TFF 2008, del 1: Styrkor
Den rutinerade tränarstaben, lagandan, de handplockade nyförvärven och revanschlustan. Ingvar tittar på TFF:s styrkor när klubben analyseras och dissekeras inför den kommande säsongen.
Den allsvenska säsongen 2008 närmar sig med stormsteg. Flera spännande nyförvärv är på plats, Tom och Alf har så smått börjat sätta sin prägel på laget och det finns en allmän känsla av lugn inför framtiden. Fast ändå finns den där, osäkerheten inför framtiden. Den sitter där någonstans i mitt bakhuvud och hånflinar åt mig och mina drömmar om en någotsånär hyfsad säsong för Trelleborgs FF. Efter några dagars vånda har jag därför bestämt mig för att göra en S.W.O.T-analys (styrkor, svagheter, möjligheter och hot- se förklaring längst ner) av Trelleborgs FF inför säsongen 2008. Fast var inte oroliga min analys bygger i vanlig ordning helt och hållet på godtycke och subjektiva åsikter.
Jag inleder med att ta en närmare titt på TFF:s styrkor
Den rutinerade tränarstaben
Huvudtränare Tom Prahl har på sin meritlista totalt tre SM-guld, fyra allsvenska andraplaceringar och två tredjeplaceringar under sin tid som allsvensk tränare i TFF, Halmstad och MFF. Assisterande tränare Alf Westerberg har varit allsvensk tränare i TFF och ledde då bland annat laget till en överraskande fjärdeplats och har varit assisterande tränare i MFF. Målvaktstränare Janne Ericsson har varit med och utvecklat målvakter som landslagsmålvakten Andreas Isaksson, f.d. U21-landslagsmålvakten Fredrik Persson och P91-landslagsmålvakten Viktor Noring. Andra kända målvakter som kommit till TFF i ”mogen ålder” och utvecklats under Jannes ledarskap är Daniel Andersson (numera HIF), Pål ”The Wall” Lundin och Ryszard Jankowski.
Det finns få tränarstaber i Sverige som kan uppvisa en liknande meritlista, den enda motsvarigheten jag kan komma på är IFK Norrköpings kombination av Jingblad/Cratz, men de kan ändå inte jämföras med Prahl/Westerberg/Ericsson sett till helheten. Tränarstabens gemensamma rutin och mångåriga erfarenhet av fotboll på elitnivå är en oerhörd styrka hos TFF anno 2008. Ska någon lyckas göra TFF till ett stabilt allsvenskt lag så är det dessa tre herrarna.
Lagandan
Trelleborgs FF kan inte skryta med särskilt många sportsliga framgångar, tyvärr. Fast något som klubben med stolthet kan visa upp är lagandan och gemenskapen. Spelare som återkommit till klubben har angett lagandan som en avgörande anledning. Likaså nyförvärven brukar ta upp lagandan och gemenskapen som en stor orsak till att de valde just TFF. Under åren har lagandan växt sig mycket stark i TFF, inte minst beroende på den utsatta situation som TFF har bland andra lags supportrar och som man tidigare haft även i media. Det finns en känsla av ”vi mot dem” i TFF, en känsla som svetsat samman laget i både med och motgång. Det är därför som jag lyfter fram just lagandan som en viktig styrka hos Trelleborgs FF.
Nyförvärven
Nyförvärven så här långt har väl inte direkt gett någon skrämselhicka hos motståndarna. En duglig mittback, en U21-målvakt på lån, en talangfull mittfältare och en ung anfallare som väntar på det där absoluta genombrottet. I kulisserna väntar dessutom en kontraktslös portugisisk mittfältare, en lårskadad lite småtjurig kanadensisk anfallare som inte riktigt vet vad han vill samt en landslagsmeriterad, knäskadad svensk back. Inget som får mig att vilja skrika ut min lycka får jag väl erkänna. Fast ändå känns det bra på något vis, tryggt. TFF:s styrka under tidigare år har legat i att just hitta okända eller utdömda förmågor som sedan fått blomma ut. Dessutom är det Tom och Alf som själva handplockat samtliga dessa nyförvärv, därför känns det trots allt ganska stabilt. Jag säger trots allt, för det finns ändå en viss grad av osäkerhet, men det återkommer jag till senare.
Det svåra andra året
En vedertagen klyscha i fotbollsvärlden är ”det svåra andra året”, den där andra säsongen efter att en spelare eller ett lag fått sitt stora genombrott. För TFF:s del skulle jag vilja säga att det är precis tvärtom. Inför säsongen 2007 fanns det inte många spelare i truppen som hade erfarenhet från allsvenskan. Av de mest rutinerade var det dessutom nästan enbart Thylander och Melander som fick spela regelbundet. Inför säsongen 2008 kommer i princip samtliga spelare i truppen att ha erfarenhet av allsvenskt spel.
Förra säsongen blev som bekant ett oangenämt uppvaknande för såväl supportrar som spelare. Det stabila backspelet som ledde till en överlägsen seger i superettan 2006 var som bortblåst. Det kändes osäkert och bakvänt i många situationer, det kändes inte tryggt helt enkelt. Förhoppningsvis ska den otryggheten vara borta nu och istället ersatts av revanschlusta hos spelarna.
Skillnaden kommer kanske inte att vara som natt och dag, men nu vet de flesta i truppen vad det är som väntar dem när de går ut på plan och kanske viktigast av allt, vad som förväntas av dem som spelare. En avgörande skillnad skulle jag vilja säga.
To be continued…
Nästa del:
TFF 2008, del 2: Svagheter
Bakgrund: S.W.O.T-analys
SWOT-analys har fått sitt namn efter de engelska orden Strengths, Weaknesses, Opportunities och Threats (styrkor, svagheter, möjligheter och hot). Att arbeta med SWOT-analys är ett strukturerat sätt att bedöma styrkor, svagheter, möjligheter respektive hot inom en organisation.