Förlust för AIK Fotboll AB

AIK Fotboll AB redovisar en rörelseförlust på 4,2 miljoner kronor för året fram till den 31 augusti. Nyemissionen räddar dock bolagets egna kapital.

Extraordinära inkomstkällor fortsätter att rädda AIK Fotboll AB. I fjol var det tack vare försäljningar av vinstandelsbevis till riskkapitalbolaget Agent03 som man lyckades uppnå ett nollresultat. I år är det tack vare en nyemission som bolaget ser ut att klara elitlicensen. Trots att rörelseresultatet visar röda siffror med knappa 4,2 miljoner ökar det egna kapitalet och befann sig vid månadsskiftet augusti/september på så mycket som 14,7 miljoner.

Den huvudsakliga anledningen till att resultatet nu har vänt nedåt kan enligt redovisningen hänföras till intäktssidan. Under årets åtta första månader 2003 kunde Sanny Åslund räkna in 53,8 miljoner kronor i intäkter samtidigt som rörelsekostnaderna begränsades till 41,2 miljoner. Utgifterna har ökat något, till 41,7 miljoner, medan intäktssidan har rasat ned till 40,3 miljoner. Av dessa intäktsminskningar beror 6,8 miljoner på minskade publikintäkter och 5,6 miljoner på minskade spelarförsäljningar. Agent03 har inte kunnat ställa upp på samma sätt i år som i fjol. Kostnaderna för avskrivningar, det vill säga värdeminskning, har också minskat något. Avskrivningar görs på saker inom bolaget som kan tilldelas ett värde, såsom spelarkontrakt och kontorsutrustning. Vad gäller spelarkontrakten så är det inte marknadsvärdet som avses ("Ishizaki kan säljas till Genoa för 7 miljoner") utan det man betalade till en annan klubb när man köpte spelaren. Spelare som förnyar kontrakt eller kommer som Bosman har alltså inget redovisningsmässigt värde.

Läser man vidare i delårsrapporten så kommer man till Rörelseresultat. Detta är dock tämligen ointressant, utan vi läser raden Rörelseresultat efter finansiella poster. Med finansiella poster avses oftast bankräntor och liknande. De man får in och de man måste betala ut på grund av lån till exempel. Dock har vi en post till i denna redovisning, uppskjuten skatt. Detta har orsakats av skatteplanering eller annat. Det är först efter att denna intäkt räknats in i resultatet som vi får en rättvisande bild av rörelseresultatet för årets två första tertial. Minus 4 164 000 kronor. Dock kan man tvingas betala den kostnaden senare under året.

Det som är viktigast för att kunna behålla elitlicensen är att man har minst noll i eget kapital. AIK Fotboll AB klarar av detta med råge då man har ökat det egna kapitalet trots att rörelsen har gått med förlust. Från 6,4 miljoner vid årsskiftet till 14,7 miljoner efter årets första åtta månader. Anledningen till detta är enkel, nyemissionen. Rörelseresultatet innebär en förlust även i det egna kapitalet, men tack vare att man har fått in så pass mycket så har man ändå lyckats öka det egna kapitalet. Nettovinsten av nyemissionen blev 12,4 miljoner som kunde räknas till det egna kapitalet.

Det ska dock påpekas att detta endast är en delårsrapport, som dock ger en hel del matnyttig information. Bokslutskommunikén som levereras den 17 februari 2005 tar även hänsyn till perioden september-december. AIK har inga eller mycket låga intäkter i november och december samtidigt som utgifterna är desamma för lön och dylikt. AIK Fotboll AB har gjort förlust det sista tertialet varje år sedan bildandet den 1 januari 2000 och det finns inte mycket som talar för att det skulle bli någon skillnad. I fjol kunde AIK räkna in fina intäkter tack vare matcherna mot Valencia i Uefacupen, en intäktskälla som inte finns att tillgå 2004. Det egna kapitalet kommer att ta smällen vid en rörelseförlust för de sista fyra månaderna och kommer då inte att ligga på 14,7 miljoner.

Källa: AIK Fotboll AB:s delårsrapport från AIK.se

Youssef Bennani, ekonomie student2004-10-14 16:48:00

Fler artiklar om AIK