USA - Sverige 2-0: En tankeställare om generationsskiftet
Sverige avslutade inte Amerikaturnén lika fint som man inledde och åkte på en klar förlust mot USA inatt. Det var inget snack om saken; USA spelade med ett självförtroende och ett tempo som de svenska spelarna inte förmådde att nå upp till för dagen.
Sverige inledde dock första fem minuterna aggressivt och tänt med en orutinerad backlinje bakom ett desto mer erfaret, bärande mittfält. Men allt efterhand tog USA över matchen med en intensiv, frejdig offensiv och kom ofta runt på kanterna mot de orutinerade svenska ytterbackarna som fick alldeles för lite hjälp.
Trots alla debutanter var det Sveriges rutinerade garde som kom att svika i matchen. Firma Alexandersson-Svensson-Andersson-Johansson med massvis av landskamper fanns på planen för att utgöra ryggraden i det svenska laget och ge stöd åt nykomlingarna, istället förlorade man närkamperna och därmed mycket av matchen på mittfältet mot USA.
Första 15 minuterna handlade emellertid mest om avblåsningar där domaren var tidig med att markera sin närvaro och redan nu hade börja köra sitt eget race. USA får tidig utdelning, redan i den 16:e minuten, på en hörna som går hårt och lätt touchad mot första stolpen. Shaaban hinner inte ut och returen fiskas upp av landslagsdebuterande Andy Robinson som mycket skickligt vrider in bollen i krysset via stolpen, otagbart. Dock kan Oskar Rönningbergs passiva agerande vid första stolpen ifrågasättas.
USA kunde lugna ner sig tack vare ledningsmålet medan Sverige fortsatte spela stressat och forcerat. Gapet mellan mittfält och anfall var på tok för stort för att kunna utnyttja omställningarna och Wernbloom och Prica lämnades ensamma att stångas med USA:s stora försvarare.
Matchen lugnar ned sig efter en dryg halvtimme och då får Sverige en bra dubbelchans i form av Pontus Wernbloom, först på frispark, och därefter ett misstag i det amerikanska försvaret. Men cred till amerikanska målvakten Guzan. Sverige går till halvtidsvila i underläge, rättvist.
- Jag tycker att vi inleder svagt första kvarten men spelar upp oss efterhand. Vi skapar ett par chanser och kommer till många inläggssituationer men får inte till det lilla sista, säger Niclas Alexandersson till TV4 Sport i halvtid.
Vi bänkade oss med förfriskningar inför andra halvlek för att hålla ögonen öppna i 45 minuter till, men bara tre minuter in halvleken var det gonatt igen.Ii en närkamp med USA:s 18-årige, nyinbytte anfallare Altidore sträcker Bjärsmyr ut sitt vänstra ben och täcker bollen, amerikanen kastar sig fram och vill ha straff men ingenting tycks hända förrän Rami Shaaban plockar upp bollen. Då blåsar domaren - mycket, mycket sent. Svenska spelarna blir vansinniga och Bjärsmyr varnas. Domaren hade tagit sin plats i rampljuset igen. Straffen förvaltades på bästa sätt av Landon Donovan - 2-0 - som också blev USA:s bäste målskytt genom tiderna.
Resterande delen av matchen blev på det stora hela en segerdefilering av USA där Sverige jagade mycket boll utan att egentligen vilja någonting. Inbytte Samuel Holmén och Johan Oremo blev en liten injektion men de klarade inte av att lyfta ett helt kollektiv. Sverige kom att få en bra chans innan matchen var slut i 78:e minuten då Lustig hittar inbytte Viktor Elm med ett inlägg, Kalmarpågen nickar hårt men inom räckhåll för Guzman.
Ett lite trist slut på vad som hade kunnat bli en riktigt bra turné. Besvikelsen riktas framför allt mot Sveriges mittfält; den tänkte ledaren Anders Svensson, lagkapten Daniel Andersson och superstabile Niclas Alexandersson som inte höll måttet. Samtliga, inklusive Lagerbäck, fick sig nog en tankeställare om vad som händer efter EM.
Det skall också påpekas att USA spelade självsäkert på hemmaplan och domarinsatsen höll en smått pinsam nivå, något som Daniel Andersson anser påverkade insatsen.
- Det var många tveksamma domslut och då blir det svårt att veta vilken nivå man ska spela på. När domaren tappar matchen så som han gör blir det lätt grinigt också, sade han till TV4Sport efter matchen.
Svenska elvan
Rami Shaaban
Mikael Lustig - Mattias Bjärsmyr - Peter Larsson - Oskar Rönningberg (61: Safari)
Daniel Andersson
Niclas Alexandersson (46: Elm) - Anders Svensson - Andreas Johansson (61: Holmén)
Pontus Wenbloom (78: Dahl) - Rade Prica (61: Johan Oremo)