Alla vill till Himlen: I väntan på omvärlden
Kommunens arbete med en ny omvärldsanalys verkar ha gått i stå.

Alla vill till Himlen: I väntan på omvärlden

Halmstad kommun håller som bäst på med att arbeta fram ett material till ytterligare en omvärldsanalys i arenafrågan. Denna analys skall innehålla information om hur det ser ut på arenafronten i Sverige och hur detta påverkar Halmstad. Analysen skulle varit klar redan innan jul, men har blivit fördröjd och är ännu icke klar.

I väntan på den nya omvärldsanalysen har Himlen är blå gått igenom det material som är framarbetat i frågan sedan tidigare, för att försöka förstå vad som kan komma fram i den nya analysen. Tekniska kontoret har tidigare gjort omvärldsanalyser genom att besöka olika arenor i Norden och då kommit fram till att "Om en ny arena ej uppförs inom en snar framtid är risken stor att Halmstads BK:s möjligheter till fortsatt elitfotboll på nationell och internationell nivå drastiskt minskar." Även Himlen är blå har tidigare rapporterat om hur det ser ut på arenafronten i Allsvenskan. Läs mer om det här.


Nytt sedan dess är att Sundsvall och Norrköping gått upp i Allsvenskan tillsammans med Ljungskile samt att Gefle har presenterat en plan på ombyggnad av Strömvallen. Norrköping har dragit igång sin ombyggnad av Idrottsparken som kommer att kosta bort mot 300 miljoner. Sundsvall har byggt om sin idrottspark sedan tidigare och den moderna arenan har fått namnet Norrporten Arena. Brommapojkarna som åkte ur Allsvenskan som enda lag 2007 har presenterat planer på en inomhusarena för 15000 åskådare i samarbete med travbanan Solvalla. 


Ljungskile skiljer sig från resten av allsvenska på många sätt, bl.a. är man en av få som äger sin egen arena. Ljungskiles arena kan dock inte klassas som modern eller funktionell i Allsvenskan, men å andra sidan kommer nog de flesta ”inför” tips att placera LSK på nedflyttningsplats i Allsvenskan. Liksom i Halmstad finns inga konkreta planer på en funktionell arena i Ljungskile, det har löst diskuterats att slå ihop klubben med Oddevold eller att bara flytta matcherna till Uddevalla. För att LSK skulle kunna fortsätta spela på sin egen arena i Allsvenskan 2008 gick Uddevalla kommun in med fem miljoner i klubben när avancemanget blev klart. Man är beredda att gå in med fem till om laget är berett att lägga till Uddevalla till namnet. 


Detta skulle försiktigt kunna jämföras med att Halmstads BK redan har Halmstad i namnet och att Halmstad kommun har ”satsat” 1,7 miljoner om året på Örjans Vall sedan 1996. I detta ingår även kostnaderna för att renovera träningsplanerna. Detta kan ställas i relation till att den aktuella taxan för att genomföra de 15 allsvenska matcherna på Örjans Vall är 885 000 kr. Utöver detta får kommunen intäkter för Bollklubbens andra matcher, cupmatcher, träningsmatcher och träningar samt från de andra lag som nyttjar Örjans Vall för matcher och träningar. 


Att arenautvecklingen i Sverige går kraftigt framåt råder ingen tvekan om. Om man räknar bort Halmstad så har alla allsvenskt etablerade lag nu konkreta planer på moderna arenor. Det är inte bara kommuner med framgångsrika elitlag som satsar, många div 1-lag håller på att få arenor med bättre standard för publiken än den på Örjans Vall. Lag som därmed får bra möjligheter att attrahera kapital och bygga starka lag. Om dessa lag har förmågan att utnyttja den möjlighet deras arenor ger kommer vi alldeles säkert att se dem i elitfotbollen snart, samtidigt som andra lag får ta steget ner på deras bekostnad. 


Slutsatsen i den nya analysen borde därför inte skilja sig nämnvärt från den föregående, möjligen kommer man fram till att Halmstads möjligheter i internationellt cupspel numera är obefintliga samt möjligheter till elitfotboll på nationell nivå i Halmstad är ytterligare begränsade. Omvärlden håller helt enkelt på att springa ifrån Halmstad och Örjans Vall.

Mattias Johansson2008-03-19 11:00:00
Author

Fler artiklar om Halmstads BK