Väsby fostrar nya talanger

Väsby fostrar nya talanger

Fans i fokus har tagit sig söderut från Uppsala (Sirius) till norr-förorten Upplands Väsby där erfarne matchspeakern Roy Rosenback uttalar sig om samarbetet med AIK och vilka som är morgondagens stjärnor i plantskolan Väsby United.

Väsby gick senaste säsongen upp i Superettan. Var det en överraskning för er fans, eller var truppen så stark? 
- Fanns nog ingen som trodde på något spel i Superettan innan seriestart, men ju längre tiden gick ju bättre spelade Väsby och någon gång under mitten av hösten började vi hoppas på spel i Superettan. 

I år ser många spelare i truppen väldigt unga ut. Speglar sig den unga åldern på planen på något sätt, dvs. skiljer sig spelet från andra lag i serien? 
- Förra säsongen sa många motståndartränare att Väsby är svåra att slå då man har en spelidé. Väsbys spel påminner mycket om AIK:s sätt att spela fotboll. Tar vi bort målvakterna så har Väsby en genomsnittsålder på 20,4 år. 

Kan du kort berätta om Väsbys historia? När grundades klubben osv.
- Väsby IK bildades 9 juli 1924 och spelade under många år i div. 3-4. 1988-92 samt 1995 spelade man i Div. 1 Norra. Inför säsongen 2005 slog man ihop sina påsar med Cafe Opera och bytte namn till Väsby United inför spelet i Superettan, två säsonger blev det i nästhögsta serien. Föll sedan i kvalet mot Sirius efter att ha spelat 1-1 på Studenternas och förlorat hemma med 0-1.

Er klubb har en nära samarbete med AIK numera. Har samarbetet bara varit positivt, eller är fansen oroliga för Väsbys egna identitet?
- Samarbetet var oerhört viktigt då Väsby stod kvar med ett fåtal spelare efter att ha åkt ur Superettan. Visst finns det fans som anser att AIK tar alldeles för stor plats inom Väsby men samtidigt förstår vi vikten av att ha en storklubb i ryggen.

Väsby har, trots spel på elitnivå, inte vunnit något stort vad jag förståt det. Vad är tjusningen med att heja på en klubb av Väsbys storlek?
- Stoltheten att ha ett lag i Superettanräcker nog för de flesta.

Finns det potential att utmana dom andra Stockholmslagen på sikt?
- Inte en chans, alla större sponsorer väljer något av de tre stora stadslagen.

Har du ngra speciella "tur-ritualer" för dig på matchdag? Hur hanterar du en förlust, såsom missen i kvalet mot Sirius?
- Nej, inga ritualer, försöker dölja besvikelsen med att nästan alltid satsa pengar på en motståndarseger, förlorar vi så svider det lite mindre då man satsat pengar på motståndaren. Vinner Väsby avstår jag med nöje en ev. pengavinst :-)

Denna säsong blir väldigt spännande att följa Väsbys framfart. Finns det några spelare du tror kommer göra extra bra ifrån sig? Hur tror du det går i ligan?
- Väsbys målsättning är att etablera sig i Superettan, och naturligtvis hoppas vi fans att den målsättningen lyckas.
- Obi Etic Ikechukwu heter en 21-årig nigerian som är blixtsnabb, hoppas att han blir vår nye Saihou "CH" Jagne som vann skytteligan 2007 och som försvann till AIK inför säsongen 2008.

Max Schüllerqvistlinus.sunnervik@svenskafans.com2008-02-20 19:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans