Silly Season Special: ett allsvenskt svep
Johan Oremo i Gefles ljusblå tröja. Frågan är om det är den han bär när säsongen 2008 drar igång.

Silly Season Special: ett allsvenskt svep

Spelare kommer och spelare går. Men hur ser det egentligen ut runt om bland de allsvenska lagen? Vilka spelarförluster har svidit mest, och vilka värvningar verkar mest lovande? SvenskaFans fortsätter att ta tempen på årets Silly Season.

- - - - - - - - - -

Hur ser det ut på spelarfronten i era lag? Vilka förluster beklagar ni mest och vilken värvning verkar mest spännande?


Bosse Gullberg – Ljungskile
– Provspelsveckan som kördes förra veckan verkar ha blivit en succé. Dels har det ju gett ett par värvningar, samt att Ljungskile har ju uppmärksammats en hel del i pressen. Det var – för att vara Ljungskile – också en hel del folk på plats. Om man tittar på förlusterna så är det väl tappet av Nicklas Svensson (målvakt) och Darko Matijevic (mittback) som känns tyngs hittills. På värvningssidan så känns Michal Slawuta (Polen) intressant. Han har varit en av dom bästa målvakterna i finska ligan det senaste. Även det senaste tillskottet, Jon Lundblad (Örebro) känns intressant. Kan Jon hålla sig skadefri så har jag stora förhoppningar.

 Jonas Larsson – Gefle
– Tack och lov har alla våra tongivande spelare vars kontrakt gick ut valt att stanna kvar i klubben, nu gäller det bara att Johan Oremo stannar också. Värvningarna av Yussif Chibsah och Amadou Jawo är spännande, båda är unga hungriga spelare som fått många lovord.

Tomas Ericson – IFK Göteborg
– Än så länge har ingen ordinarie startelvaspelare lämnat, men att Andrés Vasquez försvinner är tråkigt, eftersom han varit så länge i föreningen. Framtiden får utvisa om de inblandande tagit rätt beslut där. Två kultlirare lägger av, i form av Magnus ”Ölme” Johansson och Bengt Andersson. Två spelare som kommer saknas, men som nog ändå klev av vid rätt tidpunkt. Intressant blir det att se om Erik Dahlin kan ersätta ”Bengan” i målet, eller om man köper in en ny målvakt. Annars snackas det mest om Martin Ericsson, Johan Oremo och Robin Söder. Den senare en 16-årig supertalang som dock ska värvas till U-truppen i första skedet. Viktigast för IFK just nu är dock att få behålla de unga succélirarna Ragnar Sigurdsson, Mattias Bjärsmyr, Gustav Svensson och Pontus Wernbloom. Kontinuitet är ett nyckelord för att lyckas även nästa år.

Göran Åberg – IFK Norrköping
– Förlusten av Stefan Thordarson är klart kännbar. Jag hade gärna sett IFK:s "Lean Mean Fighting Machine" i Allsvenskan. En sådan fighter växer inte på träd och det hade varit roligt att se vad han hade kunnat uträtta mot allsvenska försvarare.
– När det gäller nyförvärven, så är jag väldigt intresserad av att få se Felix Magro i aktion. En hel och frisk Magro tror jag kommer att bli väldigt nyttig för IFK Norrköping.

Jocke Hjortsberg – Örebro
– Vi har ju värvat två spelare från Kamerun och helt osett så plockar jag den yngsta av dem, Bertin Samuel Ze Ndille, 19 år försvarare och med på landslagssamling i Tyskland i somras. Givetvis är båda han och hans kumpan helt oskrivna kort så här långt för oss som inte var med på scoutingresan och därmed väldigt spännande. I förlustkolumnen måste jag givetvis nämna Lars Larsen, frågan är bara vem Tony Gustavsson skall välja att punktmarkera nu? Det ryktas dessutom att vi riskerar att förlora vår lagkapten Joel Riddez. En kille som givetvis skulle ha varit med i landslagstruppen till Costa Rica.

Lars Nylin – GIF Sundsvall
– Jag är möcke´nöjd. Det började trist med beskedet att vår målvaktsikon Fredrik Sundfors slutar. Men det var ingen skräll, det var bekant sedan några månader att han satsar på civil karriär, så det har bara lite dämpat entusiasmen över alla andra besked. Säkrade kontrakt med mittbackarna Stefan Ålander, vår viktigaste spelare, och Erkan Saglik. Nya intressant mittfältstillskott i Skulason och Mambo-Mumba, liksom superlöftet Anton Andersson. Även högerback-backupen Billy Berntsson känns rätt. Apropå BB så är det väl Mikael Lustigs eventuella frånfälle som är orosmolnet just nu. Desto roligare att höra skvaller om en intressant ny målvakt och om en tung forward. Det blir bra det här.

Peter Mikkelsen – HBK
– Vår unge back Tibor Joza lämnar föreningen för Falkenbergs FF, vilket är lite trist. Tibbe är en stor talang men har haft svårt att hävda sig i den hårda konkurrens som rått i HBK:s backlinje – vilket givetvis inte är särskilt konstigt. Ändå känns det lite tråkigt att mista en av våra unga talanger, som för bara något år sedan figurerade i U21-landslaget.
– Alla värvningar känns spännande! Och inte bara av princip: Markus Gustafsson är en tuff mittback i samma skola som Zvirre och Peter Larsson; Daniel Johansson omnämns ofta som ”den nye Tommy Jönsson” – en mogen, spelande mittback; Marcus Olsson ger oss fler alternativ i offensiven; Alex Prent ser ut att kunna fylla upp den position till höger på mittfältet som saknat ett självklart namn sen Micke Nilsson försvann, och playmakern Anel Raskaj har enormt stor potential – en helt fantastisk lirare med, som Janne Andersson uttrycker det, ”huvud som en radar” och grymt passningsspel.

Pernilla Olsson – Hammarby
– Det är onekligen väldigt lite som sker gällande nyförvärv och spelarförsäljningar just nu. (17/12). Vi har värvat Freddy Söderberg, en anfallare från Värnamo i division 1 och Kristoffer Björklund, BP:s målvakt, har skrivit ett tvåårskontrakt. Vi behöver en målvakt till. Alla som följt med i Bajenland vet att vi supportrar hoppas på Rami Shabaan. Några spelarförluster har vi inte råkat ut för men, som sagt, det är långt kvar innan truppen spikas. Varje spelare som säljs måste ersättas.

Johan Nilsson – AIK
– Förlusten av Nicklas Carlsson har ju varit känd så länge så det är bearbetat och klart. Likaså Wilton och Hulsker. Den stora förlusten är Jimmy Tamandi som varit, sett över hela säsongen, vår bäste försvarsspelare. Värvningarna ser alla intressanta ut: Atta, Jagne och Djordjic som jag nämnt tidigare.

Simon Kostofski – Gais
– Den mest kännbara förlusten är den ständige inhopparen Martin Dohlsten som har ett stort GAIS-hjärta.
Mest intressanta värvningen: Markus Halsti är den första. Kommer närmast från HJK Helsingfors, på gränsen till finska A-landslaget.

Nisse Byrfors – Malmö FF
– Malmö FF:s stora ansiktslyft (om det nu blir ett sådant) heter Roland Nilsson och Hans Gren. Ett förhållandevis ungt, välsvetsat och karriärlystet tränarpar som ska bygga på sikt och göra MFF till ett storlag igen.
– Det ser väl kanske lite tunt ut på målvaktssidan nu sedan Håkan Svensson lagt målvaktshandskarna på hyllan. Nyförvärvet Garaca är endast 17 år och kan få svårt att axla rollen som andrekeeper.

Stefan Kappers – Kalmar FF
– Kalmar är långt framme och förutom en eller ett par förstärkningar från Brasilien är man nog nöjda med truppen. Det finns ingen spelarförlust som svider direkt, alla är ju kvar sånär som på ett par som inte varit aktuella för startelvan den gångna säsongen. Lasse Johansson hade varit ett stort avbräck men han skrev tack och lov på i sista stund. Nyförvärven har jag ingen koll på heller men det ska bli intressant att se vad Dauda har att komma med.

Joakim Johansson – IF Elfsborg
– Har bara förlorat en spelare i Daniel Alexandersson så det måste bli den spelaren. Elfsborg har legat ganska lågt hittills och bara värvat Helgi Valur Dánielsson under senaste veckan. Han är en spelare som kan komma att bli riktigt bra i rätt miljö och han är beredd att kämpa för att ta en plats. En karaktärsspelare med rätt inställning. Tror många väntar på den stora värningen inför nästa säsong, och allting kan gå fort i fotboll.

Linus Sunnervik – Djurgården
– Givetvis är Johan Arneng en förlust, inte minst sett till den vinnarskalle och rutin han har. Av vår nytillkomna duo från Enköping känns 19-årige Sebastian Rajalakso som ett spännande framtidsnamn. Kanske kan han stå för ett par vassa inhopp redan kommande säsong..?

Ted Egger – Helsingborgs IF
– Läget ser mycket mörkt ut nu. Klubben har släppt spelare, ledare och styrelsemedlemmar som om det vore en utrensning av alla som kan fotboll i föreningen. Den tyngsta spelarförlusten måste vara Andreas Dahl, då han har växt till en nyckelspelare i år. Andy är en tung förlust men han börjar komma till åldern. Självklart är värsta scenario att Henke lämnar för gott och då är hela laget tomt. Det går knappt att ersätta Larsson med bara en spelare. Det behövs en bra anfallare och en kreativ mittfältare samt lite rutin för att täcka alla Larsson uppgifter.

Jacob Cronhag/Ingvar Thell - Trelleborgs FF
– Marcus Sahlman är den vi saknar mest. Efter den höstsäsong han gjorde i år, och räddade kvar oss i Allsvenskan, är det svårt att säga annat. Lånet av Dahlin täcker väl upp hyfsat. I övrigt låter Max Fuxberg och Rasmus Östman som två spännande värvningar.

Micke Möllerinfo@svenskafans.com2007-12-19 09:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans