med bengaler, rökbomber och konfetti valde man att peppa upp spelarna och öka deras självförtroende efter den svaga inledningen på serien. Med sång, skrik och trummandes på trumman fick man igång spelarna ordentligt och överraskningen från fansen blev för mycket för vissa spelare som fick hålla tillbaka tårarna.

– Seriens bästa och mest engagerade supportrar betyder oerhört mycket för klubben och spelarna.

- - - - -

* Källa: SIOS - Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige (www.sios.org)
Assyriska Riksförbundet: 9221 medlemmar
Syrianska Riksförbundet: 18923 medlemmar

Mikael Öhrnmickael.moller@svenskafans.com2007-11-07 14:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans