Inför MFF-Vitesse

Ikväll börjar Efes Pilsen Cup. Slå på Eurosport kl. 19.00.

Året är en vecka gammalt och idag börjar fotbollssäsongen 2005. Ikväll kl 1900 tar vi upp jakten på den gyllene kebaben, Kebab d'Or, som jag är övertygad att den prestigefyllda trofén i Efes Pilsen Cup heter. Motståndare är Vitesse Arnhem. Tycker du att något i namnet klingar bekant så har det med största säkerhet inte med fotboll att göra. Vitesse kommer förvisso från det stolta fotbollslandet Holland, men mycket mer har dom inte att skryta med. Dom fick en dålig start redan 1892 då dom bildades, som kricketförening. Arnhem är annars mest känt för att varit målet när de allierade genomförde världens största luftlandsättning, 1944. Som för övrigt räknas som ett av militärhistoriens större klåpardrag. Bara så att ni känner Vitesse Arnhems traditionstyngda bakgrund.

Om man studerar laget blir man heller inte vidare imponerad. De flesta spelarna är födda på 80-talet och verkar ha spelat i Vitesse under hela sin seniorkarriär. Visst ser man klubbar som Ajax, Feyenoord och Röda Stjärnan när man går igenom spelartruppen. Och visst finns där några importer från Belgien och Afrika, men ingen som verkar utmärka sig. Främste målskytten är 24-årige nummer 10, Matthew Amoah från Ghana. 49 mål på 137 matcher i Eeredivisionen sedan 1998. Jo, just det. Reservmålvakten heter Gino Coutinho, en 22-åring som tidigare spelat i PSV, FC den Bosch och Nec Breda. Sedan år 2000 har han spelat 7 matcher. Släng dig i väggen Baxter.

Det här är alltså laget som vi möter ikväll. Ett lag som vi måste kunna slå. Kanske inte idag, men det är precis den här typen av lag som väntar i första kvalomgången i höst, och då ska vi slå dem. Dom ligger 7:a i Holländska ligan, 15 poäng efter ledande AZ Alkmaar. Tillsammans med Utrecht, Hereenveen, Roda och Breda utgör de gänget som inte alls utmanar Feyenoord, Ajax, PSV och sensationen AZ. Dom är inte på något sätt dåliga, men heller inget att frukta.

MFF har hunnit med en handfull träningar och enligt rapporterna så har det sett hyfsat ut. Men det räcker naturligtvis inte för att skaka av sig julledigheten och komma in i tävlingstempot. Likväl ska det bli riktigt spännande ikväll. Några spelare saknas p g a semester, Patrik Andersson och Afonso rehab tränar fortfarande, men det kommer bara göra matcherna intressantare. Mackan och Skoog har visat fina takter på träningarna, och Niklas framspelning till Rosenberg i matchen mot Brann var ett riktigt gott smakprov på vad dom kan uträtta ihop. Skulle dom fungera blir det verkligen ett delikat problem för Prahl var han ska placera Afonso.

Sen vill vi ju gärna se Abelsson och Persson få till det i mittlåset. Eller varför inte ett succéinhopp i mitten av Nilsson Guimar? Det börjar också bli dags för Yksel att visa vad han egentligen går för. Annars hoppas jag att Safari får chansen i Yngvessons frånvaro. Hur som helst blir det en riktigt bra start på det nya fotbollsåret. Att sedan matchen går på Eurosport gör saken inte sämre. När hände det senast? 1998?

Trolig startelva:

Asper
Guimar Nilsson - Abelsson - Persson - Elanga
Chanko - Andersson - Olsson - Osmanovski
Skoog - Rosenberg

Alla till Turkiet!

Per Welinder2005-01-07 03:07:00

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?