Uefas reglemente om lokalt fostrade spelare
I torsdags, den 3 februari 2005, kom beskedet som på sikt kommer att förändra den europeiska fotbollskartan markant. Alltid Blåvitt har gått igenom de nya reglerna och även försökt sig på en analys om vilka konsekvenserna blir.
Uefa har beslutat att fr.o.m. säsongen 2006/07 kommer det för spel i organisationens turneringar - Champions League, Uefacupen och Intertotocupen - att finnas regler som syftar till att öka de lokalt fostrade spelarnas inflytande i respektive klubb. Man har även starkt rekommenderat att de 52 Nationsförbunden i Uefa väljer att applicera reglerna i de inhemska ligorna.
De nya reglerna innebär att spelartruppen högst får bestå av 25 spelare (plus ett obegränsat antal spelare under 21 år som har spelat minst två år i klubben). Av dessa 25 spelare skall minst två vara fostrade i den aktuella klubben och ytterligare två i det nationsförbund den aktuella klubben tillhör. Till säsongen 2007/08 utökas antalet spelare i vardera kategorin till tre och slutligen till fyra inför säsongen 2008/09.
För att anses vara fostrade inom klubben krävs att en spelare i tre säsonger mellan åldern 15 och 21 år har varit registrerad för klubben och samma regler appliceras för de spelare som är fostrade i övriga klubbar inom landet (eller i samma klubb - det går naturligtvis bra att alla spelarna är fostrade i den aktuella klubben).
För att exemplifiera och närmare analysera vilka konsekvenser de nya reglerna får tänker jag ta mig en titt på hur det i dagsläget ser ut för de två klubbar som ligger mig själv närmast om hjärtat:
IFK Göteborg
22 spelare i A-truppen. Sex spelare är enligt de nya direktiven fostrade i klubben (Fredrik Risp, Sebastian Johansson, Håkan Mild, Magnus "Ölme" Johansson, Dennis Jonsson och Andrés Vasques) och fjorton stycken från övriga landet. Det är följdaktligen bara våra två utländska spelare - Peter Ijeh och Hjalmar Jonsson - som inte är fostrade i svensk fotboll.
IFK kommer inte på något sätt att påverkas negativt av de nya reglerna då klubben har en lång tradition av att tidigt värva inhemska spelare och att vi har en väl fungerande ungdomssatsning.
Arsenal F.C.
28 spelare (av totalt 34) i A-truppen har under säsongen 2004/2005 spelat någon tävlingmatch. Fyra av dessa (Ashley Cole, Stuart Taylor, Justin Hoyte och Ryan Smith) är enligt Uefas kommande direktiv fostrade i klubben och endast en (Sol Campbell) i övriga England. Övriga 23 spelare är bördiga från utlandet och har fått sin huvudsakliga fotbollsfostran utanför England.
Arsenal kommer att vara en av de klubbar som måste ändra sin strategi högst väsentligt för att framgent kunna vara med och konkurrera på högsta nivå. Skulle de fullt genomförda reglerna gälla redan idag hade det inneburit att Arsenals trupp till en början skulle tvingats minskas med tre av de spelare som varit aktiva samt att ytterligare tre av "utlänningarna" hade tvingats bort för att istället ge plats till spelare fostrade i den engelska fotbollsfamlijen.
Analys
1995 förändrade Bosmandomen den europeiska fotbollskartan genom att EU fastslog att Uefareglerna stod i strid med unionens regler om fri rörlighet - även bland fotbollsspelare. Detta ledde inte bara till att transfersummorna försvann för kontraktlösa spelare utan den allvarligaste effekten för fotbollsklubbarna var att de kvoter som tidigare begränsade antalet utländska spelare i varje klubb till tre även de försvann. Detta gav i sin tur möjlighet för de allra största och ekonomiskt mest priviligerade klubbarna/ligorna att köpa upp "alla" spelare som de kom över - något som bl.a. drabbade svenska lag ganska hårt.
De nya reglerna kommer kraftigt att begränsa möjligheten för storklubbar att köpa upp "färdiga" spelare från världens alla hörn och tvingar dem istället att göra seriösa ungdoms- och juniorsatsningar. Detta är något som svenska lag i allmänhet och IFK i synnerhet sedan ett antal år tillbaks redan har "tvingats" arbeta med (av helt andra orsaker).
Roger Gustafssons vision om att "halva laget skall komma från vår egen ungdomssatsning" har aldrig tidigare varit så aktuell, modern och klarsynt som den har blivit i och med Uefas nyligen klubbade regelförändringar.
Av klubbarna i mitt hjärta - IFK Göteborg och Arsenal - verkar det som den internationellt mest meriterade av de båda kommer vara den som gynnas av de kommande reglerna. Härligt!