Feministas Malmö – på tjejernas villkor
Susanne Lundberg och Desireè Karlsson - två av de drivande krafterna bakom supportergrupperingen Feminstas Malmö.

Feministas Malmö – på tjejernas villkor

Det har dykt upp en nykomling mitt bland alla andra supportergrupperingar på Norra Stå. Det var under MFF:s sista allsvenska match i år som de passade på att presentera sig: Feministas Malmö – Sveriges första supportergrupp för enbart tjejer.

Under de senaste åren har det dykt upp allt fler supportergrupperingar på Malmö Stadion, och kanske har MFF-klacken aldrig bestått av så många olika fraktioner, eller undergrupper, som den gör just nu. Och i Malmö FF:s sista match i allsvenskan i år passade ytterligare en grupp på att presentera sig: Feministas Malmö. Sveriges kanske första supportergrupp som enbart vänder sig till tjejer.

– Tjejer tar oftast inte så stor plats på läktaren som killarna gör. De kanske inte vågar eller tror inte att de har chansen att göra det. Men vi har bestämt att det skall tjejer kunna göra. Vi vill att tjejer också skall kunna vara aktiva på läktaren. Vi vill också kunna samlas och jobba tillsammans med tifoarbete, flaggor, sånger och allt det där. Det är en av tankarna med Feministas Malmö, säger Susanne Lundberg som är en av de drivande krafterna bakom den nya supportergrupperingen som bildades under hösten.
Desireè Karlsson fyller i:
– Fortfarande är det många som menar att tjejer inte hör hemma på en fotbollsmatch. Det tänkandet vill vi få bort. Vi älskar fotbollen lika mycket som killarna på Norra, om inte mer. Därför måste också vi få synas och ta plats.


JUST NU HAR FEMINISTAS Malmö ett tiotal medlemmar. Alla är tjejer och det är så klart helt i linje med gruppens tankar och idéer.
– Det är liksom det som är grejen. Tjejer vågar lättare ta plats om det är bara är tjejer med i gruppen. Och det vill vi främja, säger Susanne.
– Vi har inget emot att samarbeta med killar, men inte inom Feministas Malmö. Killarna dominerar på läktaren, och har alltid har gjort det. Det vi vill försöka göra något åt. Vi vill växa och bli så stora som möjligt. Vi vill samla alla tjejer som verkligen brinner för Malmö FF, och kunna bli en stor och enad klack.
– Vi skall stödja Malmö på matcherna så mycket som möjligt. Det är det viktigaste. Men vi vill också försöka göra något åt den här machokulturen som råder inom supportermiljön, säger Susanne.
– Sen hoppas vi att vi kanske kan inspirera andra tjejer i andra städer till att ta efter oss och bilda sina egna grupperingar, säger Desireè


ATT FOTBOLLSLÄKTARNA VÄRLDEN ÖVER domineras av män är inget nytt. Så har det alltid varit, och så kommer det förmodligen också att vara i lång tid framöver. Inte så konstigt då att det råder en grabbig atmosfär på läktarna. En atmosfär som ibland kan vara rätt jobbig för de som inte råkar vara just – män.
– Ofta känns det som om man måste bevisa något hela tiden när man är på Stadion. Det är som om en del killar ser ner på en, och tänker: ’Vad gör hon här’, liksom, säger Desireè som tror att det finns ganska många tjejer som struntar i att gå på fotboll för att de känner sig obekväma med miljön på Malmö Stadion.
– Det finns säkert många som skulle vilja stå i klacken, men som drar sig för det. Men samtidigt är det många som accepterar en direkt, även om man är tjej.
– Vi vill i alla fall uppmärksamma att det här finns, men att tjejer ändå skall känna sig välkomna, säger Susanne.

Och det verkar som om Feministas faktiskt svarar till ett behov som finns bland en hel del fotbollsintresserade tjejer i Malmö. För trots att Feministas bara funnits en kort tid, och bara har en enkel bloggsida som skyltfönster, är det redan många tjejer som hört av sig för att få veta mer om gruppen eller som vill vara med.
– Det är roligt, säger Susanne. Alla är så positiva. Man märker det på alla de som kontaktat oss, och som är med nu. Att de är så himla peppade och exalterade.
– Och det kommer säkert fler tjejer sen när säsongen drar igång, inflikar Desireè


PARALLELLT MED VISIONEN OM att få fler tjejer att gå på fotboll vill Feministas också kämpa för att utveckla läktarkulturen. Det är något som både Desireè och Susanne talar om med stort engagemang. De båda tycker att läktarkulturen i allmänhet blivit bättre i Sverige, men samtidigt ser de vissa hot som följer i kölvattnet på fotbollens kommersialisering.
– Nuförtiden vill man ha alltfler sittplatser på fotbollsarenorna, och ståplats – där den riktiga och levande läktarkulturen finns – är på väg att försvinna. Tyvärr handlar mycket om att få in så mycket pengar som möjligt, och därför vänder sig klubbarna allt mer till andra målgrupper för att tjäna mer pengar, säger Susanne.
– Jag tycker att fotboll är en sport för folket. Alla skall kunna gå och kolla på en match. Så det är synd att den här förändringen är på väg.
– Läktarkulturen är något bland det viktigaste för fotbollen, menar Desireè. Utan den är fotbollen ingenting. Det tycker jag i alla fall, säger Desireè.


FEMINISTAS MALMÖ HAR I stort sett precis sett dagens ljus, och är därför ännu en ganska liten grupp. Men visionen är att växa och på allvar bli en naturlig del i supportermiljön runt Malmö FF.
– Jag ser fram emot den dagen då vi är en buss med ett femtiotal tjejer som med sång och flaggor som drar runt i landet för att stödja vårt lag. Och att vi tar stor plats på Malmö Stadion. Att vi kan vara med och utveckla läktarkulturen, och visa hur viktig den är. Det är mitt primära mål, säger Susanne.
– Ett viktigt mål är också att få fler tjejer att gå på fotboll för fotbollen. Och komma till oss om de delar våra åsikter, och visa att vi kan stötta laget lika bra som killarna gör. Även om våra röster är lite ljusare och pipigare, säger Desireè och skrattar.
– Vi vill kunna inspirera andra tjejer att göra så som vi gör. Och visa att det också är vår rätt att gå på fotboll. På våra egna villkor. 

Micke Möllermickael.moller@svenskafans.com2007-11-24 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I’m in love: En passionerad MFF-supporter från andra sidan Atlanten