Sirius satsar mot Allsvenskan

Sirius satsar mot Allsvenskan

Fans i fokus trummar på och turen har kommit till SvenskaFans nykomlingar Sirius och deras lagredaktör Max Schüllerqvist, som ser optimistiskt på sitt fotbollslags framtid.

Max Schüllerqvist, redaktör på den nya Sirius sidan här på SvenskaFans. Vad var det som inspirerade dig att starta en sida här på SvenskaFans just för Sirius?
- Det är en klubb som är på frammarsch, och jag ville vara med på resan. När alla lag i Superettan utom Sirius och Bunkeflo hade egna sidor på SF så var något tvunget att göras. Jag hoppas att sidan kommer att bli en portal för alla som gillar Sirius, och inte bara något för de mest inbitna. 

Hur kommer det sig att det blå-svarta Sirius blev just ditt lag?
- Egentligen spelade jag i Gamla Upsala, en lokal konkurrerande klubb till Sirius under hela min ungdomstid. Då var Sirius den klubb som hade de bästa spelarna och jobbigast att möta. Det är först nu senaste åren som jag börjat följa Sirius mer noggrant, och förstått charmen med laget. Jag tycker att Uppsala förtjänar ett lag i Allsvenskan, och jag tror Sirius är där inom ett par säsonger. 

Hur många supportar är det som följer Sirius? Finns det någon supporterförening för klubben eller liknande där supportrar kan samlas?
- Jag vill säga att det blir allt fler som går på matcherna och hänger med i nyheterna kring laget. Så länge Sirius spelade i division 2 så var det av förklarliga skäl inte fullbelagt på Studenternas IP, men i Superettan har publiken hittat tillbaka. Över 3000 i snitt senaste säsongen, och med 8000 besökare som höjdpunkt (mot Norrköping) syns det att Uppsala har potential att ha ett lag i Allsvenskan. Sirius framfart har enat staden kring laget, och inte bara de mest inbitna går och kollar, utan även studenter och barnfamiljer.

- Det finns en stor supporterförening till Sirius, som heter Västra Sidan. Det är den som hörs på matcherna, och som följt laget även i svåra tider. Klacken är med och skapar en skön matchatmosfär och det är inte många lag i Superettan som har en bättre stämning på hemmaplan.

Ni startade väldigt bra men det gick inte hela vägen? Vad har supportrarna för krav på laget och styrelsen? Är ni nöjda med att vara ett lag i Superettan eller är ni ett lag med höga ambitioner?
- Förra säsongen hade vi en väldigt tunn trupp. Det fanns i princip bara en elva som höll hög klass. När någon blev skadad så märktes det tydligt i matcherna. I år har truppen förstärkts med kvalitetsspelare, och konkurrenssituationen är en helt annan. Tidigare har allt för mycket av spelet byggt på en del nyckelspelare; tex Daniel Hoch, Gustaf Segerström och Andreas Eriksson. Nu finns det fler med allsvensk rutin som kommer kliva fram, såsom Martin Ekström (tidigare BP) och Petter Österberg (Gefle).

- Supportrarna tror säkerligen på en bra placering i år, med all rätt. Topp 5 är rimligt tror jag personligen. Sen kan mycket hända under säsongen, laget kan få en form-dipp eller massor med skador, men jag är hoppfull. Styrelsen har sagt att man ska vara i Allsvenskan inom 5 år, så ingen blir besviken om det inte sker nu direkt. Planerna för klubben är högtflygande, man hoppas på en ny arena och en stor ekonomiskt tillväxt.

I Superettan är inte hatet mellan supportrar lika starkt som i Allsvenskan. Men är det något lag som ni Sirius supportrar inte klarar av?
- Jag skulle inte riktigt säga att hatet är särskilt påtagligt mot någon klubb i serien, men Enköpings SK är en lokalkonkurrent som fansen njuter extra av att slå. "Sveriges närmasta stad" har ett lag utan potential och publik, som dessutom har en förkärlek till traktorer. Det blir två spännande möten i år.

Det börjar ta slut på fotbollshjältar här i fotbollsvärlden då spelare hoppar från klubbar fram och tillbaka. Men finns det någon spelare i Sirius som finns i era hjärtan?
- Gustaf Segeström, lagkaptenen, har varit med länge och är riktigt bra. Han är poppis och skulle säkert göra bra ifrån sig i Allsvenskan. 

Många tror att ni hamnar någonstans i mitten av tabellen iår? Vad tror du själv om laget och deras chanser detta år?
- Det går säkert bra, säg trea. 

Varför borde man just välja Sirius som sitt favoritlag?
- Dom är najs.

- - - - - - -
Nästa vecka presenteras Väsby genom Roy Rosenback.

Jacob Magnussonlinus.sunnervik@svenskafans.com2008-02-13 18:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans