Två matcher utan publik

AIK tilldömdes att betala rekordsumman 100 000 kronor i böter samt att spela söndagens match mot Örgryte utan publik. Om AIK klarar kvalspel ska även hemmamatchen spelas utan publik. Vissa oklarheter finns dock. AIK döms för våld "mot personer" som ingen såg.

Presskonferensen med anledning av Tävlingsutskottets (TU) extra möte på fredagen var välbesökt. TU hade fyra ärenden att avhandla, varav ett handlade om matchen Hammarby-AIK i måndags. I de första två bordlades bestraffningsärendena mot Sharbel Touma och Peter Ijeh till kommande fredag. Det tredje handlade om IFK Norrköping-Djurgården i kvartsfinalen i Svenska cupen den 14 oktober då ett antal DIF-supportrar härjade vilt på ena läktaren samt skadade två ordningsvakter innan match. IFK Norrköping friades från ansvar, medan Djurgården dömdes att betala 40.000 kronor.

Även Hammarby tilldömdes en straffavgift på 10 000 kronor efter att bengaler tänts på den södra läktaren. Men det var en petitess jämfört med det som AIK råkade ut för. Bestraffningen saknar helt motstycke i svensk idrottshistoria, och det finns anledning att vara kritisk mot hur TU har behandlat ärendet vad gäller saklighet. Kommentarer efter presskonferensen gör även att det finns anledning att ifrågasätta opartiskheten hos de inblandade.

AIK dömdes att betala rekordsumman 100 000 kronor. Till detta kommer att AIK inte tillåtas ha publik i den sista hemmamatchen mot Örgryte samt i ett eventuellt kval om AIK spelar ett sådant. TU påtalar i sitt beslut att livsfarligt våld användes. Vem som våldet riktades mot eller vem som såg våldet var oklart. Frågan ställdes under presskonferensen till TU:s ordförande Björn Ahlberg om våldet riktades mot någon på läktaren.

- Nej.

Riktades våldet mot någon på planen?

- Nej

Vem riktades våldet mot?

- Mot personer.

Ahlberg kunde inte specificera ytterligare utan hänvisade till matchdelegat Christer Bjellert. Denne sade dock senare till Dagens Nyheter att det som hände på läktaren inte berörts. Även Bjellerts kollega Jan Lundgren hade ingen klar bild av det inträffade.

- Vi har inte skrivit något om sparkar och sånt. Det vi såg var den rörelse som blev på läktaren. Vad som hände utöver det vet inte vi, säger Jan Lundgren till DN.

Enligt DN har inte heller polisens insatschef Lars Byström rapporterat om några sparkar. TU skriver i sitt beslut:

"Det bråk som förekom under matchen mellan Hammarby och AIK var mycket allvarligt. Det våld som användes var enligt TU:s mening livsfarligt och kunde ha lett till allvarliga person- och sakskador. Förövarna visade total hänsynslöshet inte bara mot spelare och funktionärer utan även mot övrig publik och det kan hållas för visst att om de lyckats i sin avsikt hade oerhört allvarliga konsekvenser uppstått för många oskyldiga på arenan. Denna bedömning understryks av de bomber som hittades utanför Råsunda Stadion."

TU menar vidare att man håller AIK ansvarigt för dessa bomber. Man menar vidare att man inte säkert kan veta att det är AIK:are som placerat ut dessa, men att man tycker att det verkar vara mer än en slump att dessa hittades utanför arenan just innan match. Man tror inte heller att våldet inom de kretsar som stod för måndagens upplopp kommer att upphöra.

TU skriver därför i sitt beslut att " AIK genom aktuell händelse visat bristande förmåga att förhindra sådant fortsatt våld. De saknar därigenom nödvändig kontroll av sina arrangemang i berört avseende."

Man menar också att om detta hade hänt tidigare under säsongen så hade AIK fått fler än två matcher utan publik. Björn Ahlberg sade på presskonferensen att man vill ge AIK en chans att komma tillrätta med problemet, och att TU troligen kommer att döma ut fler matcher utan publik under 2005 om liknande händelser upprepas. Man har inte tagit hänsyn till att AIK själva valt att spela söndagens match utan publik.

På frågan om varför incidenten i Norrköping bedömdes annorlunda trots att våldet där skedde på läktaren bland barnfamiljer hänvisade Björn Ahlberg till Göran Nilsson som var TU:s ordförande i det beslutet då Björn Ahlberg själv var jävig.

- I Norrköping har det inte varit fråga om någon planinvasion. Den supporter som sprang över planen kunde vi inte bestämma om han var djurgårds- eller Norrköping-supporter. Vi bedömde också att de oroligheter som uppstod kom till spontant och vi bedömer risken för att det ska upprepas som väldigt små, säger Göran Nilsson till SvenskaFans.com/Gnagarforum.

- I fallet med djurgårdssupportrarna var det så att de inte befann sig i den av Norrköping tilldelade klacksektionen utan på samma läktare. Vi bedömde också att detta skedde spontant medan det i fallet med AIK var mer planerat varför vi inte ansåg att Djurgården skulle tilldömas någon match utan publik.

AIK har nu en månad på sig att betala in 100 000 kronor. Man har också tre veckor på sig att överklaga beslutet. Överklagan kan dock inte ske från någon annan än de berörda parterna, så de fans som hade det i tankarna kan ge upp redan nu.

I slutet av presskonferensen meddelades också att Hammarby har inlämnat ett yrkande om att man bör tilldelas segern i matchen Hammarby-AIK med 3-0. Förbundet har skickat detta yrkande vidare till AIK för yttrande och AIK har till på onsdag att återkomma med svar. Frågan kommer att behandlas under nästa vecka varför Björn Ahlberg inte ville kommentera ärendet ytterligare.


Hela presskonferensen finns för nedladdning här:
48 min, 32,9 MB, mp3-format

Youssef Bennani2004-10-22 21:17:00

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan