Inför HIF – Austria Wien: Ikväll har HIF chansen
Nya mål ikväll?

HIF spelar ikväll en mycket viktig match mot österrikiska Austria Wien UEFA-cupens gruppspel. Man är för närvarande placerade på en andraplats i grupp H med fyra poäng efter två matcher. HIF har bara mött Austria i vänskapsmatcher, senast på 50-talet. Vad som kan ses som ett gott tecken är att Austria aldrig vunnit mot svenskt motstånd på bortaplan. Senast förlorade man år 1996 mot Örebro SK i Intertotocupen.

En seger mot österrikarna och avancemanget till sextondelsfinal, och ett liv efter jul på vägen till Manchester i maj, är klart. Man får leta länge efter ett svenskt lag som avancerat så långt i cupspelet. Om jag nu sett rätt i statistiken är det AIK som senast lyckats med detta för tio år sedan, då man förlorade mot Barcelona i cupvinnarcupens kvartsfinal 1997. Således en gyllene chans för HIF att upprätta sin heder efter en medioker allsvensk säsong vilket även Andreas Dahl håller med om.

- Allsvenskan ska vi vara riktigt missnöjda med. Vi har haft på tok för låg lägstanivå, men i Uefacupen har vi chansen att göra något riktigt roligt inför nästa år, säger Dahl till Helsingborgs Dagblad.

Austria förlorade sin första match den 8 november, hemma mot Bordeaux, med 2 – 1. Austria tog ledningen efter bara fem minuter genom Saniel Kuljic på nick men Bordeaux vände och vann genom två sena mål i vardera halvlek. Austrias ungerska målvakt Szabolcs Safar var chanslös på Bordeauxs kvittering i den 46:e minuten men gjorde därefter en rad avgörande räddningar innan han fick kapitulera efter en straff för Bordeaux två minuter före full tid i andra halvlek.

Överlag var Bordeaux det bättre laget och högermittfältaren Yüksel Sariyar blev varnad vilket gör att han är avstängd ikväll. Austrias genrep mot lokalkonkurrenten Rapid slutade 0 – 0. Det var en match som gällde mycket eftersom lagen är placerade på första och andra plats i den österrikiska ligan. Austria saknar ikväll sin spelmotor, franske Jocelyn Blanchard. Även Saniel Kuljic och duktiga målvakten Szabolcs Safar är skadade. Totalt saknas sex ordinare spelare från truppen.

- Vi ska försöka stå emot så länge vi kan. Det är viktigt att hålla nollan i första halvlek, säger tränaren Georg Zellhofer till Xtra.

Peter Gerhardsson (HIF:s hjälptränare) agerade spion och trodde sig ha sett en del brister i Austrias spel som eventuellt kan utnyttjas ikväll.
- Jag såg en hel del som vi har nytta av och jag tror vi har bra chans att slå dem. De spelade 4-4-2 och det var en mycket fysisk match utan så många chanser. Austria Wien har en del skador och det kan också tala för oss som har en hel trupp att spela med. Det är dock på sin plats att varna för att de har många långa spelare och satsar hårt på fasta situationer. Vi kommer att möta ett lag som spelar rätt likt vad vi är vana vid. Och det är upplagt för en tuff match, där det säkert kommer att bli en del hårda närkamper också, sa han till hif.se.

Stuart Baxter var på gårdagens presskonferens optimistisk. Han saknar endast två spelare för skador; Martin Kolar och Samir Beloufa.
- Sist jag snackade med spelarna sa de att de inte hade varit så pigga i benen på länge. Dessutom om man kollar på Austria Wiens senaste resultat så har de inte varit så övertygande, vi har däremot inte haft något dåligt resultat. De är duktiga på fasta situationer. Det finns många långa spelare i laget som är farliga i straffområdet. Dessutom har laget ett antal spelare som spelar för Österrikes landslag. Spelar vi bara vårt spel så ska vi kunna styra deras anfallsspel på ett bra sätt.Jag vill inte att spelarna ska gå ut till match och fundera över deras spel utan att försöka skapa vår egen matchbild från början, den vi vill ha, konstaterade Baxter.

Det måste givetvis uppmärksammas att HIF, genom Henrik Larsson och Razak Omotoyossi, har ett av Europas målfarligaste anfall. Larsson är i delad ledning i UEFA-cupens skytteliga med fem mål och Razak skuggar på fyra. Om man dessutom skulle ha räknat in kvalmatcherna till UEFA-cupen så har Larsson gjort åtta mål och Razak sex. Det är mycket imponerande. Både Christoffer Andersson och Razak Omotoyossi ligger i riskzonen för att bli avstängda nästa match då man har två gula kort. Om HIF leder med ett par mål med några minuter kvar är det därför att rekommendera en taktisk varning vardera för att rensa "syndkontot" till nästa år.

Några ord måste sägas om den förväntade publiksiffran. Trots att matchen är bland den viktigaste som HIF någonsin spelat hade man bara sålt cirka 7 000 biljetter i söndags. Man tror och hoppas dock på en publiksiffra runt i alla fall 10 000. Det är mycket överraskande att de som stödjer HIF i allsvenskan, trots att säsongen varit miserabel på så sätt, inte väljer att gå på de viktiga matcherna i UEFA-cupen. Priserna är högst mediokra om man jämför med priserna på de allsvenska matcherna (kategori 2 biljetter kan fås för 240 kronor). Dessutom kan det tilläggas att matchen ikväll kan vara Henrik Larssons, Andreas Jakobssons och Andreas Dahls sista match i HIF på Olympia någonsin. Bara en sån sak torde kräva närvaro.

Om HIF kan bibehålla sitt höga presspel från matchen mot Galatasaray bör man ha goda chanser att vinna matchen. Det gäller att defensiven sitter klockrent. Dessutom är alltid, i såna här matcher, första målet viktigt. Men HIF har visat att man kan vända matcher ur underläge förr. Och så har man ju också Europas hetaste anfallspar just nu i bakfickan.