Robin Wiksten - junioren som är medveten om konkurrensen men hoppas på A-laget: &#34Det skulle kännas oerhört kul med kontrakt&#34
<strong>Tankar på framtiden?</strong> Junioren Robin hoppas på spel i A-laget nästa säsong.

Robin Wiksten - junioren som är medveten om konkurrensen men hoppas på A-laget: "Det skulle kännas oerhört kul med kontrakt"

Robin Wiksten spelar för Väsby United P90 - ett helt klart talangfullt lag med spelare som vi säkert får se i A-laget inom några år. Robin själv hoppas kunna vara en del av truppen under nästa säsong, men om det inte sker är det bara att fortsätta kämpa på i B-laget, förklarar junioren. - Det skulle kännas oerhört kul med kontrakt, säger han.

En trogen "Väsbyare"
Robin har spelat i Väsby sedan han var 5 år gammal. Dessutom har han varit bosatt i Upplands Väsby under hela sitt liv. En trogen “Väsbyare” alltså vars pappa också är en sådan. Mats Wiksten gjorde över 20 säsonger i Väsbys A-lag innan han la av, men han var målvakt till skillnad mot Robin. Varför följde inte sonen i fars fotspår då?
- Pappa och Gianfranco Zola var mina fotbollsförebilder när jag var mindre. Jag slutade som målvakt för att jag var så kort, men jag står inomhus ganska ofta, säger Robin.
- När jag var yngre ville jag bli lika bra som pappa och spela i Väsby hela min karriär, men när jag märkte att utespelare var min grej blev målvaktsspelet mitt andramål. Nu föredrar jag absolut att spela ute, fortsätter han.

Du har spelat i Väsby länge, har du funderat på klubbyte?
- Jag har alltid trivts bra i Väsby och i det laget jag spelar i, jag fick en förfrågan under den säsongen som var, det var ganska lockande men jag sa nej ganska snabbt på grund av att jag var i en fas då det kändes som om att det gick väldigt bra och jag kände att jag hade mer att utveckla i Väsby. Så det har inte varit speciellt aktuellt med klubbyte.

"En hårt jobbande mittfältare"
Inte många, men ett par mål blir det väl för Robin varje säsong.
- Jag ser mig själv som en hårt jobbande mittfältare, som är säker med bollen, bra bollvinnare, bra känsla och speluppfattning. Målsinnet saknas inte, bara att jag saknar chanser, säger han.

Något speciellt som du kan förbättra inför nästa år då?
- Man kan förbättra allt, men ska det vara något speciellt är väl att kommer med upp i anfall lite mer och öka på målskörden.

Robin säger att han mer är en framspelare än en målskytt, men det kan man ju också förstå vid tanke på hans position, defensiv mittfältare där han för det mesta spelar. Även favoritspelaren, John Obi Mikel brukar spela där för sitt Chelsea.
- Vi är ganska lika varandra i vårt spelsätt, vi spelar lugnt, väldigt varierat passningsspel, bra positionsspel, och sen lite för brutala tacklingar ibland (skratt).


En ärofylld titel. Robin och hans lag vann Aros Cupen i somras.

Vann Aros, men inte bara det...
Laget som Robin spelar i, Väsby P90, vann en ärofylld titel i somras, nämligen guld i Aros Cupen. En av de största cuperna för ungdomar i Sverige. Som grädde på moset blev just unge herr Wiksten utsedd till finalens bästa spelare i sin åldersklass.
- Det kändes smickrande, och väldigt roligt, då jag hade problem med min ljumske och ändå kunde prestera så bra, förklarar han.

Förtjänade du utmärkelsen eller var konkurrensen hård?
- Kollar man på hela turneringen så tycker jag nog det, men just i den matchen så tycker jag det inte. Jag spelade i drygt 20 minuter på grund av problem med ljumsken, medan andra kämpade och slet hela matchen, men jag tycker alla var värda utmärkelsen egentligen.

Vad var din spontana känsla direkt efter avblåsningen?
- Äntligen! Vi har varit så nära flera gånger, men alltid åkt ut i slutet, och oftast på straffar, så det kändes oerhört skönt, vi spelade på ett nytt sätt som vi aldrig gjort förut heller, så det kändes nästan ännu bättre på grund av det.

“Det skulle kännas oerhört kul med kontrakt”
Enligt Robin är ett A-lagskontrakt ingenting man går omkring och tänker på i hans ålder. Istället ser han fram emot nästan säsong och hur organisationen planerar, oavsett om han spelar där eller inte. Att konkurrensen är hård i laget tycker han bara är roligt.
- Det skulle kännas oerhört kul med kontrakt, säger han.
- Om jag väl får ett kontrakt så vill jag utvecklas vidare i A-laget och mogna ännu mer som fotbollsspelare. Men det är som sagt inget jag går runt och tänker på. Riktigt glad skulle jag bli, men med den trupp Väsbys A-lag redan har så blir det oerhört svårt.

Ska du träna med A-laget nu under försäsongen?
- Det vet jag inte, jag hoppas på att få göra det.

Vem tror du har störst chans att flyttas upp från ditt lag?
- Det vet man aldrig, det finns många talangfulla spelare som verkligen vill gå framåt, men det är klart att man hoppas på sig själv, vilket nog alla i vårt lag gör.


Tillbaka på Hamre IP. Robin fanns med i truppen mot Skiljebo.

Har redan gjort truppdebut för A-laget
I början av september åkte Väsbys A-lag till Hamre IP för match mot Skiljebo SK. Gräsplanen där Robins lag på sommaren hade spelat final i Aros Cupen. I spelarbussen till Västerås fanns två nya namn, Alvaro Roman och just Robin Wiksten, båda från P90.
- Det kändes riktigt kul att bli uttagen. När man väl satt där kändes det som vilken match som helst, man ville in och spela.

Något spel blev det dock inte för Robin, men det gjorde inget.
- Förhoppningsvis så kommer den dagen då jag får ett kontraktsförslag, men det är inte bråttom, avslutar han intervjun med att säga.

Tack för intervjun och stort lycka till!
- Tack själv.

Snabbfakta, Robin Wiksten

Född: 7 december 1990 (17 år)
Födelseort: Upplands Väsby
Bor: Upplands Väsby
Längd/vikt: 183 cm/71 kg
Smeknamn: Wiksten
Tröjnummer: 20
Favoritfot: Höger
Skonummer: 44
Position: Defensiv mittfältare
Moderklubb: Väsby IK FK
Övriga klubbar: Väsby United

Intervjun och sammanställande av artikeln: Niklas Sahlén.

Niklas Sahlén2008-01-08 21:10:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna