Konsten att vinna ett SM-Guld

En gästkrönika från forumskribenten Charlie där han funderar lite om vad som krävs för att stå överst på prispallen.

Egentligen är det inte svårt. Att vinna, alltså. Varje år ska ju ett lag vinna SM-guld, det är förutbestämt, alltså gäller det bara att bli det där laget som tar hem det. Men hur gör man då?

Allsvenskan 2004 avgjordes i den sista omgången. Ett Malmö FF kom undan med blotta förskräckelsen mot Elfsborg hemma i Malmö, och Göteborg hjälpte till genom att spela oavgjort mot Halmstad borta. En skada på en nyckelspelare i Halmstad tidigt i matchen, Markus Rosenberg, förstörde Halmstads offensivkraft. Det som var lagets starka del hela året.

Nyckeln till att segra i Allsvenskan, eller i någon serie för den delen, stavas kontinuitet. Afonso och Dedé i all ära, men en spelare gör inget SM-Guld. Istället är det kontinuiteten i ett lag, att spelare får spela på samma position hela säsongen utan att drabbas för mycket av skador, som är nyckelingrediensen. Titta bara på vårt guldår, 2001. En tränare får inte ändra för mycket i uppställningar. När säsongen startar ska han ha en klar bild hur laget ska formeras, och vilka spelare som ska spela var. Det är även viktigt att spelarna vet var dom ska spela. På så vis kan spelarna koncentrera sig på att leverera på den position dom ska spela, utan att behöva oroa sig för hur dom ska klara sig som till exempel ytter-mittfältare när dom egentligen är innermittfältare.

Exempel på lag som får säsongen förstörd på grund av dålig kontinuitet är i år till exempel Inter och Roma i Serie A, Hammarby och Djurgården i Allsvenskan och Köpenhamn FC i SAS-ligan, bara för att ta några. I samtliga klubbar är det uppenbart, enligt mig, att den stora anledningen till varför lagen inte kan prestera så bra som förväntat är en dålig kontinuitet. I en del lag beror det på många skador, i en del lag på bristande tränarinsatser. Om det går dåligt både på grund av skador och tränarinsatser kan resultatet bli katastrof (Lex AIK).

För Hammarby gäller det nu att analysera vad skadorna i år har berott på, och till nästa säsong eliminera orsakerna. Stretcha för mycket eller för litet, för tunga vikter eller för lätta på försäsongen, för lite löpträning eller för mycket löpträning, det är därför vi har anställt läkare och naprapater, det är deras jobb att se till så att förutsättningarna för tränarna att skapa ett lag med kontinuitet är så bra som möjligt.

Om vi får chansen att spela med ett och samma lag hela säsongen, att gå runt på max 14-15 spelare, då har vi lika god chans som Real Malmö eller Storlaget Göteborg att vinna Allsvenskan 2005. Oavsett om vi värvar en till anfallare och en eller två yttermittfältare elle inte. Egentligen är det inte så svårt.

Charlie2004-11-18 19:00:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö