Ragnar Sigurdsson - SvenskaFans favoritback 2007

Ragnar Sigurdsson - SvenskaFans favoritback 2007

Ni läsare på Svenskafans.com valde IFK Göteborgs Ragnar Sigurdsson till årets bäste allsvenske försvarare. Här följer ett omdöme och en intervju med Ragnar.

Alltid Blåvitts eget omdöme om Ragnar Sigurdsson:
Mästarlaget IFK Göteborg består av en mängd duktiga fotbollsspelare, men framförallt är det lagbygget Blåvitt som åter är bäst i landet. Ragnar Sigurdssons betydelse för detta lagbygge kan ändå inte underskattas. Han kom från isländska Fylkir i vintras, som en U21-landslagsmeriterad men tämligen okänd lovande talang. Under sitt första år i Sverige skulle han skolas in, utvecklas och kanske spela en handfull matcher. Verkligheten blev en annan. Under 2007 har ”Ragge” tagit alla med storm och ses nu som en Allsvenskans bästa spelare. Att han är den skickligaste försvararen står i alla fall helt klart, vilket även den här omröstningen visar. Med sin snabbhet, styrka, vinnarinstinkt och tajming har han under året raderat ut de flesta anfallare han har mött, oavsett om de hetat Junior, Henrik Larsson eller Fernando Torres. Svagheterna är få hos denna 21-åring. En spelande mittback man inte ser så många av nuförtiden, som gärna har bollen och avancerar högt upp i planen. Frågan är inte om, utan när han dominerar i någon av de stora ligorna. Ragnar Sigurdsson är IFK Göteborgs bästa köp på många, många år.

- - - - - -

Hej Ragnar! Först måste jag gratulera till SM-guldet. Har glädjen lagt sig eller svävar man som IFKare fortfarande på små moln?
- Tack så mycket! Ja du, svävar på moln gör jag. Guldpengen ligger här i hyllan. Jag tittar på den varje dag och tänker på guldet. Det är en underbar känsla.

Du har precis blivit framröstad som årets bästa försvarare i allsvenskan av besökarna på svenskafans.com. Av tre alternativ fick du drygt 65% av alla rösterna bland de 2500 personer som röstade. Hur skulle du vilja summera din säsong?
- Jag är jättenöjd. Jag ska i ärlighetens namn erkänna att jag är lite förvånad över att det gått så bra. Men jag kan verkligen inte säga annat än att jag gjort en riktigt bra säsong.

Vilka är dina styrkor som försvare?
- Jag tycker att det är mitt positionsspel. Dessutom tycker jag att jag är stark och snabb. Det är bra egenskaper som försvarare.

Vad behöver du förbättra för att kanske kunna ta klivet till en större liga?
- Allt, såklart. Jag är långt ifrån fullärd utan har mycket kvar att lära mig. För att kunna konkurrera i en tuffare liga måste jag förbättra mig på alla områden.

Isländsk fotboll är något av ett fenomen för mig. Hur kan det komma sig att ett land med drygt 300 000 invånare kan leverera så pass många duktiga fotbollsspelare? Vad är hemligheten?
- Vet du, det finns ingenting annat att göra. Alla spelar fotboll. Från morgon till kväll. Det är bara fotboll, fotboll, fotboll. Vi är ganska bra på handboll också men den stora sporten är verkligen fotboll. Jag tror helt enkelt är det är den enda hemligheten, mycket träning.

Vilken skillnad är det mellan isländsk och svensk klubbfotboll i dagsläget?
- Allt är bättre. Det är mycket högre ambitioner hos spelarna. Det är bättre kvalité, bättra planer, bättre väder, bättre publik. Vi snittade kanske 6-700 personer på hemmamatcherna i Reykjavik och det är ju viss skillnad mot här. Allt är helt enkelt bättre i Sverige.

Vilka förebilder har du?
- Det har alltid varit Zinedine Zidane. Han har alltid varit min stora idol. Nu har han ju slutat att spela. Jag beundrar även Steven Gerrard i Liverpool. Jag håller på Liverpool. Självklart har jag en dröm om att få spela i Premier League någon gång. Hemma på Island är det engelsk fotboll som gäller. Som grabb såg man hur mycket engelsk fotboll som helst.

Vilken allsvensk forward är svårast att försvara sig emot?
- Nu spelade jag ju aldrig mot Marcus Berg i match men han är absolut den bäste anfallaren. En annan som var svår att möta var Kalmars Ari da Silva.

Ha nu en skön ledighet. Än en gång, grattis till utmärkelsen ”Allsvenskans bäste försvarare”
- Tack så mycket. Nu är det dags att börja ladda inför landskampen mot Danmark, sen är det dags för lite ledighet. 

- - - - - -

Se en FANTV-intervju med Ragnar här

Pernilla Olsson2007-11-14 12:45:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans