Kindgren ger en lektion i Stadionkunskap
Mitt i all guldyra och medans Tv4 levererar världens största freakshow ligger ett av de viktigaste projekten i vår himmelsblåa historia och bubblar i bakgrunden, nämligen stadionfrågan.
Ilmar och Lynn fick ordentligt på nosen då vi firade guldpågarna på Stortorget. Ingen, inte ens de knepiga politikerna själva på scenen, kunde undgå vad folket i Malmö stad så gärna vill ha. En ny arena.
Inom kort kommer MFF, politiker, finansiärer och andra inblandade träffas och klubba igenom att det verkligen ska byggas en ny arena, utan löparbanor, nya läktare i öster, väster och norr.
Den gamla södra läktaren som symboliserar Malmö Stadion mer än något annat kommer stå kvar, vacker som den är, men den kommer genomgå en total renovering så folk slipper riskera att få betongbitar i huvudet.
När alla parter väl fått tummarna ur tvåan och beslutat att det äntligen ska byggas en ny arena kommer sen en rad viktiga möten med beslut om hur den nya arenan ska byggas och formas.
Där är det viktigt att VI supportrar får en syl i vädret och kommer med krav och önskemål. För det är faktiskt VI som ska stå, sitta och hoppa på dessa nya läktare i många, många år framöver.
Jag har själv varit på och upplevt många av Europas fina fotbollsarenor men det finns nog ingen som är helt perfekt.
För att få den ultimata arenan måste man plocka detaljer från de arenor som är mest tilltalande och sen sätta ihop ett nytt Malmö Stadion eller en ny Eric Persson Stadion.
Har i denna text sammanställt en del fakta och egna idéer som förhoppningsvis leder till en bra stadion, för en bra publik. Understrukna ord illustreras med bildexempel i Del 2.
En av de viktigaste punkterna för en bra arena är närheten till planen, tajtheten, eller "kloss-inpå" känslan.
Att ta bort löparbanorna behöver inte betyda närhet till planen. Det finns skräckexempel på nya, moderna arenor, utan löparbanor, där glappet mellan första bänkrad och sidlinjen ändå är väldigt stort. Ett exempel är nya Borås Arena där närmsta bänkrad är 3 meter upp i luften och hela 7 meter från sidlinjen vilket motsvarar flera spår av en löparbana. Ingen "nära-in-på-planen-känsla" alls. Första bänkrad ska vara 1 meter över planytan och max 4 meter från den vita, kritade linjen.
Även på Ostsestadion i Rostock, som dock är bra på många andra sätt och vis, är det väldigt långt ner från första bänkraderna till plannivå. Ett fall på flera meter om man ramlar ner som i värsta fall leder till döden.
Publiken ska vara så nära att man nästan ska kunna hänga spelarna på ryggen och vi ska vara så nära planen att motståndarna hör oss klart och tydligt då vi psykar och bryter ner dom till den grad att de inte slår en passning rätt resten av matchen samtidigt som våra pågar får extra kraft av vårt stöd som vi manglar in i deras hjärtan i 90 hela minuter.
Se länkar för dåliga exempel på nya, moderna arenor utan löparbanor men där det ändå är långt och väldigt högt från planen. Se även exempel på tajta arenor där läktarna nästan är "kloss-inpå-planen".
En annan viktigt detalj är läktarnas lutning. Det får absolut inte bli flacka och grunda läktare. Det ska vara väldigt branta läktare som gör att alla i publiken kommer nära planen oavsett om man sitter högt upp eller på första bänkrad. Det är också viktigt att vi får höga läktare och inte låga, smala som gör att t ex. klacken packas ihop och blir väldigt smal och avlång. Publikhavet ska bli som en omslutande vägg.
Här kommer dock en viktig säkerhetsfråga in i bilden. Det har hänt att åskådare som befunnit sig högt upp på läktarna fallit flera bänkrader rakt ner på grund av den branta lutningen. Hur löser man då detta problem på de högre belägna sektionerna? Jo, med räcken eller höga ryggstöd.
En annan viktig detalj är akustiken. Ljudet av sånger och vrål ska stanna kvar och mangla fram över läktarna, ner mot planen och får inte försvinna iväg i nått öppet blåshål.
Hur löser man detta? Jo, med tak som sträcker sig över alla platser och lite längre som har en nedåtriktad vinkel längst ut på takkanten som även gör att alla verkligen får tak över sina huvud.
Gamla IP:s K-märkta läktare har precis en sådan perfekt takkonstruktion som jag skulle vilja se på vår nya arena.
Men här kommer säkerhetsaspekten in igen och denna gång är det brandmyndigheten som vill ha ett ord med i leken och deras ord väger tungt...
När man byggde till Gamla IP:s nya läktare skulle de påminna om den gamla K-märkta läktaren så mycket som möjligt. Det gjorde man men man fick ej bygga den här extra takvinklen som den K-märkta läktaren har, bara för att vid en eldsvåda eller rökutveckling ska röken fritt få blåsa rakt ut utan att nåt hinder finns. Med denna nedåtvinkel på taket studsar röken tillbaka eller mot planen istället för rakt upp och ut i luften, precis som våra sånger kommer göra.
Men idag finns det ju heltäckta fotbollsarenor så då borde man väl kunna bygga till en simpel vinkel? När vi väl kommit så långt i stadionbygget då det ska diskuteras om takets utformning kommer det bli hårda diskussioner med de höga brandgubbarna.
För att gräset inte ska bli lidande och hamna i ständig skugga ska de yttersta delarna av taket vara av glas eller genomskinlig plast så att solens strålar kommer igenom och kan smeka gräsets strån och rötter.
Många gamla brittiska arenor har den här takvinklen men det har även renoverats/byggts nya arenor på senare tid tex. Ostseestadion i Rostock, Frtiz-Walter-Stadion, Kaiserslautern och Frankenstadion i Nürnberg, med denna takvinkel.
Nu till en knepigare fråga: Ett eller två etage?
Det finns fina arenor som byggts i två etage och det har sina fördelar då det blir möjligt att utnytja fonderna till banderollplatser och i läktarkoreografierna (tifon) men för sångens skull är ett etage den bästa lösningen. Det blir lättare att synka sången från en samlad massa.
Södra kommer totalrenoveras men förmodligen bestå i grunden med sina två etagé men det bästa hade nog varit att köra på ett enda sammanslutet etage på resten av stadion och försökt att smällta ihop södra läktaren med de nya kortsidorna så gott det går.
Resultatet kan då bli nåt liknande som Madejski Stadium i Reading. Man fogar samman södras hörnsektioner med de nya kortsideläktarna.
Ett södra där man bla. bygger nytt tak så det täcker alla platser och där man bygger in vip-loger i utrymmet mellan övre och nedre etaget. Större delen av södra blir då en sponsor-, vip- och hedersläktare.
Här samlar man alla gubbar som betalar mycket pengar för att sitta extra bekvämt i sina logér eller på extra vadderade stolar och som inte vill störas för mycket av flaggor, vrål och bengalrök.
Östra blir familj och bortasektion, västra ståplatsklackens tillhåll och hela norra ett aktivt sjungande sittplats.
Så här skulle en framtida Eric Persson Stadion kunna se ut:
-Läktarna väldigt nära planen
-Branta läktare
-Stora, täckande tak med vinkel.
-Ett etage (förutom södra)
Dessa faktorer är i stort sett avgörande för att vi ska få en så bra arena som vi trogna supportar verkligen förtjänar.
Denna artikel kommer att skickas till alla berörda i stadionprojektet.