Dembo Touray - SvenskaFans <br> favoritm&aring;lvakt 2007

Dembo Touray - SvenskaFans
favoritmålvakt 2007

Med drygt 40% av de mer än 3000 rösterna utsåg ni läsare Djurgårdens Dembo Touray till årets målvakt 2007.

Forum 1891s Linus Sunnervik skriver följande om Dembo Touray:
”Dembo Touray har alltid haft de fysiska förutsättningarna för att kunna bli en stor målvakt, mer än bara i dess konkreta betydelse. Kanske var det under träningspassen 2001 när han tillsammans med Andreas Isaksson och Rami Shaaban drillades av målvaktstränare Kjell Frisk som den oslipade diamanten så smått började ta form? Inte visste Dembo då att han konkurrerade med två blivande landslagsmålvakter.

Sex säsonger och två utlåningar senare är Dembo själv nationalidol hemma i Gambia och för tredje säsongen i rad ohotad förstemålvakt i Djurgården. Samtidigt som tabbarna har uteblivit har Dembo utvecklat en stabilare målvaktsspel där han inte bara klarar av att stå kall i 89 minuter och sedan göra en avgörande räddning, utan också kan spela stabilt en match rakt igenom. Det är något som har tystat och fått kritikerna att vända på klacken gällande hans förmågor. Dembos absoluta styrka ligger fortfarande i hans oberäknelighet som gör honom till en potentiell matchvinnare vare sig det är en fantomräddning eller ett jätteutkast som ligger bakom ett mål.

Det blev ett kärt återseende på årets Fotbollsgala då Dembo tillsammans med sina två målvaktskollegor från 2001 var nominerad som Årets Målvakt i Fotbollsgalan.”


--------------------

Dembo, grattis till utmärkelsen som SvenskaFans läsares bäste målvakt 2007.
- Tack så mycket!

Hur skulle du vilja sammanfatta din säsong?
- Jag är glad och nöjd, absolut. Jag tycker att jag har gjort ett bra jobb. Jag har förstått att den här omröstningen inte är gjord bara bland djurgårdare utan alla fans och det är ju ett bevis på att jag måste ha gjort en bra säsong.

Har det alltid varit fotboll för dig?
- Ja, faktiskt. Det har bara varit fotboll. Jag har dock inte alltid spelat målvakt. I mina tidiga år så var jag vänsterytter. Då var jag mycket mindre och rejält snabb. Men åren gick och när jag kom upp i 12-13 års åldern började jag växa. Dessutom blev jag bara latare och latare. Då insåg jag att det var helt rätt ställe för mig mellan att kliva in mellan stolparna. Från det att jag var 14 har jag bara spelat målvakt.

Jag har hört en historia om dina första träningar på svensk mark och mötet med svensk vinterkyla. I den historien ingår även ett höjdhopp, där du – enligt utsago – ska ha gjort ett grymt intryck på lagkamrater när du  tog en riktigt hög höjd. Är den historian sann?
- Haha. Ja, det stämmer! Jag kom hit ungefär när vädret var som kallast. Det var mörkt och kallt. Vi tränade utomhus på grus. Det var hemskt och jag gjorde nog inget större intryck på mina lagkamrater. Tack och lov började vi ett par veckor senare träna inomhus på Bosön och det var ju väldigt mycket skönare. Där fanns det en höjdhoppställning uppställd och jag bestämde mig för att hoppa. Jag har min egen stil när jag hoppar, jag tar sats mot ribban rakt framifrån och slänger mig med en kullerbytta. Mitt rekord? Ja, jag tog 1.90 där den gången. Nu är det ju några år sen men jag tror att jag kan göra det igen. Lagkamraterna uppskattade det i alla fall för de ropade åt mig att göra det om och om igen.

Vilket är ditt bästa minne från fotbollssäsongen 2007?
- Hm, jag kan faktiskt inte komma på en enskild grej sådär. Jag tycker att laget och jag har gjort flera bra matcher. De bästa matcherna vi gjort gjorde vi mot de andra topplagen. Jag tycker att jag gjorde väldigt bra matcher mot Helsingborg och mot IFK Göteborg borta.

Har du någon avgörande händelse, räddning eller kanske ett av dina fantastiska utkast, som du har som ett kärt minne av din karriär så här långt?
- En svår men bra fråga. Jag brukar inte lägga grejer på minnet på det sättet. Nu måste jag fundera. Naturligtvis var det en höjdpunkt att vinna SM-guld. Det går ju onekligen inte att komma ifrån. Året efter där när vi spelade mot Juventus, det var en höjdare. Särskilt bortamatchen nere i Turin och vi fick 2-2. Jag gjorde flera riktigt bra räddingar där och har i efterhand fått höra att man i Italien pratade mycket om ”den där duktige målvakten”. Det är naturligtvis ett stort minne för mig.

Hur ser du på din framtid som fotbollsmålvakt?
- Jag trivs bra just nu, absolut. För mig var det ett första steg att komma från Gambia till Europa. Många unga spelare drömmer ju om att få spela utomlands. Många ser säkert också allsvenskan som ett första steg. Naturligtvis har även jag drömmar om att få spela i en större liga än allsvenskan. Jag är 27 år nu och ser att jag har flera år kvar framför mig som målvakt på en hög nivå.

Du är förstemålvakt i det gambiska landslaget. Vilken skillnad ser du på svensk och gambisk fotboll?
- Gambisk fotboll är okej. Det finns fortfarande mycket som behöver förbättras. Kvalitén på spelarna är bra men organisationen i klubbarna är långt ifrån hur vi har det här i Sverige. Jag tror dock att gambisk fotboll är på rätt väg. Jag blir inte förvånad om landslaget kommer att göra riktigt bra ifrån sig om ett par år då det består av unga, talangfulla spelare med framtiden för sig. Jag hoppas att jag själv håller mig fri från skador och att jag kan få vara med på den resan.

Hur spenderas ledigheten?
- Haha, hur tror du? Så fort jag får chansen kommer jag åka hem till Gambia. Den här årstiden är sannerligen inte min favorittid i Sverige. Det är mörkt och det är kallt. Det känns skönt att veta att jag bara om ett par veckor befinner mig i solen hemma i Gambia. Jag ser fram emot att få spendera tid med familj och vänner.

Återigen, grattis till utmärkelsen!
- Tack så mycket! 

Pernilla Olsson2007-11-16 08:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans