Silly Season 07/08 (uppdaterad 17/2)
Bobbie, här till höger i GAIS-tröjan.

Silly Season 07/08 (uppdaterad 17/2)

Vi nollställer värvningsbarometern och laddar om procentsatserna till vinterns långa Silly Season. Nya, färska rykten och spekulationer men också ett par bekanta. Fönstret öppnar i januari men Forum 1891 är självklart med redan nu. Uppdateringar i rött.

Det spekuleras i allt möjligt vad Djurgården ska värva härnäst - allt från ytterbackar till spelskickliga mittfältare, just nu ligger Bobbie Friberg Da Cruz nära Djurgården enligt Sportbladet.
- I första hand är det på det offensiva mittfältet vi behöver förstärkningar. Sen skulle jag gärna se en till högerkantspelare som kan spela både i försvaret och på mitten. Därefter eventuellt ytterligare en förstärkning till mittfältet, sade Djurgårdens tränare Paul Lindholm till Forum 1891 den 13/2.

Klara nyförvärv:

Namn: Tommi Vaiho 
Ålder: 19 år
Position: Målvakt
Från: Värtan (lån)
Kommentar: Återvänder från Värtan där han varit på lån och kommer försöka slå sig in som Djurgårdens andremålvakt under kommande säsong.


Namn: Per Johansson
Ålder: 18 år
Position: Vänsterback/-mittfältare
Från: BK Forward (lån)
Kommentar: Var given i BK Forwards A-lag som slutade femma i Division 1 Norra. Missade endast fem matcher på hela säsongen pga småskador och landslagsuppdrag. Dessutom mycket speltid i P89-landslaget: totalt sju matcher och ett mål denna säsong, både som vänsterback och -mittfältare. Spännande talang.


Namn:
Sebastian Rajalakso
Ålder: 19 år
Position: Yttermittfältare/anfallare
Från: Enköping SK
Kommentar: Spås en ljus framtid och ska redan första säsongen vara med och slåss om en plats i startelvan. Har haft en framträdande roll i Enköping säsongen 2007 som målskytt och blir spännande att följa i Djurgården.
- Sebastian har utvecklats enormt och kommer att bli en av de mest intressanta spelarna att följa i Allsvenskan, säger klubbdirektören Bosse Andersson till Djurgårdens hemsida.
- Läs mer -

Namn: Martin Andersson
Ålder: 25 år
Position: Ytterback/Mittfältare
Från: Enköping SK
Kommentar: En allroundkunnig mittfältare som fungerar på flera positioner. Värvades i samma veva som Rajalakso och var Enköpings viktigaste spelare. Agerar mestadels defensiv mittfältare men testades som offensiv mittfältare i en U-lagsmatch för Djurgården.
- Läs mer -

Rykten, nyförvärv:

Namn: Bobbie Friberg Da Cruz
Ålder: 26 år
Position: Högerback/-mittfältare 
Klubb: GAIS
Sannolikhetsbedömning: 60%
Kommentar: Kan mycket väl vara Djurgårdens nya högerback.
Enligt Sportbladet har Djurgården var i kontakt med GAIS högerytter. Bobbie är näst intill en Lance Davids-kopia; snabb, teknisk och kan spela på exakt samma positioner. Den nyblivne 26-åringen är i grunden en offensiv högerback men har tagit klivet upp på mittfältet i GAIS på senare säsonger. I fjol blev han lagets bästa målskytt med fyra baljor. I Djurgården lär han i första hand vara tänkt som högerback; ej mittfältare, tror vi.
– Jag har haft ett snack med DIF:s klubbdirektör Bosse Andersson, säger Friberg da Cruz.
 

Det skall tilläggas att Bobbie är i kontraktsbråk med GAIS och sannolikt borde fås mot ett överkomligt pris.

Namn: Pontus Farnerud 
Ålder: 27 år
Position: Mittfältare
Klubb: Sporting Lissabon 
Sannolikhetsbedömning: 10%
Kommentar: Pontus Farnerud har varit ett intressant namn för Djurgården en längre tid. Landskronafostrade Pontus tog steget ut i Europa till Monaco som 18-åring men lyckades aldrig etablera sig i A-laget. När han bytte till Strasbourg 2004 var Djurgården ute efter den U21-meriterade mittfältaren men fick nobben. Nu befinner sig Pontus i Portugal men får skralt med speltid, och saknar Allsvenskan. Moderklubben Landskrona är dock inte ett alternativ.
- Däremot vet jag att AIK och Djurgården har hört sig för. När jag beslutar mig för att lämna Sporting kommer jag lyssna på alla klubbar som är intresserade, säger Farnerud till eurosport.se.
- Läs mer -

Pontus har dock fått en hel del speltid på sistone, dessutom i viktiga matcher och priset på mittfältaren uppges ligga på upp mot 20 miljoner, enligt källor. En orimlig övergångssumma för en svensk klubb.

Klara förluster:

Namn: Dennis Boskailo
Ålder:
19
Position: Mittback 
Kontrakt till:
2009-12-31
Transfer: Lån t.o.m. 31 oktober 
Kommentar: 
Avslutade förra säsongen som lån till Sylvia. Många klubbar från Superettan och allsvenska nykomligen Ljungskile visade sitt intresse för mittbackstalangen. Men valet föll på Falkenbergs FF, laget som med nöd och näppe klarade sig från degradering från Superettan. Här utlovas stor speltid, men frågan är hur utvecklande det är att spela i ett bottenlag tillhörande Superettan?
- Detta är ett välkommet nyförvärv för FFF, som gör att konkurrensen blir tuffare och kunnandet i truppen större, meddelar Falkenberg på sin hemsida.
 
Namn: Christoffer Karlsson
Ålder: 19
Position: Mittfältare
Lånas ut till: Åtvidaberg
Kommentar: Lånas ännu en gång ut till klubben han värvades ifrån. Tränade med A-laget hela förra säsongen men tog aldrig en plats i startelvan. Nu lånas talangen alltså ut igen och passade dessutom på att gråta ut lite i media.
- Ena året vill de satsa på sina ungdomar för att nästa år värva en massa 30-åringar, sade han till Fotbolldirekt.com.
Når vi någonsin slutet på griniga spelare?


Namn: Johan Arneng
Ålder: 28 år
Position: Mittfältare
Går till: Ålesund
Kommentar: Djurgårdens minsta men ändå största rivjärn på mitten under 2000-talet avslutar sitt kapitel i klubben och beger sig till Norge för att återförenas med Sören Åkeby. Johan har varit given i A-laget sedan han kom till Djurgården 2003 med ytterst få undantag. Forum 1891 önskar lycka till i Norge och hoppas på ett kärt återseende någon gång på travbanan.

- Läs mer -

Namn: Felix Magro
Ålder: 28 år
Position: Central mittfältare 
Går till: Ej klart
Kommentar: Värvades som en playmaker men lyckades aldrig i Djurgården, till stor del på grund av skador men kritiserades också för bristande inställning. Kontraktet går ut vid nyår och då lämnar den blivande 29-årigen Djurgården. Senaste ryktet säger att IFK Norrköping, med tränaren Mats Jingblad som var tränare i Landskrona där Magro spelade innan han kom till Djurgården, är den nya klubbadressen.
- Läs mer -

Namn: Patrick Amoah
Ålder: 21 år
Position: Mittfältare/Anfallare
Går till: Ciudad de Lorquí (Spanska div.3)
Kommentar: Patrick behöver mer speltid för att fortsätta utvecklas och det får han inte i Djurgården. Ny klubbadress för dribblaren när hans kontrakt går ut efter nyår blir spanska division 3-klubben Ciudad de Lorquí.
- Läs mer -

Namn: Eldin Kozica
Ålder: 22 år
Position: Mittback/Högerback
Går till: Ej klart
Kommentar: Har aldrig räckt till i konkurrensen med de etablerade A-lagsspelarna och lämnar Djurgården eftersom hans kontrakt går ut efter säsongen. Lär också söka sig till Superettan där han färgade i Väsby United.
- Läs mer -

Rykten, förluster: 

Namn: Thiago Quirino da Silva
Ålder: 23 år
Position: Anfallare
Intresserade: St Etienne
Sannolikhetsbedömning: 10%
Kommentar: Uppgifter till Sportbladet gör gällande att det franska laget vill ha Quirino som ersättare till Lasse Nilsson som inte anses hålla måttet och därför lånas ut till Ålborg. Brassen som kostade DIF 14 miljoner uppges nu vara värderad till 10-15 miljoner. Men enligt expressen var det fråga om en utlåning som DIF inte skulle få pengar för och därför tackade man nej.
- Vi har fått in ett lånebud som vi har tackat nej till, säger Djurgårdens klubbdirektör Bo Andersson till Expressen.

Namn: Lance Davids
Ålder: 22
Position: Mittfältare
Intresserade: Blackburn
Kontrakt till: 2008-12-31
Sannolihetsbedömning: 10%
Kommentar: Publikfavoriten från Sydafrika kan mycket väl försvinna under vintern. Just nu befinner han sig på provspel i Blackburn. Stannar han i Djurgården måste man rekrytera en högerback för Davids ska spela på mittfältet och kan vara guld värd längre upp i banan. Men Davids är medveten om sina egenskaper och längtar till A-landslaget.
- Jag vill spela VM i Sydafrika och då måste jag kanske titta på en större liga, säger han till FotbollDirekt.com
 

I och med att Lance inte har spelat tillräckligt mycket landskamper blir det mycket svårt att få ett arbetstillstånd för spel i England, vilket ökar chanserna att han stannar i Stockholm och Djurgården.
- Läs mer -

Blackburn har nu tackat nej till att värva Davids och han lär då återvända efter afrikanska mästerskapen och skriva på ett nytt kontrakt.

Namn: Jones Kusi Asare
Ålder: 27 år
Position: Anfallare
Intresserade: IFK Norrköping, Molde
 
Kontrakt till:
2008-12-31
Sannolihetsbedömning: 25%
Kommentar: En av många som sitter på kontrakt som går ut efter nästa säsong och konkurrenssituationen på anfallssidan ser ut att bli stenhård till 2007. Vid ännu ett anfallsförvärv lär slitvargen Jones släppas. IFK Norrköping med Jones gamla tränare Mats Jingblad ska enligt Expressen vara intresserade.

Även en annan av Jones tidigare tränare, Kjell Jonevret, uppges vilja värva Jones om affären med Arild Sundgot går i stöpet.

Namn: Stefan Batan
Ålder: 22 år
Position: Vänstermittfältare
Intresserade: Svenska klubbar
Kontrakt till: 2009-12-31
Sannolihetsbedömning: 40%
Kommentar: Skadeförfäljde Stefan Batan fick sparsamt med speltid i år och varje spelare vill utvecklas. Batan har ett långtidskontrakt och innehar potential och kanske är en utlåning rätt för båda parter.
- Främst är det en utlåning som känns aktuell. Jag har kontrakt med Djurgården och spelar helst i Djurgården, säger han till Fotbolldirekt.com 
- Läs mer -

Namn: Robert Stoltz
Ålder: 31 år
Position: Vänsterback
Intresserade: ?
Kontrakt till: 2008-12-31
Sannolihetsbedömning: 30%
Kommentar: Är på samma nivå som Jan Tauer om än annorlunda spelare. Men Tauer har dominerat i speltid under säsongen och det lär inte bli mycket bättre inför kommande säsong. Dessutom ansluter talangen Per Johansson efter utlåning. Frågan är vem som intresserade av den bänkade 31-åringen? Robert förklarade dock för FotbollDirekt att han är inställd på att stanna även nästa säsong och konkurrera om en plats i A-laget.

Enligt FotbollDirekt.com är Enköping intresserade av Robert Stoltz.
- Läs mer -

Avskrivna rykten

Namn:
Johan Oremo
Ålder: 21 år
Position: Anfallare
Klubb: Gefle IF
Kommentar: Övergångssumman var klar, kontraktet låg på bordet, men någonting gick snett och än vet vi inte hela sanningen i den här affären. En inte alltför vild gissning är att Oremos obskyre agent krävde mer än Djurgården var villiga att betala. Stannar nu i Gefle. 

Namn: Mattias Lindström
Ålder: 27 år
Position: Mittfätlare
Klubb: Wacker Innsbruck
Kommentar: När kontraktsförhandlingarna strandade med Ålborg ryktades Mattias vara på väg till Allsvenskan. Men såväl DIF som AIK och Helsingborg fick nobben då Mattias valde att stanna i Europa.

Namn: Dembo Touray
Ålder: 26
Position: Målvakt
Kontrakt till: 2011-12-31
Kommentar: Djurgårdens "panter" i målet Dembo Touray har kritat på för ytterligare fyra år och det får betraktas som Djurgårdens största framgång på vinterns Silly Season hittills.
- Läs mer -

Namn: Mikael Lustig
Ålder: 21 år
Position: Högerback
Klubb: GIF Sundsvall
Kommentar: Har varit ett jagat villebråd det senaste året men Mikael valde tryggheten i Sundsvall och skrev på för ett till år i Sundsvall.
- Läs mer -

Namn: Ken Fagerberg
Ålder: 18 år
Position: Anfallare
Klubb: FC Midtjylland
Kommentar: Många klubbar var intresserade av talangen Fagerberg, däribland Djurgården. En hög prislapp skrämde dock bort de flesta intressenter. Tillslut hamnade Fagerberg i danska FC Midtjylland.

Forum 1891linus.sunnervik@svenskafans.com2008-02-17 17:15:00
Author

Fler artiklar om Djurgården